Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Авантуристи у царству Гљива 🙂

9. октобар 2022. 08:00 - 20:00

РСД2.000

Гљиварску акцију организује планинарски Клуб:

Клуб Планинара „АВАНТУРИСТА“ из Београда – Гљиварска секција!

АВАНТУРИСТИ У ЦАРСТВУ ГЉИВА

Година пета – Седми пут!

Гљиварење на Дивчибарама – планина Маљен

9. Октобар 2022. Недеља (од 8 до 20 часова)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу.

У центру Мионице правимо полусатну паузу за доручак по жељи у некој од пекара, јутарњу кафу у локалној кафани, куповину у продавници, или само шетњу лепо уређеним варошким тргом.

Долазимо у центар Дивчибара, недалеко од цркве, и са плетеним корпама од прућа, памучним торбицама, или кесама од картона (никако од ПВЦ материјала) полазимо ка боровој и мешовитој шуми са циљем упознавања и брања проверених, добро знаних јестивих врста гљива.

Беремо шумско благо уз искусног и признатог гљивара који је уједно и наш ментор на терену, на стази. Шетамо по изузетно лепим боровим шумама на Дивчибарама.

У овом периоду године, на овим просторима у боровим и мешовитим шумама би требало да се нађу следеће јестиве врсте гљива одличног квалитета.

Набројаћемо најзначајније врсте које тражимо и беремо:

  1. Висока Сунчаница – Macrolepiota procera
  2. Црвени Дед – Турчин – Leccinum aurantiacum
  3. Рујна млечница – Рујница – Lactarius deliciosus
  4. Борова Пужевица – Hygrophorus hypotheius
  5. Јелова Рујница – Lactarius salmonicolor
  6. Зрнати Слузавац (Слинавка, Овчарка, Вучји Хљебац) – Suillus granulatus
  7. Смрекина Рујница – Lactarius deterrimus
  8. Брезов Дед – Leccinum scabrum
  9. Велика Гнојиштарка – Coprinus comatus

На одабраном месту, НА ОТВОРЕНОМ у природи, након брања (најсвежија информација са терена да их има) – (Рујнице, Дедове, Овчарке и Сунчанице) печемо на таландари.

Активно боравимо у природи 5-6 сати, спознајемо, едукујемо се, детерминишемо, беремо и спремамо гљиве.

Стаза коју прелазимо у потрази за гљивама је дуга око 10 км, са малом висинском разликом.

Стаза није захтевна (шумски путеви, стазе и богазе) спада у рекреативне и погодује свим узрастима љубитеља природе, гљива и планинарења.

Након детаљне провере убраних, спремања гљива на таландари и конзумације у природи, поспремамо терен, и иза себе остављамо све чисто и безбедно, и полазимо за Београд. Евентуално у повратку правимо краћу успутну паузу у Лајковцу у одличној посластичарници 🙂

Са Дивчибара полазимо најкасније у 17 часова, како би уз успутну паузу у Лајковцу, стигли на велики паркинг испред центра Сава до 20 часова, а можда и који минут пре.

ОПРЕМА: Мали ранац (најбоље само корпа) са водом и храном (сендвич и чоколадице) за једнодневни излет, гумене чизме за кретање шумом или планинарске ципеле – гојзерице, камашне могу, а не морају (нису услов), плетена корпа од прућа, памучна торбица или кеса од картона за брање гљива и ножић обавезно, пластична посуда или картонски тањирић + виљушка (прибор за конзумацију гљива са таландаре), одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Штапови за планинарење вам само сметају, јер носите корпу, осим ако сте навикли и не можете без њих. Понети за сваки случај и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ВАЖНА НАПОМЕНА: На овој лепој планинско – едукативно – гљиварској акцији, креативно СВИ учествујемо у брању и потом припремању гљива на таландари (колегијални приступ)!

ХРАНА: Из свог ранца или корпе. Доручкујемо, а можемо и попити кафу у Мионици. По обављеном гљиварењу, спремамо СВИ заједно гљиве, печемо на таландари, и обедујемо на терену у природи а као закуска нас чека посластичарница у Лајковцу 🙂

ЈОШ ВАЖНИЈЕ – НАЈВАЖНИЈЕ је то да по повратку са терена сви НАЈПРЕ истресамо гљиве из своје котарице на преглед стручњацима – ГЉИВАРИМА, како би се свака убрана печурка преконтролисала и са сигурношћу детерминисала!

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ГЉИВАРСКУ АКЦИЈУ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Divčibare
Mionica, Divčibare, Golubac
Planina Maljen, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *