Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Бајковита зимска авантура у Делиблатској пешчари 🙂

18. децембра 2021. 08:00 - 20:00

РСД1.300

Бајковита зимска авантура у Делиблатској пешчари 🙂

18. Децембар 2021. – субота (од 8 до 20 часова)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 8 сати!

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева и Долова ка Делиблатској пешчари. У Долову правимо успутну паузу за доручак (пекара „Два голуба“) и јутарњу кафу (два кафића у центру), куповину у продавници.

Настављамо преко Мраморка и Делиблата ка едукативном центру Чардак а затим и школско – рекреативном центру „Делиблатска пешчара“ познатијем као Омладинско насеље Чардак у шумовитом делу пешчаре, одакле полазимо на нашу пешачку стазу по бајковитим пределима Специјалног резервата природе.

Од Чардака се крећемо маркираном стазом број 2 названом Борови брег„.

Пешачка стаза је у облику осмице у дужини од 14,6 км са занемарљивом висинском разликом од 80 метара.

  

Акција је намењена свим категоријама планинара и истинским љубитељима природе 🙂

 Опис стазе: Након 500 метара од полазног места Чардак стаза се рачва. Смер на лево, пролази кроз багремову шуму све до широке и прегледне раскрснице, одакле путоказ усмерава на десно. Благим успоном стаза пролази кроз карактеристичне степске пределе 🙂

Након 2 км, пролази поред ловачке чеке на левој страни, после које стиже до велике раскрснице (споја – чвора ОСМИЦЕ). Смер на лево, после 1,5 км води кроз пределе жбуња руја на Борови брег, узвишење и леп видиковац 🙂

Стаза даље пролази кроз разбацане шумарке борова и бреза по ливадским и степским пределима а затим код путоказа савија десно и наставља карактеристичним пешчарским пејзажима испуњеним мноштвом трагова дивљих животиња. Стаза се враћа до чвора осмице од којег наставља лево, према полазишту на Чардаку удаљеном 4 км.

Непосредно пред Чардаком у повратку са стазе број 2 на раскрсници путева се делимо на оне који желе што пре у бус и заслужени одмор и оне који желе још пешачења 🙂

За групу која жели додатно да пешачи кроз лепи амбијент Делиблатске пешчаре, полазимо на стазу број 5 названу Стаза здравља„, плава маркација у дужини од 2,4 км.

На раскрсници код које смо се поделили (500 метара од Чардака) настављамо лево преко динске ливаде, затим скрећемо десно и настављамо противпожарном просеком преко дина.

Изузетно лепе, бајковите уске стазе нас воде до скривених ливада, лепих пејзажа и чаробних видиковаца 🙂  

 

Благо уморни а јако задовољни полазимо нашим возилом ка Делиблату и одабраном ресторану на ручак уколико будете желели. Ако пак жеља буде већа да се раније вратимо кући, можемо свратити у одличан ресторан брзе хране у Панчеву.

Ова акција се дуго памти, јер бајковити зимски призори у пешчари, никога не остављају равнодушним 🙂

Очекивано време повратка на паркинг испред центра Сава“ је најкасније до 20 часова.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније – зимско време и пресвлака. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Планинарски штапови за ходање нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у пекари и продавници. На стази нема извора воде!

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.300 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ ТРЕКИНГ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Deliblatska peščara
Deliblato, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *