Loading Догађаји

« All Догађаји

  • This догађај has passed.

Слапови Белог Изворца – Мали Крш (врх Стража) – Ваља Прераст

1. априла 06:00 - 21:00

РСД1.600

Слапови Белог Изворца – Мали Крш (врх Стража) – Ваља Прераст

 Слапови, водопад и пећина у близини извора у стени Белог Изворца – Козја и Мала пећина – Мали Крш (врх Стража 541м) – Ваља Прераст (шупља стена)

1. Април 2018 – недеља (од 6 до 21 час)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу за куповину више врста одличних сендвича, воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, може на новој пумпи преко пута 🙂

Пролазимо кроз Кучево и даље преко Нереснице, Благојевог Камена и Мајданпека коначно стижемо на полазну тачку наше планинске стазе у Бели Извор, засеок села Близна.

Са пријатељима из ПК Старица Мајданпек полазимо на стазу од пастрмског рибњака код ушћа Белог Изворца у Шашку реку.

Благим успоном кроз живописну шуму долазимо до мини бране и првих бигрених каскада Белог Изворца. Призор је очаравајућ и мами нас да наставимо даље до великог водопада висине 16 метара иза кога се налази пространа пећина 🙂

Изнад водопада наилазимо на нове слапове. Након 1,6 км стазе у успону долазимо до изворишта Белог Изворца у стени, испод којег се налази мала и лепа пећина.

  

  

Извориште Белог Изворца се налази у подножју кречњачке литице Малог Крша. Стаза нас даље води у десно преко краћег дела са сипарастим тереном до изласка на гребен Малог Крша и врха Стража 541м.

Уз пут пролазимо поред Козје и Мале пећине у које ћемо ући, па је потребно понети чеоне или батеријске лампе за разгледање. Излазимо на врх Стража са кога се изузетно лепо види цео гребен Малог Крша, Стол и Дели Јован.

Следи нам спуст шумским путем ка реци Прераст, чији ток пратимо низводно до јединственог споменика природе од изузетног значаја и под заштитом државе – Ваља Прераст (у народу познатије као шупља стена – природни камени мост).

Висина до горње ивице лука износи 26 метара, а ширина речног корита на нивоу истоимене реке износи 9,7 метара. Пролазимо кроз Ваља Прераст током реке, па је потребно имати дубоке планинарске ципеле или чизме (никако патике).

Настављамо стазом кроз ретку шуму и прелазимо речицу чак пет пута на најплићим местима дуж трасе дуге 1,3 км. Туру потпуног задовољства и уживања у природним лепотама завршавамо на ушћу реке Прераст у Шашку реку. Недалеко од моста крај ушћа нас чека наш бус којим се превозимо до ресторана у Мајданпеку.

Стаза је изузетно атрактивна и релаксирајућа 🙂 Полукружног је облика, укупне дужине од 8,1 км са кумулативним успоном дуж стазе од око 400 м.

Кретаћемо се дуж стазе лагано са уживањем и фотографисањем је прећи за око пет сати са све паузама 🙂

Дивно планинарење и дружење са нашим пријатељима крунишемо одласком у чувени ресторан Кафана код Буфана крај стадиона у Мајданпеку у коме можемо ручати по слободном избору и жељи 🙂 Буфани су староседеоци Мајданпека и данас по њима се називају становници овог лепог града у источној Србији 🙂

За Београд полазимо после ручка, а најкасније у 18 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети чеону или батеријску лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича 🙂

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Цена акције: 1.600 динара за 40 и више уплата (основна цена)

(уплата се врши на редовним састанцима Клуба или на текући рачун)

односно доплата у износу од 250 динара за сваки мањи број уплата учесника акције и плаћа се најкасније на дан реализације акције у нашем превозу

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

       063/11-357-99  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Detalji

Datum:
1. априла
Time:
06:00 - 21:00
Цена:
РСД1.600
Догађај Category:
Догађај Tags:
, , , ,

Организатор

Борис Братић – Боки
Телефон:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Е-пошта:
instruktorboris@gmail.com
Веб сајт:
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Majdanpek
Majdanpek, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *