Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Бисерно острво – Арача – Слано Копово 🙂

18. новембра 2018. 06:30 - 22:00

рсд1.300

Бисерно острво – Арача – Слано Копово

18. Новембар 2018.недеља (од 6 и 30 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 и 30 🙂

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Од Сава центра путујемо преко Земуна и „новог моста“ у правцу Бечеја 🙂 Уз успутне паузе по потреби 🙂 стижемо до Бачког Градишта а затим и до имања грофа Рохонција на Бисерном острву 🙂

Дворац на Бисерном oстрву je градио барон Гедеон Рахонци крајем 19. века. Налази се код Новог Бечеја у природном окружењу рукавца, тзв. мртве Тисе, погодне за гајење винове лозе. Са овог места потиче најквалитетније вино, легендарни „Крокан“. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Уз кафу, имамо и дегустацију вина Крокан и могућност куповине 🙂 Са стручним водичем уз обиље информација обилазимо Бисерно острво 🙂

  

 

Потом се возимо до Резервата природе „Слано Копово“ и обилазимо једну од последњих очуваних бара на слатинама у Србији.

Слано Копово је један од прастарих меандара реке Тисе, заостало после исушивања мочвара и подизања насипа у 17 и 18 веку. Резерват је једно од најважнијих и најспецифичнијих станишта птица у Србији. На њему се гнезде Сабљарка (Recurvirostra avosetta) и Морски Жалар (Charadrius alexandrinus) а јединствена је селидбена станица за многе миграторне врсте птица, поготово ждралове, патке , гуске и шљукарице 🙂

Наше „равничарење“, односно дво и по часовни трекинг у дужини 7 – 8 км у Сланом Копову имамо са стручним водичем. Цена улазнице у резерват природе је 100 динара.

Услед краћег дана, још за видела обилазимо цркву Арача 🙂

Арача је рушевина средњовековне романичке цркве које се налази између Новог Бечеја и Новог Милошева у Србији, тачније 12 километра од Новог Бечеја. Године 1948. године је стављена под заштиту као културно добро.

Арача је изграђена око 1230. године на темељима старије цркве из 11. века. Опљачкана је и уништена 1280, а обновљена 1370. године по налогу краљице Јелисавете Котроманић Анжујске. У тој обнови додат је готски торањ, чији остаци постоје и данас. Претпоставља се да је црква припадала имању које је 1407. краљ Жигмунд подарио деспоту Стефану Лазаревићу. Касније је припадала деспоту Ђурђу Бранковићу, који ју је поклонио Павлу Бирињију. Године 1551Турци Османлије су спалили цркву и од тада никада није обновљена.

Потом се возимо у Нови Бечеј и по жељи посећујемо Етно музеј „Главашева кућа“Цена улазнице у музеј је 100 динара.

Акцију завршавамо вечером у ресторану хотела „Тиски Цвет“ у Новом Бечеју 🙂

Након вечере полазимо за Београд. Очекујем да се на паркинг испред центра Сава“ вратимо најкасније до 22 часа 🙂

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет. Обућа за трекинг са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака.

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Цена акције: 1.300 динара за 40 и више уплата

            1.500 рсд од 21 до 39 уплата

                           1.600 рсд до 20 уплата учесника акције

Пријаве за акцију се примају до четвртка (наш редовни клупски састанак) пред реализацију акције, када се дефинише коначна цена акције и унајмљује возило. Накнадне пријаве су могуће само ако остане слободних места!

Уплата аконтације од 1.000 рсд је обавезна приликом пријављивања за акцију. Обавља се на редовним састанцима Клуба или на текући рачун. У случају отказивања, потребно је наћи замену, јер у супротном уплаћени новац не може бити враћен!

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

       063/11-357-99  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Организатор

Борис Братић – Боки
Telefon:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
E-pošta:
instruktorboris@gmail.com
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Rezervat prirode Slano Kopovo
Arača
Novi Bečej, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *