Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Богојављенски успон на Бељаницу 🙂

22. јануара 06:00 - 22:00

РСД 1.800

Планинарску акцију организује ПСК Ресава из Стрмостена

Наш Клуб Планинара „АВАНТУРИСТА“ из Београда радо гостује!

Богојављенски успон на Бељаницу 🙂

22. Јануар 2022. – субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – „Улаз А“) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до Марковца и излаза за Свилајнац а затим магистралним путем у правцу Деспотовца и села Стрмостен.

У Деспотовцу краћа пауза за јутарњу кафу и одлазак до пекаре.

Стижемо на место поласка на стазу (ресторан „Ђула“ – односно планинарски дом „Свилајначка Вила“, претходно пријава у Штабу акције у ресторану „Зов Лисина“) у Лисинама.

Гостујемо на традиционалној акцији ПСК Ресава из Стрмостена. Од ДОМ-а полази успон преко Церјака и Дугог дола ка врху Бељанице.

Подаци о стази: Стаза је кружна и добро обележена. Спада у средње тешке, захтева добру кондицију. У случају одустајања од успона, у било ком тренутку, можете се вратити до нашег превоза истом пређеном стазом. Укупна дужина стазе је 18 км са успоном од 1.000 м, прелази се за око шест и по до седам сати умереног хода.

Полазимо са 348 мнв, прелазимо преко моста реку Ресаву и крећемо се преко падине „Лисине“. Успоном кроз шуму и кроз ониже растиње преко Церјака 695 мнв, излазимо на колски пут а недуго затим и скрећемо ка видиковцу „Склопови“ на кањон Ресаве.

Настављамо преко Дугог дола успон ка највишем врху Бељанице 1.339м („Велика капа“ – јер је врх заобљен) Спуст са врха иде преко Рибарске падине, Говедаришта и Соколице, најпре кроз ониже растиње а затим шумском стазом, да би пред завршницу био доста стрм.

По силаску са Бељанице, окупљање наше групе у ресторану „Етно крчма – Лисински Рај“ у близини „Великог бука“ и вечера. Након вечере полазимо за Београд.

Очекујем да се на паркинг испред центра Сава“ вратимо најкасније до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Дерезе су добро дошле у појединим клизавим, залеђеним деловима стазе, нарочито су корисне у спусту. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.500 динара за 40 и више уплата

Претходних година смо ишли мини бусем или комбијима!

1.800 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Напомене:

Домаћин и организатор традиционалне акције ПСС је ПСК „Ресава“ из Стрмостена.

– Организатор акције обезбеђује више водича на стази, постоји могућност скраћења стазе.

– Са собом понети личну карту, здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС са маркицом за текућу годину.

– На стази нема извора, понети најмање 1,5 литара воде.

– Организатор не сноси одговорност за евентуалне повреде и несрећне случајеве изазване самовољом појединаца, здравственим проблемима учесника, несреће узроковане дејством алкохола и недозвољених супстанци, повреде настале због неадекватне опреме, неприлагођене условима успона.

– Организатор није одговоран за учеснике који крену на стазу самостално, пре или након организованог поласка (или полазака), као ни за учеснике који одаберу други правац кретања од предвиђеног.

– Водичи успона задржавају право да учеснике без одговарајуће опреме, као и оне који се непримерено односе према организаторима, природи или другим учесницима не поведу на стазу или искључе из групе.

– Услед непредвиђених околности, водичи као и организатор акције имају право измене плана акције на терену.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Strmosten
Lisine
Despotovac, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.