Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Стазама Церских јунака + бања Јокин Граб 🙂

28. новембра 2021. 07:00 - 22:00

РСД1.700

Стазама Церских јунака + бања Јокин Граб 🙂

Цер – Тројанов градЛипове воде (црква + планинарски дом) – врх ШанчинеГлавичурак – Спајићи – Крст – споменик + бања Јокин Граб

28. Новембар 2021. – НЕДЕЉА (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо магистралом уз реку Саву преко Остружнице и Обреновца до места Владимирци, у коме правимо успутну паузу за јутарњу кафу, тоалет и куповину (сендвичи, пљескавице, вода, слаткиши) по жељи у локалној продавници. Настављамо путевима кроз села Поцерине до Текериша 🙂

Стижемо у Текериш, тачније до раскрснице „код Крста“ одакле полазимо на нашу планинско – пешачку стазу 🙂

Недалеко „од Крста“ скрећемо у шуму, кратко зараслом а затим бајковитом и проходном шумском стазом, крај лепих викендица напредујемо ка Тројановом граду и Липовим водама 🙂 

Уз пут уживамо у амбијенту (ранијих година смена сунца и измаглице која изгледа мистично и нестварно у јесен 🙂), правимо краће паузе и стижемо до Тројановог града (607 м), остатака старог утврђења (трећи век нове ере) из доба Римљана. Изузетно је лепа црква на Липовим водама (посвећена Церским јунацима) поред које ћемо проћи и посетити је. У наставку стазе долазимо до ДОМ-а „Липове воде у коме ће нас сачекати наши добри домаћини и у загрејаној просторији послужити са чајем и кафом уз симболичну надокнаду. Потом идемо ка највишем врху на Церу Шанчине (687 м) који се налази у непосредној близини, повише Дома. Врх контролише Војска Србије и нама је недоступан. Кружном стазом се враћамо у дом по наше планинаре који су остали да се греју, одморе.

Од Дома на Липовим водама, односно цркве полазимо стазом ка врху Главичурак. Стаза сво време иде кроз лепу букову шуму и прелази преко два потока са два блага и два дужа и јача успона и спуста, што целој причи даје посебну занимљивост и динамику 🙂

Стаза може бити клизава, прекривена лишћем, па је потребан додатни опрез у ходу!

Са врха Главичурка, лагано у спусту улазимо у засеок Ранковићи у Текеришу, и затварамо кружно стазу преко пута за Спајиће, до раскрснице код Крста и нашег возила 🙂

Обзиром да је касно недељно поподне, спомен комплекс и сувенирница у Текеришу не ради, можемо је само обићи.

Стаза је дугачка 16,9 км и највећим делом иде кроз лепе букове шуме, које у комбинацији са јесењим измаглицама пружају врхунски угођај 🙂 Прелази се за око шест сати хода умереним темпом, са све паузама. Већини планинара стаза не пада тешко, одлична је за стицање кондиције, али тражи и вашу спремност.                 

Планинарски део акције завршавамо у сам сумрак, око 17 часова, па је потребно имати са собом батеријску, најбоље чеону лампу. Уколико у завршници стазе, кроз насеље, широким колским путем у правцу возила нас затекне мрак на кратко, не треба паничити због мало мрака, већ имати лампу и уживати у ходању. 

Акцију завршавамо хедонистичким купањем у бањи Јокин Граб код Богатића.

Потребно је понети опрему за купање (купаћи, пешкир, папуче) Улаз у бању се плаћа 200 динара по особи.

За релаксацију у термалном каналу – базену нам је довољно око сат времена а лепа вест је да у бањи можемо и вечерати по жељи и коректној цени. Имаћемо две опције за вечеру. Након бањања и вечере полазимо за Београд. Очекујем да се на паркинг испред центра „Сава“ вратимо до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или обућа за трекинг са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније јесење време и пресвлака. Понети опрему за купање! Обавезно понети батеријску, најбоље чеону лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, пљескавице, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи (С.Т.Р. „Јована“) у Владимирцима. Вечеру имамо у бањи Јокин Граб код Богатића.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.700 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Уживајмо пешачећи кроз прелепе букове шуме планине Цер 🙂

Учините добро дело, анимирајте (покрените) своје рођаке и пријатеље да планинаре и да здравије живе 🙂

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Tekeriš
Tekeriš
Šabac, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.