Loading Догађаји

« All Догађаји

  • This догађај has passed.

Краљ Хомоља Штубеј + пећине Равништарка и Церемошња

12. новембра 2017. 07:00 - 22:00

РСД1.400

Краљ Хомоља Штубеј + пећине Равништарка и Церемошња

Церемошња – Чучек – Штубејске стене – Хајдучки Кладенац – Штубеј – Равништарка

12. Новембар 2017. – НЕДЕЉА (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу за куповину одличних сендвича и кафе (добијали смо кафу гратис) за понети у продавници уз магистралу и за тоалет ако постоји потреба на пумпи преко пута.

Настављамо у правцу Кучева и Кучајне до паркинга пред пећином Церемошња у истоименом селу. Кроз скривена блага пећинског накита, сталактита, сталагмита и величанствених драперија ће нас провести локални водич Љубиша.

  

По обиласку прелепе пећине Церемошња полазимо на стазу најпре листопадном шумом, затим колским путем у правцу села Равниште. Благим успоном преко ливада стижемо до врха Чучек 822м – стене са које се пружа изванредан поглед у круг од 360 степени. Пролазимо поред неколико пастирских колиба, улазимо у магични део шуме и веома чудном – вијугавом стазом стижемо до јединог извора питке воде на подручју Штубеја – Хајдучки Кладенац. Вода је одличног квалитета, међутим извор периодично пресушује. Недалеко од извора се излази на Штубејске стене, видиковац са прелепим погледом на источне пределе Хомољских планина.

Још око километар стазе нас дели до изласка на највиши врх Хомоља Штубеј (940 мнв). Недалеко од врха се налази и телекомуникациона антена, као и неколико клупица за одмор и обедовање.

Након одмора на врху или подно њега, лагано се спуштамо кроз букову шуму Фика и ширим колским путем у правцу пећине Равништарка. Стаза спуста је изузетно лепа и атрактивна у јесен. Све време се крећемо гребеном и по изласку из шуме долазимо до првих кућа у Равништу.

 

 

 

За крај ове дивне акције нас чека обилазак бисера подземног света Хомоља, пећина Равништарка. Испред пећине ће нас дочекати представници ТО Кучева и лепо угостити. По обиласку пећине можемо ручати (уз претходни договор о храни и цени) или се само освежити уз неко пиће или кафу у њиховом ресторану.

Укупна дужина ове изузетно лепе планинске стазе мерено GPS уређајем марке Garmin износи 13,9 км са кумулативним успоном од 650м. Прелази се за око пет и по сати хода са малим успутним паузама за фото и друга уживања. Стаза није технички а ни кондиционо захтевна, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара. Иде највећим делом шумом (широким шумско – колским путевима) и преко ливада кроз ониже растиње.

За Београд полазимо по обиласку пећине Равништарка и ручка у њиховом ресторану.

Очекујем да се на велики паркинг испред центра „Сава“ вратимо до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), батеријска (чеона) лампа, одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална препорука водича.

 ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи када добијамо кафу из аутомата по жељи. По завршетку планинарско – пешачког дела акције, можемо уз претходни договор са домаћинима имати ручак по коректним ценама.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације на нашим редовним Клупским састанцима: четвртком на састанку КП АВАНТУРИСТА Београд од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop и понедељком на састанку ПСК АВАЛА Београд, улица Мурска бр. 14 са почетком у 19 часова.

Цена акције: 1.400 динара за 40 и више уплата учесника акције

односно доплата износи 250 динара за мањи број уплата учесника акције и плаћа се на дан реализације акције у нашем превозу

 У цену акције нису урачунате улазнице за пећине (улазница са попустом за групу по особи и по пећини износи 200 динара) као ни ручак који нам спремају наши домаћини – представници ТО Кучево.

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

063/11-357-99  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Detalji

Datum:
12. новембра 2017.
Time:
07:00 - 22:00
Цена:
РСД1.400
Догађај Category:

Организатор

Борис Братић – Боки
Телефон:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Е-пошта:
instruktorboris@gmail.com
Веб сајт:
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Ceremošnja
Kučevo, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *