Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Јастребац – Зелено срце Србије 🙂

4. јуна 06:00 - 22:00

РСД2.400

Јастребац – Зелено срце Србије

4. Јун 2022. – Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (Савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Јастребац је планина која се налази у средишњем делу Србије. Припада родопском планинском систему. Планина је хидрографски богата, са токовима који припадају сливовима Јужне Мораве. Јастребац се одликује обилном листопадном, углавном буковом и четинарском шумом и носи епитет најшумовитије планине у Србији. По лепоти се издвајају резерват белих бреза, али и бројни водени токови, извори и потоци. Уживајмо ходајући стазама по Јастрепцу – Зеленом срцу Србије 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до изласка Појате, затим преко Ћићевца и Крушевца до планинарског дома „Жарко Жарић“ на Јастрепцу, познатији као „Лимарев дом“. Правимо краћу успутну паузу за јутарњу кафу и тоалет на „ЕКО“ пумпи код Ћуприје, односно у Ћићевцу у центру у одличној пекари и кафићу.

Долазимо до паркинга недалеко од хотела Трајал, одакле полазимо на стазу.

Опис стазе на планини Велики Јастребац:

На десетак минута хода од малог акумулационог језера на Јастрепцу, долазимо до Планинарског дома „Жарко Жарић“ 521м, од кога креће најпре лакши успон за загревање а затим и јачи у облику серпентине до видиковца Соколов камен 1.025м. На стази имамо извор Мирчетова чесма. Све време стаза иде кроз шуму и прија у топлим летњим данима.

На мање од сат времена хода се налази врх Бели камен 1.256м на коме ћемо уприличити дужу паузу за уживање у погледу на шумско царство Јастрепца 🙂

Повратак до ДОМ-а истом стазом (укупна дужина око 11,5км) односно трасом плаве стазе низ Велико Летовиште, поред Црног врха, кратко кроз шуму четинара, низ јаругу до рачвања путева до хотела и језера (укупна дужина око 15км). На врху имамо договор групе, избор стазе за спуст и повратак.

Предвиђено време пешачења краћом стазом је око шест сати, а дужом око седам. Тежина стазе: Захтевна стаза, средње, умерене тежине, за све узрасте планинара са кондицијом.

По спусту и завршетку планинарења, у плану је успутно свраћање у ресторан код Сталаћа на ручак.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази имамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од јаког сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. У доласку, на кратко стајемо крај пекаре у Ћићевцу. У повратку можемо имати ручак у одличном ресторану Круна код Сталаћа, ако нам пролазно време буде добро.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.400 динара

Котизација обухвата: превоз комбијем или минибусем, путарину, порезе и доприносе, допринос Клубу, трошкове организације и вођења акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Jastrebac
Limarev Dom, Jastrebac
Kruševac, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.