Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Јастребац – Зелено срце Србије 🙂

18. јун 2023. 06:00 - 22:00

РСД2.750

Јастребац – Зелено срце Србије

18. Јун 2023. – Недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Јастребац је планина која се налази у средишњем делу Србије. Припада родопском планинском систему. Планина је хидрографски богата, са токовима који припадају сливовима Јужне Мораве. Јастребац се одликује обилном листопадном, углавном буковом и четинарском шумом и носи епитет најшумовитије планине у Србији. По лепоти се издвајају резерват белих бреза, али и бројни водени токови, извори и потоци. Уживајмо ходајући стазама по Јастрепцу – Зеленом срцу Србије 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до изласка Појате, затим преко Ћићевца и Крушевца до планинарског дома „Жарко Жарић“ на Јастрепцу, познатији као „Лимарев дом“. Правимо краћу успутну паузу за јутарњу кафу и тоалет на „ЕКО“ пумпи код Ћуприје, односно у Ћићевцу у центру у одличној пекари и кафићу.

Долазимо до паркинга недалеко од хотела Трајал, одакле полазимо на стазу.

Опис стазе на планини Велики Јастребац:

На десетак минута хода од малог акумулационог језера на Јастрепцу, долазимо до Планинарског дома „Жарко Жарић“ 521м, од кога креће најпре лакши успон за загревање а затим и јачи у облику серпентине до видиковца Соколов камен 1.025м. На стази имамо извор Мирчетова чесма. Све време стаза иде кроз шуму и прија у топлим летњим данима.

На мање од сат времена хода се налази врх Бели камен 1.256м на коме ћемо уприличити дужу паузу за уживање у погледу на шумско царство Јастрепца 🙂

Повратак до ДОМ-а истом стазом (укупна дужина око 11,5км) односно трасом плаве стазе низ Велико Летовиште, поред Црног врха, кратко кроз шуму четинара, низ јаругу до рачвања путева до хотела и језера (укупна дужина око 15км). На врху имамо договор групе, избор стазе за спуст и повратак.

Предвиђено време пешачења краћом стазом је око шест сати, а дужом око седам. Тежина стазе: Захтевна стаза, средње, умерене тежине, за све узрасте планинара са кондицијом.

По спусту и завршетку планинарења, у плану је успутно свраћање у ресторан код Сталаћа на ручак.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази имамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од јаког сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. У доласку, доручак у пекари у Ћићевцу. У повратку можемо имати ручак у одличном ресторану Круна код Сталаћа, ако нам пролазно време буде добро.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.750 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Јастребац – Зелено срце Србије“ дана 18. Јун 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Jastrebac
Limarev Dom, Jastrebac
Kruševac, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *