Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Јежевац – етно село Бистрица + бања Ждрело 🙂

25. децембар 2021. 07:00 - 22:00

РСД1.700

Јежевац – етно село Бистрица + бања Ждрело 🙂

Шетоњски мост – Козји грб – врх Јежевац 675м – излетиште Чваринац – Млава – катакомбе (тунели) – манастир Горњак – етно село Бистрица (крчма Ђеринац) + бања Ждрело

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

25. Децембар 2021. – субота (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете отићи – обавити на „новој“ пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова и Петровца на Млави до бање Ждрело. Недалеко од бање, пролазимо кроз „КАПИЈУ ХОМОЉА“ односно улазимо у Горњачку клисуру и стижемо до Шетоњског моста, полазне тачке нашег успона, преко Козјег грба ка врху Јежевца.

Стаза иде колским путем поред кућа до уласка у шуму и даље серпентинасто нас диже до гребена познатијег под називом „Козји грб“. Атрактиван гребенски успон кога краси леп видик на Горњачку клисуру траје готово до самог врха планине. Друга опција је успон од манастира Горњак. Непосредно пред врхом Јежевац 675 м, терен је каменит, па потсећа на јежеве бодље. Са врха Јежевца пружа се диван поглед на Вукан, затим у даљини Суморовац, Штубеј и Врањ. На југу се види Крилаш, а југоисточно Бељаница.

Са врха се спуштамо изузетно лепом (ходамо по опалом лишћу или снегу) и проходном стазом кроз листопадну, претежно букову шуму до видиковца Горњак и излетишта Чваринац крај реке Млаве.

Недалеко од реке се налази извор квалитетне пијаће воде која важи за лековиту. На стази ка манастиру Горњак пролазимо поред отвора у стени, тунела које је копала војска. Улазимо у подземне тунеле – катакомбе, односно продужавамо до манастира. За улазак у тунеле је неопходно имати са собом батеријске (најбоље чеоне) лампе!

Долазимо до манастира Горњак (из XIV века, посвећен Ваведењу) Ако нам монахиње дозволе, обилазимо манастирску цркву и читав комплекс са испосницом и малом црквицом у стени. Затим се делимо на оне који иду у бању Ждрело на купање у базенима и уживање (бањање) у термалним водама температуре до 42 степена. Односно продужавамо у бајковито етно село Бистрица на ручак и дружење крај камина у крчми Ђеринац. Време предвиђено за купање, ручак и боравак у бањи Ждрело, односно у крчми у Бистрици је до два и по сата. У склопу бање Ждрело постоји ресторан у коме можете ручати, попити пиће после купања 🙂

Стаза преко Козјег Грба је дуга око 8,6 км са успоном од око 520 м, спада у средње тешке, захтева уиграну кондицију, како физичку, најпре психичку. Врхунска је акција! Стаза од манастира Горњак је линијска, са повратком дуга око 10,5 км. Највећим делом иде кроз лепу букову шуму. Прелази се за око пет сати умереног хода са све паузама. Умерене тежине, ђачка, одлична за стицање кондиције, поготово зими. Планински део акције завршавамо у сам сумрак, око 16 часова, па је потребно имати са собом батеријску, најбоље чеону лампу.

За Београд из бање Ждрело полазимо најкасније у 20 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску (најбоље чеону) лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у Млавским термама бање Ждрело.

Појединачна улазница за базене у бањи Ждрело износи 1.000 динара, а за групу од нас 10 и више је 500 динара по особи.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Ручак имамо у крчми Ђеринац у Бистрици, или у ресторану бање Ждрело.

На стази нема извора воде! Тек при крају акције (у спусту), извор Чваринац!

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.700 динара

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице за базене и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Ježevac
Šetonjski most, Gornjačka klisura
Kozji grb, Mlava, Bistrica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *