Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Кањон реке Пек и Пустињац 🙂

6. август 2023. 06:00 - 22:00

РСД2.900

Кањон реке Пек и Пустињац 🙂

6. Август 2023. – Недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Ова кањонска Авантура, пролазак кроз кањон реке Пек је намењена планинарима, љубитељима природе, авантуристима. Потребна је спретност у ходу по камењу и кроз плитку воду! На пар места где је вода дубља (не виша од просечне висине женске особе) потребно је пливати!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Пролазимо кроз Кучево и даље преко Нереснице и Благојевог Камена стижемо надомак Мајданпека, тачније у село Дебели Луг. На стазу полазимо недалеко од излетишта Тодорова река.

  

Најпре колским а затим и шумским путем долазимо до флотацијског јаловишта Ваља Фундата Рудника бакра Мајданпек. Велика површина овог подручја, прекривена јаловином одаје визуелни утисак пустиње па отуда и назив „Пустињац“ 🙂 У даљини се види флотацијско језеро које служи за акумулацију јаловине из производног процеса прераде руде, егзотичних боја 🙂

  

Са локалитета Ваља Фундата се спуштамо старим асфалтним и колским путем до живописне клисуре реке Пек. Долазимо до пумпне станице „Пустињац“, односно бране са које почиње наша Авантура проласка кроз кањон реке Пек 🙂 Недалеко од бране се налази извор пијаће воде 🙂 Иначе један део Мајданпека се снабдева пијаћом водом са овог места.

  

Кањон Пека је речног типа и пролазак кроз најлепши део кањона траје око три сата 🙂 На неколико места, пролазак није могућ гажењем плитке реке, већ је потребно пливати. Постоје места, проширења у кањону на којима је могуће камповати, као и излетиште са клупицама, на коме се можемо одморити, обедовати. Из кањона излазимо код пећине 🙂

  

На даље пешачимо ка излетишту Тодорова река, надомак села Дебели луг, где се налази омиљено купалиште локалних мештана 🙂

  

До уласка у кањон пешачимо око 4,5 км затим пролазимо кањоном највише три сата и по изласку из кањона до нашег возила, пешачимо још око 2,5 км.

Одушевљени свим претходно виђеним и доживљеним а огладнели, полазимо за Кучево у чијем центру ручамо – вечерамо у одличном ресторану Подрум“ 🙂

За Београд полазимо после ручка – вечере, а најкасније у 20 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:
Саветујем, да оставите сва документа, мобилне телефоне и фотоапарате у нашем превозу пре поласка на стазу, односно да имате непромочиве вреће, торбе, кесе у којима се штите од квашења наведене ствари, укључујући храну и воду приликом проласка кроз кањон!
Сваки учесник учествује на сопствену одговорност и обавезан је да се придржава правилника о безбедном извођењу планинарских акција!
Акција је авантуристичког духа и није препоручљива за непливаче!
За учеснике акције који не буду желели да прођу кроз кањон, могу се вратити са Пустињца, односно бране истим путем у село Дебели луг и ту сачекати групу која ће проћи кроз кањон.

ОПРЕМА: Од старта поћи са ВОДОНЕПРОПУСНОМ (непромочивом) врећом (непромочиви ранац) у којој се налази вода (минимум 1,5 литара), храна (сендвич, слаткиши, воће), мобилни телефон (најпре због камере) заштићен у непромочивој футроли. До уласка у кањон можете ићи у патикама са вибрам ђоном, а кроз кањон у старим добро запертланим патикама или папучама за воду са држачима стопала, најбоље марке CROCS (кроксице). Одећа, до уласка у кањон шортс или кратке панталоне, а кроз кањон купаћи костим. Понети мали пешкир, штапове за планинарење овог пута не препоручујем.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници. Имамо најављен ручак – вечеру, по завршетку наше акције, у ресторану у Кучеву.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.900 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ КАЊОНСКУ АКЦИЈУ ЗА РЕКРЕАТИВЦЕ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Кањон реке Пек и Пустињац“ дана 6. Август 2023. Недеља – планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Kanjon reke Pek i Pustinjac
Blagojev Kamen, Brodica
Majdanpek, Srbija
+ Google Map
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *