Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Кроз Лазарев кањон – пећина „Народа“ – ПЕТ видиковаца Ковеја – Мустецић 🙂

28. новембра 06:00 - 23:00

РСД1.850

Кроз Лазарев кањон – пећина Народа“ – ПЕТ видиковаца Ковеја – Мустецић 🙂

Злот – ПЕТ видиковаца Ковеја – Ла врсатура – пешћира Народа“ – кањон Лазареве рекеЧаброви Лазарева пећина – домаћинство Мустецић 🙂

28. Новембар 2020. – СУБОТА (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Kањон Лазареве реке, познатији као Лазарев кањон, дужине до 9 километара и висине између 300 и 500 метара је најдубљи и најдужи кањон источне Србије.

Усечен је у кречњачки масив планине Јужни Kучај, и кроз њега протиче истоимена река. Са свих страна је заклоњен стеновитим гребенима: са југа и југоистока уздиже се Малиник (1.087 м), са севера Стрњак (720 м) и Kорњет (696 м), а са запада Погара (883 м) и Микуља (1.022 м).

Литице кањона су вертикалне и равне, а на најужем делу ширина кањона износи мање од 7 метара. Због стрмости својих стеновитих литица, ни дан данас није у потпуности испитан.

Kањон је познат по многобројним пећинама и јамама. Најпознатије су Лазарева пећина (позната и као Злотска), Верникица и Дубашничка јама у народу знане под именом „Злотске пећине“.

Споменик природе „Лазарев кањон“ налази се под заштитом државе, а због своје јединствене лепоте, као и богате флоре и фауне, представља изазов планинарима, љубитељима нетакнуте природе и дивљине 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин а затим магистралним путем у правцу Бора и Зајечара, до села Злот, уз успутне паузе по потреби 🙂 Споменик природе „Лазарев кањон“ је удаљен око четири км од центра села Злот.

Из Злота полази наша стаза колским путем ка имању Мустецића на Ковеју и пет величанствених видиковаца на Лазарев кањон 🙂 Добродошлица и послужење са Влашким специјалитетом ПЛАШЋИНТЕ (по цени од 100 рсд комад) код домаћина. Обилазимо одабраних ПЕТ видиковаца Ковеја, Петрине стене, Буква, Мали Илија, Ацин бор и Мустецић 🙂

Лазаревим кањоном напредујемо до одвајања Микуљске реке и Ковејског потока. Краком Ковејског потока и гребенским успоном излазимо недалеко од ЛУДЕ ПЕЋИНЕ на Влашком језику пећина „НАРОДА“ 🙂 Улазимо у пећину и уживамо у погледу на Лазарев кањон из пећинског отвора. Прелазимо поток и шумско – колским путем долазимо до домаћинства Мустецић. Са њиховог имања на Ковеју имамо за уживање у погледу на Лазарев кањон чак пет фантастичних видиковаца 🙂

Затим колском стазом, преко Ковејског потока и преко сипара Ла врсатура долазимо до луде пећине „пешћира Народа“ на Влашком језику 🙂 Пећина је доступна, мала са отвором са кога се пружа одличан поглед на кањон. Недалеко од пећине се спуштамо стрмом стазом у величанствени Лазарев кањон. За спуст користимо постављену сајлу и уже. Под ногама испод лишћа се налази камење чије покретање може повредити оне који су у спусту пре вас, па је потребна опрезност и држање прописаног одстојања. Пролазимо Микуљски крак и сувим коритом реке, по могуће клизавом камењу ако је претходно било падавина, напредујемо до „ЧАБРОВА“, места где обрушена стена „не да даље“ 🙂 односно захтева обилазак стазицом у стрмини изнад. Пролазимо препреку и настављамо кроз кањон готово равним путем по облом камењу 🙂

Завршница проласка кроз кањон је у сам сумрак, око 17 часова, па је потребно имати са собом батеријску, најбоље чеону лампу. Уколико у завршници стазе, у правцу Лазареве пећине нас затекне мрак, не треба паничити због мрака, већ још пажљивије ходати 🙂 Долазимо испред званичног улаза у Лазареву пећину надам се задовољни данашњом авантуром. Стазу кружно затварамо у правцу куће наших домаћина у Злоту, где нас чека заслужена вечера коју за нас спремају вредне руке породице Мустецић. Влашки специјалитет спремају по нашој жељи (две опције) и договору који ће бити у бусу ујутро на дан акције 🙂 Комплет Вечера износи 500 рсд.

Укупна дужина данашњих стаза (пре, кроз кањон и по изласку) износи око 16,5 км. Стаза кроз кањон иде коритом реке које је суво у ово доба године, по камењу, облуцима који понегде могу бити клизави па је потребна опрезност у ходу. Стаза кроз кањон тражи пажљивост у ходу, спретност и добру психофизичку спремност. Стаза кроз Лазарев кањон је изузетно атрактивна, зато јој се изнова враћамо са поштовањем.

За Београд полазимо након вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо до 23 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Батеријска, најбоље чеона лампа, тање рукавице (могу бициклистичке) за спуштање на косини-стрмини при уласку у кањон.

ХРАНА: Из свог ранца. Воду, слаткише можемо купити у доласку на паузи у локалној радњи у Злоту. Влашке палачинке ПЛАШЋИНТЕ (уштипци са сиром и јајима) топле добијамо на Ковеју 🙂 По изласку из Лазаревог кањона имамо договорену вечеру у домаћинству Мустецић.

Важна напомена: Улазница за споменик природе Лазарев кањон се плаћа 150 рсд + ПДВ. Лазарева пећина је затворена од 1. новембра!

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 18 до 20 часова код Студентског града на Новом Београду, улица Тошин бунар 174, Кафе бар – „Block bar“ или путем телефона.

Износ Котизације:

1.850 динара за 36 и више планинара учесника акције

2.400 динара за сваки мањи број планинара учесника акције

Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата Аконтације од 1.500 рсд

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, осигурање, индивидуалне трошкове

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Место

Spomenik prirode „Lazarev kanjon“
Lazarev kanjon
Zlot, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *