Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Крупајско врело – Господарев камен – клисура Осанице – прераст Касоње 🙂

1. октобар 2023. 07:00 - 22:00

РСД2.500

Крупајско врело – Господарев камен – клисура Осанице – прераст Касоње 🙂

1. Октобар 2023. – Недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу уз магистралу, за куповину више врста проверено добрих сендвича, воде, слаткиша у продавници „Јера“ код Љубичева и за понети. Кафу или Капућино из аутомата, добијамо на поклон од наших добрих домаћина у знак захвалности. Ако има потребе за тоалетом, може на пумпи преко пута.

Настављамо пут у правцу Крепољина и Крупајског врела. Обилазимо овај величанствени споменик природе.

Опчињени смарагдном бојом врела, базенима пуним пастрмке и пуни утисака путујемо до следећег природног бисера – јединствене стене „Господарев камен“ са које се пружа изузетно леп видиковац на живописни предео.

Стаза је дуга око 2,5 км у једном правцу, са благим успоном. Истим путем, стазом кроз шуму, се враћамо до нашег возила.

Затим обилазимо заштићено природно добро „Клисура Осаничке реке“ које се налази у истоименом селу. Стаза полази из центра села.

На путу ка клисури запажамо разноликост архитектуре минулих деценија као и статуе испред кућа. Пролазимо крај малог вештачког језерцета, ловачке куће, ходамо кроз плитку воду Осаничке реке и обалом ка природном каменом мосту – прерасти Касоње.

Пролазимо кроз прераст и настављамо до извора лековите воде. Стаза је укупне дужине око 2,5 км у једном правцу, са незнатном висинском разликом. Истим путем се враћамо у центар села до нашег возила.

Уколико стигнемо до пред вечерњу службу у манастиру, можемо обићи, посетити манастир Горњак из XIV века, посвећен Ваведењу господњем. Ако нам монахиње дозволе, обићићемо манастирску цркву и читав комплекс са испосницом и малом црквицом у стени, а затим и пешачити крај реке Млаве до излетишта и извора Чваринац.

Недалеко од реке се налази извор квалитетне пијаће воде која важи за лековиту. На шетној стази од извора ка манастиру Горњак пролазимо поред отвора у стени, тунела које је копала војска, из периода другог светског рата. Можемо ући у подземне тунеле – катакомбе, ако нам сатница дозволи. За пролазак ходницима, неопходно је имати батеријске лампе!

На завршетку овог садржајног излета, имаћемо договорен ручак по вашем избору у провереном успутном ресторану.

Ова планинарска Акција је мале километраже, а стазе су умерене тежине. Осмишљена је, да на најлепши начин активира све заљубљенике у природне лепоте и ојача планинарски покрет.

За Београд полазимо након ручка-вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. За пролазак кроз плитку Осаничку реку, најбоље чизме или водонепропусна обућа. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можете купити у доласку на првој паузи у продавници Јера, када добијамо кафу или капућино из аутомата по жељи. По завршетку планинско – кањонско пешачког дела акције, имаћемо договорен ручак-вечеру у ресторану.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Крупајско врело–Господарев камен-клисура Осанице– прераст Касоње“ дана 1. Октобар 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Klisura Osanice
Krupajsko vrelo
prerast Kasonje, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *