Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лисац – прераст Самар – врело Млаве 🙂

25. септембар 2022. 06:00 - 22:00

РСД2.500

Лисац – прераст Самар – врело Млаве 🙂

Жагубица (врело Млаве) – Борско језеро – Дубашница – Равна река – Лисац (1.111м) – долина реке Пераст – пећина и прераст Самар 🙂

25. Септембар 2022. – Недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати. 

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу уз магистралу, за куповину више врста проверено добрих сендвича, воде, слаткиша у продавници „Јера“ код Љубичева и за понети. Кафу или Капућино из аутомата, добијамо на поклон од наших добрих домаћина у знак захвалности. Ако има потребе за тоалетом, може на пумпи преко пута.

Настављамо пут у правцу Крепољина и Жагубице, у којој правимо другу краћу паузу на врелу Млаве.

Опчињени смарагдном бојом врела Млаве и пуни утисака путујемо до следеће паузе на Борском језеру. Коначно стижемо до висоравни Дубашнице и стартне позиције наше акције.

Први део стазе је равнији, иде се мешовито колско макадамским и шумским путем. За око три и по километра излазимо на врх Велики Лисац (1.111 м) Међу планинарима познатији као врх четири аса“ 🙂

Фантастичан је видиковац са кога се виде: Дели Јован, Борски Стол, Велики Крш, Бељаничка капа, Хомољске планине,…

Са врха се лагано спуштамо прелепом кречњачком висоравни Дубашнице, преко ливада и пашњака, шумом идемо у правцу долине реке Пераст где нас чекају два бисера нетакнуте природе: величанствена пећина са сталактитима и драперијама и прелепи природни камени мост – прераст Самар 🙂

Излазимо из кањонске долине реке Пераст и лагано се крећемо шумском стазом у правцу нашег возила.

На завршетку овог садржајног излета, имаћемо договорен ручак-вечеру по вашем избору у провереном успутном ресторану у Жагубици на врелу реке Млаве 🙂

Укупна дужина ове изузетно лепе стазе износи 16 км са кумулативним успоном од 550м.

Прелази се за око пет и по сати хода са успутним паузама за фото и друга уживања. Стаза није технички а ни кондиционо захтевна, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара. Највећим делом иде шумом (широким шумско – колским путевима) и преко ливада и пашњака кроз ониже растиње.

За Београд полазимо након ручка-вечере. Ако се будемо придржавали сатнице током акције, на велики паркинг испред центра Сава стижемо до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од сунца на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можете купити у доласку на првој паузи у продавници Јера, када добијамо кафу или капућино из аутомата по жељи 🙂 По завршетку планинско – кањонско пешачког дела акције, имаћемо договорен ручак-вечеру у ресторану.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКО – КАЊОНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Лисац – прераст Самар – врело Млаве“ дана 25. септембар 2022. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Lisac, prerast Samar
Kučajske planine
Borsko jezero, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *