Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац – крчма Ђеринац 🙂

3. фебруар 07:00 - 21:00

РСД2.500

Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац – крчма Ђеринац 🙂

Етно село Бистрица (воденице – слапови – црква – мали и велики водопад) – извор Бистрице – Ловачки дом – Велики Суморовац 912м – извор Лукине реке – Лукин камен 515м – етно крчма Ђеринац 🙂

3. Фебруар 2024. – Субота (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу уз магистралу, за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници „Јера“ код Љубичева и за понети. Кафу или Капућино из аутомата, добијамо на поклон од наших добрих домаћина у знак захвалности. Ако има потребе за тоалетом, може на пумпи преко пута.

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова и Петровца на Млави до етно села Бистрица. На стазу полазимо од Павићевске воденице (воденичар Раца) узводно колским путем уз кањон реке Бистрице до цркве цара Константина и царице Јелене (опционо полазак са паркинга испод брда на коме је црква).

Уживаћемо пролазећи крај малих водопада и слапова 🙂 Стижемо до малог водопада, ваљавице и етно крчме „Ђеринац“ код Малише. Након паузе за сликање, и евентуално пиће у крчми, настављамо узводно уз Бистицу ка великом водопаду, а затим и њеном каптираном извору.

 

Од извора Бистрице, стрмим успоном кроз шуму, преко брда до уласка у шумско – колски пут ка Ловачком дому и даље у наставку ка врху Велики Суморовац 912м. Излазимо на врх, затичемо стуб-ознаку врха у густој шуми без израженог видиковца а затим бајковитим амбијентом са врха се спуштамо према извору Лукине реке, и уређеном шумском стазом ка Лукином камену 515м уколико на стази не буде великог снега и попадалих стабала. Уколико се враћамо истом стазом, идемо најпре до Лукиног камена

а затим пространим шумско-колским путем преко Доњег Лаза до етно крчме Ђеринац у селу Бистрица. Као мелем следи грејање крај камина уз чашу топлог вина у крчми Ђеринац над реком Бистрицом 🙂

Наш добри домаћин Малиша са супругом, за нас спрема врхунски ручак испод сача, специјалитет куће за оне који то желе, или нешто друго по вашем избору.

Стаза је дугачка око 16 км са кумулативним успоном од око 650 м. Највећим делом иде изузетно лепом трасом уз реку Бистрицу, Лукину реку и шумским путевима ка Лукином камену. Прелази се за око шест сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, захтева кондицију, и спретност у прелажењу палих стабала на стази. Врхунска је акција!

Потпуни ужитак на крају ове акције је боравак и дружење у крчми Ђеринац у етно амбијенту крај камина где за нас љубазни домаћини служе ручак.

За Београд полазимо најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Ручак имамо у крчми Ђеринац у селу Бистрица.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац – крчма Ђеринац“ дана 3. Фебруар 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Lukin kamen
Vitovnica, Ždrelo
Bistrica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *