Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац + бања Ждрело 🙂

12. фебруара 07:00 - 22:00

РСД2.000

Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац + бања Ждрело 🙂

Манастир Витовница – етно село Бистрица (воденице – слапови – црква – мали и велики водопад) – извор Бистрице – Ловачки дом – Велики Суморовац 912м – извор Лукине реке – Лукин камен 515м – етно крчма Ђеринац + бања Ждрело 🙂

12. Фебруар 2023. – Недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу уз магистралу, за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници „Јера“ код Љубичева и за понети. Кафу или Капућино из аутомата, добијамо на поклон од наших добрих домаћина у знак захвалности. Ако има потребе за тоалетом, може на пумпи преко пута.

 

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова и Петровца на Млави до манастира Витовница. Манастир Витовница је према предању задужбина српског краља Милутина (13 век) Манастир је споменик културе од великог значаја са црквом посвећеном Успењу Богородице. Налази се изнад реке Витовнице до које се спуштамо да видимо лепоту мини кањона и лековити извор. Манастир је познат и по оцу Тадеју.

Затим локалним путем преко Стамнице долазимо до етно села Бистрица. На стазу полазимо од Павићевске воденице (воденичар Раца) узводно колским путем уз кањон реке Бистрице до цркве цара Константина и царице Јелене (опционо полазак са паркинга испод брда на коме је црква)

Уживаћемо пролазећи крај малих водопада и слапова 🙂 Стижемо до малог водопада, ваљавице и етно крчме „Ђеринац“. Након паузе за сликање, настављамо узводно уз Бистицу ка великом водопаду, потом прелазимо реку неколико пута до њеног каптираног извора.

 

Од извора Бистрице, стрмим успоном кроз шуму, преко брда до уласка у шумско – колски пут ка Ловачком дому и даље у наставку ка врху Велики Суморовац 912м. Излазимо на врх, затичемо стуб-ознаку врха у густој шуми без израженог видиковца а затим бајковитим амбијентом са врха се спуштамо према извору Лукине реке, и уређеном шумском стазом ка Лукином камену 515м.

Обзиром да се рано смркава (Ово је важило за Децембар, сада је дужи дан!) треба очекивати да нас у повратку са Лукиног камена, пространим шумско-колским путем преко Доњег Лаза сустигне мрак, но тада не треба паничити већ са батеријским лампама уживати у сваком кораку на стази (највише десетак минута!) ка етно селу Бистрица 🙂 Као мелем на рану следи грејање крај камина уз чашу топлог вина у етно крчми Ђеринац над реком Бистрицом 🙂

Наш добри домаћин Малиша за нас спрема врхунски ручак испод сача, специјалитет куће 🙂

Стаза је дугачка око 16,71 км са кумулативним успоном од око 650 м. Највећим делом иде изузетно лепом трасом уз реку Бистрицу, Лукину реку и шумским путевима ка Лукином камену. Прелази се за око шест сати умереног хода са све паузама. Спада у средње тешке, захтева уиграну кондицију, како физичку, најпре психичку. Врхунска је акција!

Затим се делимо на оне који иду у бању Ждрело (уколико буде жеље) на купање у базенима и уживање (бањање) у термалним водама температуре до 42 степена. Односно остајемо у бајковитом етно селу Бистрица на ручку и дружењу у врхунском амбијенту крај камина у крчми Ђеринац. Време предвиђено за купање, ручак и боравак у бањи Ждрело, односно у крчми у Бистрици је до два и по сата. У склопу бање Ждрело постоји ресторан у коме можете ручати, попити пиће после купања 🙂

За Београд полазимо најкасније у 20 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у Млавским термама бање Ждрело.

Појединачна улазница за базене у Бањи Ждрело износи 1.200 динара, а за групу од најмање 10 нас, и више је 600 динара по особи уз претходну најаву.

ХРАНА: Из свог ранца. Богате сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Ручак имамо у крчми Ђеринац или у ресторану бање Ждрело.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Лукин камен – етно село Бистрица – Велики Суморовац + бања Ждрело“ дана 12. Фебруар 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Lukin kamen
Vitovnica, Ždrelo
Bistrica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *