Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

МАЉЕН – Кључ Раја – врховима Дивчибара – ДАНИ ГЉИВА ДИВЧИБАРЕ 2016

1. октобра 2016. 07:00 - 21:00

РСД1.350

МАЉЕН – Кључ Раја – врховима Дивчибара – ДАНИ ГЉИВА ДИВЧИБАРЕ 2016

  1. 1. Октобар 2016 – субота

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 7 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом до Ћелија, потом кроз Лајковац, Дивце и Мионицу до села Кључ где је предвиђена једночасовна пауза за јутарњу кафу, чај и домаћински доручак код Влајка у његовом Eтно центру Кључ Раја.                                    

Доручак је одличан, богат мени по цени од 200 динара и наша је топла препорука уместо ваших сендвича. Код Влајка стижемо око 8 и 30 на доручак.

Етно центар „Кључ Раја“ се налази у подножју Дивчибара, на подручју прелепе општине Мионица. Река Лепеница протиче кроз етно центар. На улазу у село Кључ, река се рачва у три тока, који се поново спајају у један при крају етно центра. 

У склопу етно центра се налазе: ресторан у етно стилу, воденица и апартман, вајат апартмани, кућа за помељаре и рибњак.

Пут настављамо преко Рајковића, Осеченице и Крчмара до Дивчибара на планини Маљен. На делу пута од Кључа до Осеченице пролазимо кроз живописне крајолике, поред поља са обиљем вртача.

По доласку на плато Дивчибара, тачније у центар код цркве Светог Пантелејмона, најпре присуствујемо отварању манифестације ДАНИ ГЉИВА, која је заказана за 11 часова, пропраћена изложбом гљива, лековитог биља и шумских плодова.

Затим полазимо на кружну пешачку стазу врховима Дивчибара у правцу према одмаралишту Стеван Филиповић, преко Никшића градине до прелепог видиковца Мали Голубац (995 м) на коме имамо краћу паузу за одмор и уживање у амбијенту.

Потом се крећемо шумском стазом према видиковцу Голубац (1056 м) са кога настављамо на следећи видиковац Паљба (1051 м).

Од Паљбе се преко Београдског насеља крећемо ка центру Дивчибара у сусрет манифестацији Дани Гљива на Дивчибарама 2016. Део наше екипе, који одлучи да од доласка и отварања манифестације прати предавање о гљивама код изложбе, затим и шета у потрази за гљивама уз пратњу стручних водича. У 13 часова се одржава промоција књиге БЛАГО ИСПОД ЛИШЋА НАШИХ ШУМА уз продајну изложбу литературе о гљивама.

За 15 часова је заказан ручак – Гулаш од гљива (вргањ, лисичарка, рујница,…) по цени од 250 динара и подразумева две опције (гулаш од гљива + салата и хлеб или пасуљ + салата и хлеб). Група која пешачи се придружује у повратку са стазе групи која остаје на предавању, и заједно ручају по жељи.

Након ручка у близини цркве на зеленом платоу, настављамо лепим дивчибарским стазама ка још два фантастична видиковца. Прво пењемо Црни врх (1096 м) а затим и Велика Плећ (1036 м). Са овог врха се пружа предиван поглед на Сувобор, Каблар, Овчар, Зајачицу и Субјел. У подножју овог врха се налази кањон Црне Каменице чији се жубор јасно чује. На југу се пружају велике ливаде Тометиног поља.

Наша планинарска акција је осмишљена као рекреативно – уживалачка, са циљем да промовише лепоту активног боравка у природи са акцентом на посету манифестацији Дани Гљива. Планирана стаза је укупне дужине до 12 км са малом висинском разликом и намењена је свим узрастима планинара и љубитеља природе и планинарства.                

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!

По традицији, манифестација се одржава сваког првог викенда Октобра месеца у години. Манифестација се одржава у зони центра Дивчибара на црквеном платоу око цркве Светог Пантелејмона. Током посете манифестацији Дани гљива око 15 часова ћемо ручати гљиварске специјалитете или пасуљ.

За Београд полазимо око 19 часова и правимо једну успутну паузу на бољој пумпи дуж пута (ОМВ пумпа у Ћелијама).

Планирани повратак у Београд, испред центра Сава уз краћу успутну паузу је око 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална препорука водича.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације четвртком од 19 до 21 час на састанцима Клуба у Старом Меркатору, локал ПЛАНЕТА

Цена акције: 1.350 динара

(путујемо одличним минибусом)

Акцију реализује

 Борис Братић

Тел: 064/99-248-11  МТС мрежа

063/11-357-99 Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ АВАНТУРЕ!

 

                                                                                                       

 

Details

Date:
1. октобра 2016.
Time:
07:00 - 21:00
Cost:
РСД1.350
Event Category:

Organizer

Борис Братић – Боки
Phone:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Email:
instruktorboris@gmail.com
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.