Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

На Банатским слаповима 🙂

27. јун 2021. 06:00 - 22:00

РСД1.500

„На Банатским слаповима  – Караш у Јасенову – Вршачке планине (Кула – Турска глава – Ђаков врх) – Белоцркванска језера – Плаже реке Нере 🙂

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

27. Јун 2021. НЕДЕЉА (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) у недељу 27. Јун и полазимо тачно у 6 сати!

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо магистралом преко Панчева и Банатског Карловца до Вршца. У „Банатском Карловцу“ правимо паузу за доручак у одличној пекари и посластичарници а преко пута у кафићу можемо по жељи попити и јутарњу кафу 🙂

Пут није дуг! Уз успутну паузу, за мање од два сата стижемо у Вршац на полазну тачку.

Пролазимо кроз град и вршачке винограде и стижемо на паркинг испред Турист инфо кућице подно Вршачке куле, одакле полазимо на стазу. Десетак минута хода и ми смо код Куле (399м). Ако будемо имали среће, уживаћемо у „директном преносу“ полетања параглајдера од Куле а свакако у величанственом панорамском погледу на град Вршац „као на длану“ и околину 🙂

Од куле се спуштамо стазом ка видиковцу „Обла Стена“ и даље кружно до Инфо центра.

Настављамо стазом кроз шуму ка врху Турска Глава и нашем новом видиковцу а затим благо спуштамо до Дома Црвеног Крста“. Краћа пауза у дивном парку код ергеле коња и старог тенка из другог светског рата. Полазимо благо брдовитом и доминантно шумском стазом у правцу Ђаковог врха (449м).

Са Ђаковог врха се спуштамо шумском стазом ка извору питке воде (испод букве) и планинарском дому на „Широком билу“ у чијој летњој башти правимо дужу паузу за освежење 🙂

Након заслуженог одмора 🙂 у наставку, кружном стазом у правцу Лисичије Главе се враћамо подно Вршачке куле и инфо центра до нашег буса (превоза).

Стаза је релаксирајућа, кружна и укупне дужине око 12 км. Углавном је са благим успонима и неоптерећујућим спустом и највећим делом иде шумским путевима. На стази имамо извор пијаће воде, каптирани извор – чесму испод велике букве у шуми, односно Дом у близини.

 

Затим одлазимо у Јасеново на купање у реци Караш. Односно на плажу „Велики Гат“, на популарне Банатске слапове, где остајемо највише два сата. Они који не желе да се купају, могу обићи занимљиви Стари Млин који се налази на око километар од слапова дуж реке, односно уживати у амбијенту и сталној поставци „Музеја скулптура на отвореном“.

  

  

Пут нас даље води кроз Делиблатску пешчару у правцу прелепих Белоцркванских језера.

Годинама уназад смо били на Врачевгајском језеру, тачније на ОСТРВУ где и сада остајемо да се одмарамо, купамо и сунчамо на плажи уз нове садржаје 🙂 Они који желе више авантуре“ и купање у хладној и брзој реци продужавају у правцу плажа на величанственој Нери 🙂 Купање на плажи, истраживање околине и шетња крај обале реке Нере, до поласка за Белу Цркву, Врачев Гај и Београд.

  

 

 

У Белој Цркви пред повратак за Београд, можемо вечерати у ресторану брзе хране, односно провереном ресторану, освежити се уз сладолед или напитак 🙂 Купимо наше другаре који су остали на Врачевгајском језеру, купали се и вечерали по жељи у локалном ресторану „НА ОСТРВУ“ и обједињени полазимо за Београд.

Путујемо преко Ковина и Панчева. У Београд, на велики паркинг испред центра Сава стижемо око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), одећа прилагођена (у складу са) временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука вашег водича.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче)

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи у Банатском Карловцу у пекари и продавници. По завршетку планинарско – пешачко – купачког дела акције, можемо вечерати у ресторану брзе хране у Белој Цркви, или у ресторану „Острво“ на Врачевгајском језеру по коректним ценама.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.500 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Упознајте Вршачке планине са Авантуристима 🙂 и купајте се у једном дану на две реке и језеру 🙂

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Jasenovo
Stara Palanka, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *