Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Национални Парк кањон НЕРА и клисура БЕУ – Румунија

10. априла 2016. 06:00 - 22:30

Национални Парк кањон НЕРА и клисура БЕУ – Румунија

Поток – каскаде и врело Ochiul Beiului – водопад Беушница – рибњак (камп) – врело Вајоага – уклесани тунели – ушће – висећи мост – Саска Романа

10. Април 2016 – НЕДЕЉА

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева и Ковина до Беле Цркве где правимо краћу успутну паузу за доручак и јутарњу кафу, куповину у пекари и продавници и евентуалну мању размену новца у мењачници (куповина леја за плаћање пића и хране у Румунији).

Из Беле Цркве полазимо ка Калуђерову и граничном прелазу са Румунијом. Око 15 – ак минута (11 км) вожње нас дели од граничног прелаза Калуђерово – Најдаш. По преласку границе, за мање од сата вожње (27 км) стижемо до села Поток, нашег одредишта. Полазна тачка планинарске акције је на изласку из села Поток, на путу према ушћу реке Беу у Неру. Крећемо се изузетно лепим, валовитим и живописним пределима, углавном колским путем (око 6 км) и спуштамо се кроз шуму до реке Беу, пратећи је узводно стазом до бајковитих бигрених каскада и врела Ochiul Beiului.

Уживаћемо у јединственим призорима малог језерца плаве боје са једне и обиљем воде у бигреним каскадама реке Беу са друге стране. Стазица нас води даље још око 1 км до феноменалног водопада Беушница. Одлично место за сликање и паузу.

Враћамо се истим путем до језерцета и даље до места где смо се спустили до реке Беу у доласку, па настављамо истим колским путем низводно ка Кампу и великом пастрмском рибњаку. Ту правимо краћи одмор, а може се и купити храна (сендвич) и пиће.

На око 2 км низводно од рибњака се налази прелепи водопад Вајоага и у наставку за око 2,5 км ушће реке Беу у Неру. Непосредно пре ушћа почиње права авантура проласка стазом уклесаном у саму литицу кањона реке Нере и кроз бројне уске тунеле, тик уз реку и високо изнад ње.

Овај део стазе је дуг око 4 км и води у центар села Саска Романа. Пред уласком у село нас чека лепа атракција у виду висећег моста којим прелазимо реку Неру. У селу код чесме нас чека бус и повратак за Београд. Пре поласка ћемо се на кратко освежити пићем и храном по жељи из локалне продавнице.    

Укупна дужина стазе износи 19,7 км са успоном од 420 м и спустом од 580 м. Стаза највећим делом иде кроз шуму, ливадама и колским путем. Није тешка, ни кондиционо захтевна. Нигде се не гази река, а стаза је одлично уређена за посетиоце. Имаћемо активан боравак у природи око 8 сати.

Планирани полазак за Београд је до 18 и 30 часова, како би стигли испред центра Сава око 22 и 30 часова. Имаћемо у повратку по преласку границе, краћу паузу у ресторану у Калуђерову за вечеру по жељи или у Белој Цркви (брза храна – роштиљ и колачи).

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, одећа прилагођена временским приликама.

НАПОМЕНА: Обавезно понети пасош за прелазак границе.

Цена акције: 1.500 динара     

Акцију реализује Борис Братић

Тел: 064/99-248-11

 [su_custom_gallery source=“media: 423,422″ limit=“22″ link=“lightbox“ width=“100″ height=“100″ title=“never“]

Details

Date:
10. априла 2016.
Time:
06:00 - 22:30
Event Category:

Venue

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita
Sasca Romana, Rumunija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.