Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

НП Уна – Штрбачки бук – Мартин Брод – Кањон Унца – Јаподски отоци – извор Санице 🙂

18. август 2023. 06:00 - 20. август 2023. 23:30

РСД8.600

НП Уна – Штрбачки бук – Мартин Брод – Кањон Унца – Јаподски отоци – извор Санице 🙂

18 – 20. Август 2023. ~ Петак у 6 сати – понедељак око 1 сат иза поноћи!

 ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) у петак 18. Август, и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Први дан, петак 18. Август

Београд – Етно село „Станишићи“ – Бањалука – Босанска Крупа – Бихаћ

Путујемо аутопутем у правцу Бијељине, и преко Павловића моста улазимо у Републику Српску (БиХ). Прву успутну паузу правимо у највећем Етно селу на Балкану „Станишићи“, сат времена за разгледање, односно доручак или јутарњу кафу 🙂

На трећем километру од Бијељине према Павловића мосту, у срцу семберске равнице, на површини од петнаест хектара, породица Станишић је изградила Етно Село „СТАНИШИЋИ“.

Етно Село „СТАНИШИЋИ“ је село са двадесетак аутентичних дрвених кућа, мљекаром, воденицом, ковачницом, амбаром за жито, старим кућама и великом гостинском кућом, који су пренијети из села у општини Вареш и села са планина Звијезде и Романије, из сусједних општина.

У наставку путујемо „КОРИДОРОМ“ и аутопутем „9. Јануар“, преко Брчког, Босанског Шамца и Добоја у правцу Бањалуке. Пауза у Бањалуци за ручак, замену новца у мењачници, обилазак тврђаве Кастел.

Настављамо путем према Приједору, уз реку Сану до Новог Града, уз реку Уну у правцу Босанске Крупе са жељом да обиђемо Ада Млинчиће код Босанске Отоке, односно „Зелене Отоке“ (мале Аде) у Босанској Крупи. Могуће је и краће купање – расхлађивање на Уни ако нам пролазно време буде добро. Око 21 и 30 часова стижемо у Бихаћ, где се смештамо по собама у хостелу „Уна Роса“, који се налази на обали реке Уне и на свега пет минута хода од центра града. Слободно време и ноћење!

Други дан, субота 19. Август

Бихаћ – Лохово – Двослап – Трослап – Мартин Брод (слапови и велики водопад – Миланчев бук) – манастир Рмањ – Кањон Унца – Јаподски отоци

Устајање, доручак и јутарња кафа у сопственој режији и полазак возилом тачно у 7 и 30 часова од смештаја.

У Лохову посећујемо Еко село „Натура Арт“ на обали Уне код двослапа, а затим и величанствени трослап на Уни, око километар и по хода узводно.

Затим полазимо ка Мартин Броду на прелепе слапове, и велики водопад, Миланчев бук а у близини су и стари млин и бучница. Посећујемо Манастир Рмањ из 15-ог века.

Одмах поред манастира почиње стаза за кањон Унца која води до Црног врела. Левом страном наилазимо на тунеле, док стаза десном страном кањона иде кроз шуму и спушта до воде коју прелазимо на путу ка Црном врелу.

По изласку из кањона Унца ручамо у чувеном ресторану код Пере врхунски спремљене пастрмке а потом у повратку ка Бихаћу обилазимо Јаподске отоке, културно – археолошко подручје у насељу Рачић недалеко од Бихаћа. Пет дрвених мостића повезују пет речних ада, које када се гледају из ваздуха дају јединствену слику „СРЦА ПРИРОДЕ“.

У природном окружењу Јаподских отока се налази ресторан са живом свирком за наш потпуни вечерњи угођај 🙂 Враћамо се у наш хостел на ноћење, односно по жељи вечерњи обилазак лепог града Бихаћа.

Трећи дан, недеља 20. Август

Бихаћ – ресторан Млин и Сунце – НП Уна – Штрбачки бук – плажа „Пискар“ – извор Санице – Бањалука – Београд

Устајање, доручак и јутарња кафа у сопственој режији или у ресторану на Уни „Млин и Сунце“.

Своје спаковане ствари уносимо у наш превоз и полазимо тачно у 7 и 30 часова из хостела Уна Роса у правцу величанственог Штрбачког бука, највишег и најспектакуларнијег водопада у НП Уна, висине 24,5 метра.

Пливамо, расхлађујемо се на купалишту „Пискар“ на Уни а затим полазимо пут Босанског Петровца, односно ка извору реке Санице.

Пешачка тура стазом кроз ливаде и клисуру до извора Санице. У месту Кључ, у ресторану Ловац на реци Сани имамо паузу за ручак. У наставку вожње, преко Чађавице и Мањаче стижемо до Бањалуке, аутопута и истим путем доласка се враћамо за Београд.

Повратак у Београд на паркинг испред „центра Сава“ око 1 сат иза поноћи.

ОПРЕМА и ИСХРАНА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете (дневна пешачења), планинарске ципеле (гојзерице), могу и патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, пресвлака, пиџама за ноћење. Заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина, лична апотека. Планинарски штапови нису неопходни, већ су ваш избор. Храна је у сопственој режији. На пуно места имамо проверено добру ресторанску исхрану, као и пекаре, продавнице брзе хране.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

– Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба/друштва чији сте члан.

Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације од 8.600 динара приликом пријављивања (динарски део) а уплата у еврима на дан пута у нашем превозу.

– Број места за акцију је ограничен! Рок за пријављивање је до 15. Августа, односно до попуне слободних места! По Правилнику Клуба, у случају одустајања, уплаћена аконтација се враћа искључиво ако се обезбеди замена (од стране учесника, или Клуба ако постоји листа чекања)

– Уколико узимате, ваше индивидуално осигурање треба бити спортско за планинарске активности

– Обавезно понети са собом важећу личну карту или пасош на дан почетка акције! За улазак у БиХ довољна је лична карта Републике Србије.

Смештај је у вишекреветним собама са заједничким купатилом у хостелу Уна Роса у Бихаћу. Собе су уредне са чистом постељином, топле воде за туширање има за све. Хостел је на самој обали реке Уне и на само пар минута хода од центра Бихаћа. Обзиром на наш целодневни боравак у природи, у хостелу само преноћимо а не боравимо (петак и субота вече) и обавимо хигијенске потребе. Верујем да нама планинарима није на првом месту комфор у смештају, већ лепоте природе које посећујемо, садржај Акције који треба да доживимо! Уколико спадате у оне којима је смештај најбитнији део Акције (инсистирате на комфорним двокреветним собама са сопственим купатилом) а не садржај и лепота Акције, молим вас да се не пријављујете за ову акцију.

– Улазнице за НП Уна се плаћају на лицу места и нису урачунате у износ котизације.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 8.600 динара + 50 евра

Котизација обухвата: превоз, путарине, два ноћења у хостелу у Бихаћу, трошкове ноћења и хране за возача и трошкове организације акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице у НП Уна (улаз на Штрбачки бук 8км, улаз на водопад у Мартин Броду 3км), путно-здравствено осигурање, ваше индивидуалне трошкове

уплата котизације за Акцију (динарски део у целости) и чланарина се врши на текући рачун благовремено, приликом пријављивања за Акцију, остатак на дан пута-

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције „НП Уна – Штрбачки бук – Мартин Брод – Кањон Унца – Јаподски отоци – извор Санице“ од 18 до 20. Августа 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Nacionalni park Una
Japodski otoci, Martin Brod, Štrbački buk
Bihać, Bosnia and Herzegovina
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *