Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Национални паркови ТАРА и ДРИНА 🙂

1. март 17:00 - 3. март 21:00

РСД8.500

Национални паркови ТАРА и ДРИНА 🙂

1 – 3. Март 2024. – (петак у 17 часова – недеља око 21 час)

Други дан – СУБОТА => Национални Парк ТАРА – Калуђерске Баре – језеро Јаревац – видиковци Соколарица – Споменик на Боровом брду – Манастир Свих Светих – видиковац Црњесково – Калуђерске Баре

Трећи дан – НЕДЕЉА => Калуђерске Баре – Бајина Башта – ГП Скелани (БиХ) – Национални Парк ДРИНА (РС) – Подравањ – видиковац Погледала

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред Центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 17 часова у петак 1. Март 2024. године

Молим вас, дођите 15-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ИБАРСКОМ магистралом до Ћелија (пауза у маркету ДИС за набавку) а затим кроз Лајковац и Ваљево до чувеног ресторана „ПЛАТАНИ“. У ресторану вечерамо, односно ако не вечерате, можете попити кафу, пиће или појести палачинке уколико желите 🙂

Пут настављамо кроз живописне пределе преко Јабланице и Сушице (брана Стубо – Ровни), Дебелог Брда, Рогачице и Бајине Баште до Калуђерских Бара на Тари, где се смештамо у приватне куће. Собе су углавном дво и тро креветне. По смештају у собе се окупљамо (по жељи) у просторији за дружење у Радетовој кући. Слободне активности и ноћење.

Други дан – Субота 2. Март

Устајање у 7 а полазак на стазу у 8 сати. По жељи јутарња кафа код наших домаћина. У трпезарији можете доручковати храну коју сте понели од куће, купили у хипермаркету ДИС у петак. Као и доручковати у хотелу „Тара“ уз претходну најаву.

Преко платоа Калуђерских Бара, стижемо на почетак шетне стазе „Јаревац“ која води кроз изузетно живописно подручје потока Јаревац. Прелазимо преко ливада и дрвених мостића „Борови“, „Јаревац“ и „Радмиловац“.

Затим улазимо у шуму одакле почиње планинарска стаза. Пратећи поток Јаревац, кога местимично више пута прелазимо по плитком кориту каменитог дна, уживаћемо у погледу на столетна стабала смрче и омрике прекривена снегом, камењу обраслом зеленом маховином и жубору планинског потока 🙂

Стаза се завршава на улазу у Резерват природе „Клисура Рача“ код бране и језера Јаревац, код кога правимо паузу.

Благим успоном од језера пролазимо поред старог хотела „Тара“ а затим асфалтним и макадамским путем под снегом долазимо до три видиковца Соколарица. Ови видиковци се налазе изнад кањона реке Раче и са њих се обрушавају стрме стене окићене високим стаблима борова.

Уз хук воде који се чује из кањона, шири се поглед према Рачанској Шљивовици а са друге стране ка археолошком локалитету „Градина“, видиковцу Црњесково и усеку који се спушта према манастиру Рача. Они који буду желели мало више адреналина могу се упутити према врху стене завршног видиковца до које се стиже потпуно безбедно, имајући у виду да је постављена сајла.

Са видиковца Соколарица, истим путем се враћамо до језера Јаревац и успоном који траје 10-ак минута стижемо до раскрснице шумских путева, на којој скрећемо ка споменику на Боровом брду.

Од споменика пешачимо четинарском шумом ка изузетно лепом видиковцу „Црњесково“ са кога се као на длану види резерват „Клисура Раче“, стара „Градина“, „Крстата стена“, манастир Рача и Бајина Башта у даљини 🙂 Са видиковца крећемо у правцу Манастира Свих Светих (Сабор Српских Светитеља). Посећујемо манастир и правимо краћу паузу. У наставку, пролазећи поред ергеле коња и кроз викенд насеље кружно затварамо стазу на Калуђерским Барама.

Наша данашња стаза иде највећим делом кроз четинарску шуму и пространим ливадама, обилује лепим пејзажима, релативно је лака, приступачна свим старосним групацијама планинара и истинских љубитеља природе. Планирана стаза је једним делом кружна, и дужа од 20 км, са малом висинском разликом. Постоји могућност скраћења стазе и прилагођавање укупне километраже учесницима Акције. Имаћемо целодневни активни боравак у природи.

У први сумрак се враћамо на Калуђерске Баре. Можемо имати хотелску вечеру око 19 часова уз претходни договор са управом ресторана (није обавезна, нити урачуната у котизацију за акцију) или у сопственој режији. Након вечере, слободне активности до одласка на спавање.

Трећи дан – Недеља 3. Март

Устајемо, припремамо се за Акцију, доручкујемо, своје спаковане ствари уносимо у комбије и крећемо у правцу Бајине Баште и Скелана, тачно у 8 сати. По жељи јутарња кафа код наших домаћина. У трпезарији можете доручковати храну коју сте понели од куће, купили у хипермаркету ДИС у петак, као и доручковати у хотелу „Тара“ (шведски сто) уз претходну најаву.

Прелазимо гранични прелаз са БиХ (потребна лична карта или пасош) и улазимо у Републику Српску. Затим преко Скелана, пролазећи изнад Перућачког језера, долазимо до рудника боксита, код кога излазимо из возила и шумским путем се преко Подравња крећемо према литици која се обрушава у кањон Дрине.

Са видиковаца „Погледала“, из позиције Националног парка Дрина у Републици Српској, пружа се несвакидашњи поглед који дословно оставља без даха – „кањон Дрине“ која у свом току из правца Вишеграда прави заокрет, окружујући Велики Крај, строги резерват природе Националног парка Тара. Укупна дужина данашњих стаза је око 12 км. Опчињени погледом са видиковаца, враћамо се до нашег возила и крећемо за Београд.

У повратку ка Београду, на изласку из Бајине Баште застајемо крај ресторана „Студенац“ како би фотографисали јединствену „кућицу на Дрини“ 🙂

Путујемо преко Дебелог Брда а паузу за вечеру правимо у ресторану „ПЛАТАНИ“ у Ваљеву.

 Планирани повратак у Београд, на паркинг испред Центра Сава је око 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле, камашне. Прибор за тоалет, пешкир, спаваћица (пиџама). Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Обавезно ветровка, капа и рукавице, имајте у виду хладније зимско време на планини. Понети батеријску, најбоље чеону лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Можете купити храну и пиће по жељи у маркету „ДИС“ код Лазаревца на првој паузи у петак. У петак и недељу имамо вечеру у ресторану Платани у Ваљеву а у суботу могућа вечера у хотелу Тара на Калуђерским Барама или у сопственој режији.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 8.500 динара

Број места за акцију је ограничен – путујемо комбијима!

Котизација обухвата: превоз комбијима, два ноћења на Тари у приватном смештају и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и ваше индивидуалне трошкове

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве, на текући рачун.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара „АВАНТУРИСТА“

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције „Национални паркови ТАРА и ДРИНА“ у периоду од 1– 3. Марта 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије. На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Уживајте у тренуцима за памћење са Авантуристима на Тари 🙂

Venue

Tara – Kaluđerske Bare
Tara - Kaluđerske Bare
Bajina Bašta, Srbija
+ Google Map
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *