Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Орашац – Букуља – Букуљско језеро 🙂

23. јануар 2022. 08:00 - 21:00

РСД1.400

Орашац – Букуља – Букуљско језеро 🙂

Орашац – Марићевића јаруга – Аранђеловац – врх Букуље – Букуљско језеро

23. Јануар 2022. – Недеља (од 8 до 21 час)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 15-ак минута раније како би смо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до искључења Мали Пожаревац. Затим обилазницом око Младеновца према Аранђеловцу до Орашца. У селу Орашац обилазимо Спомен школу, Музеј „Први Српски устанак“, цркву Вазнесења Господњег и „Марићевића јаругу“ у којој је подигнут Први српски устанак 1804. године.

У Орашцу правимо паузу за доручак у пекари и јутарњу кафу. Возилом настављамо ка Аранђеловцу и „Старом здању“, где паркирамо а затим пешачимо кроз парк Буковичке бање у коме се налазе мермерне скулптуре и извор „Аква вива“.

По жељи можемо свратити у хотел „Извор“ на кафу и колаче 🙂 У подножју Букуље а изнад парка, код „Спиртине“ спомен плоче почиње успон планинарском стазом кроз шуму у облику серпентине. Стазом „серпентина“ до Ловачког Дома подно врха Букуље имамо целих 2 км.

Попећемо се на шестоспратни бетонски видиковац са кога се види „цела Шумадија“, односно пружа изузетно леп поглед на град Аранђеловац и околину, затим Венчац, Космај, Авалу, Цер, Фрушку гору и друге планине 🙂

Недалеко од видиковца се налази Дом наших пријатеља планинара ПД „Букуља“ из Аранђеловца, крај којег пролазимо на стази ка Букуљском језеру. Након пар стотина метара асвалта, широка колска стаза улази у шуму и води нас у правцу језера. Изузетно је леп призор залеђеног језера какав ће бити у недељу 🙂

Враћамо се, спуштамо истом стазом до нашег превоза, код „Старог здања“ на ободу парка Буковичке бање. Уколико желите, можете уточити природну минералну воду на изворишту „Талпара“ у парку, за симболичну надокнаду, у вашу амбалажу.

У повратку ка Београду, свраћамо на вечеру у познати ресторан – печењара Дашчара.

Ова акција је осмишљена као рекреативна планинарска акција у хладним зимским данима, намењена свим старосним групацијама љубитеља природе, дружења и планинарења 🙂

Укупна дужина стазе на данашњој акцији износи око 10 км са успоном од око 250 м.

Активно ћемо провести, боравити у природи између 4 и 5 сати.

Очекивано време повратка на паркинг испред центра „Сава“ је најкасније до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или трекинг патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.400 динара

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Orašac
Aranđelovac, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *