Loading Events

« All Events

НП Пирин – Банско – Тодорка – Вихрен – КОНЧЕТО – језера Пирина – Безбог – Полежан – Римска бања

18. јул 20:00 - 21. јул 23:30

EUR140

НП ПИРИН у Бугарској – Банско – Тодорка – Вихрен – Премката – Кутело – КОНЧЕТО – Бански Суходол – Пиринска језера – Безбог – Полежан – Римска бања

18 – 21. Јул 2024. ~ Полазимо у четвртак у 20 часова Повратак у недељу око поноћи!

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо у четвртак тачно у 20 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Први дан, четвртак 18. Јул

Полазак  у 20 часова са платоа испред зграде Сава центра. Ноћна вожња аутопутем уз успутне паузе и прелазак државне границе са Бугарском.

Други дан, петак 19. Јул

Београд – Банско – Хижа Вихрен – Пиринска језера – Велика Тодорка

Стижемо у раним јутрањим сатима у планински градић Банско. Краћи одмор од вожње и могућност доручка у некој од пекара. Настављамо вожњу до паркинга пре планинарског дома Хижа Вихрен, одакле креће пешачење и успон. Испред хиже Вихрен је могуће наточити изворску воду.

 

Обилазак Бандеришких језера, једних од најлепших језера на Пирину, а затим се пењемо до Тодоркине порте, Мале Тодорке и на крају до врха Велика Тодорка 2.746м. Затим ходамо кружном стазом до језера Тодорине очи и повратак на исту стазу којом смо пошли од хиже.

  

Подаци о стази: Дужина стазе око 11 км, висинска разлика око 950м, кондициона и техничка тежина 5/10.

  

Имаћемо паузу за ручак у хижи Вихрен или у оближњој хижи Бандерица. Након ручка у хижи, возилом се спуштамо са планине у град Банско и смештамо у одличан приватни смештај.

По договору, индивидуално или групно разгледање градића, најпознатијег планинско – туристичког центра Бугарске. Можете касније и вечерати у одабраној Механи или ресторану са националном кухињом, одмор и спавање.

  

На централном тргу у оквиру фестивала „Лето у Банском“ одржавају се бесплатни концерти на отвореном до касно у ноћ.

Трећи дан, субота 20. Јул

 Банско – Вихрен – Премката – Кутело – КОНЧЕТО – Бански Суходол – хижа Бъндерица – Пиринска језера – Банско

Устајање, кафа ко жели и доручак у сопственој режији. Недалеко од нашег смештаја имамо пекаре и продавнице. Полазак превозом у 6 и 30 часова од смештаја ка Хижи Вихрен 1.972м Након полусатне вожње стижемо до планинског ресторана, недалеко од хиже Бъндерица, у којем доручкујемо по личном избору.

  

Од ресторана полази наша стаза ка хижи Вихрен а затим и наш успон ка врху Вихрен 2.914 м (трећи врх по висини на Балкану, после Мусале и Митикаса) Испред дома постоји јак извор одличне воде за пиће са „четири луле“. Успон иде маркираном стазом од дома, најпре кроз ниже четинарско растиње, на једном месту прелазимо планински поток, затим травнатим тереном, преко „извора под каменом“, до изласка на гребен „Кабата“ и завршног успона ка врху Вихрен. Поглед са врха је јединствен и незабораван, поготово ка Кутелу, Кончету и Банском Суходолу. Након одмора и заједничког фотографисања на врху, делимо се у две групе.

 

Прва група која силази са врха истом „стазом успона“ до хиже Вихрен, односно у правцу Муратовог језера, и у наставку дана обилази изузетно лепа Бъндеришка  језера „Пиринске горске очи“. Успон на Вихрен траје између три и по и четири сата са све паузама, и савлађује се висинска разлика од 942м. За повратак до хиже Вихрен је потребно око два и по сата хода умереним темпом. Прва група може предахнути и ручати у хижи а затим кренути стазом од дома, преко дрвеног мостића и брзе планинске реке травнатим тереном испресецаним бројним потоцима и водотоковима ка језерима (Окото, Рибно, Жабље и Долго). Сва су повезана заједничким водотоком.

То је опуштајући део дана на стази, ход од једног до другог језера, до 8 км хода укупно, са малом висинском разликом, око два и по сата хода све укупно. За оне који буду желели само уживање у планини, може опуштање на тераси хиже Вихрен.

Друга група „жељна адреналина, у кондицији, спремна и опремљена“ уз претходни појединачни договор са водичем креће са врха Вихрен изузетно стрмим спустом ка „Премкати“, затим јаким успоном ка „Кутелу I и II“, па преко „КОНЧЕТА“ на гребенски врх Кончето и даље ка Банском Суходолу. О свим детаљима овог дела стазе – дела акције, обавезно следи разговор са водичем приликом пријављивања за акцију. Спуст са врха иде изузетно атрактивном стазом од Премкате преко Казана до хиже Бъндерица, код које се опуштамо, можемо попити пиће, освежити се и евентуално ручати. Обе групе се спајају код ресторана у којем смо доручковали, најкасније до 19 часова. Недалеко од ресторана је наш превоз, којим се враћамо у Банско.

Подаци о стази: Дужина стазе око 14 км – прва група, око 21 км друга група, висинска разлика око 1.000м – прва група, око 1.600м – друга група. Кондициона и техничка тежина 5/10 – прва група, 7/10 – друга група.

Враћамо се у Банско у смирај дана, вечерамо у одабраном ресторану ко жели, а потом обилазимо овај лепи планински градић, шетамо његовим улицама, купујемо сувенире, и трговима на којима се одржавају концерти и представе на отвореном. На око 5 км од Банског се налази термални СПА хотел „Римска бања“ у који можете отићи ако желите да се релаксирате након напорног планинарења, у сопственој режији. Одмор и ноћење.

 

Четврти дан, недеља 21. Јул

 Банско – Добринище – Гоце Делчев – Безбог – Полежан – Римска бања – Београд

 

Устајање, кафа ко жели и доручак у сопственој режији. Пакујемо своје ствари и напуштамо наш смештај. У 6 и 30 полазимо превозом за Добринище.
Стижемо на паркинг испред „Хиже Гоце Делчев“ 1.485м Доручкујемо на тераси дома и пијемо кафу или чај по жељи до пред полазак на вожњу отвореном жичаром – двоседежницом у девет сати. Повратна карта за жичару се плаћа на лицу места.

Уживаћемо у планинском пејзажу нестварне лепоте и опијајућим мирисима борова изнад којих лебдимо током получасовне вожње до „Хиже Безбог“ 2.240м и великог језера „Безбожког горског ока“ Од језера полазимо стазом са благим успоном ка врховима Безбог и Полежан.

Стаза иде кроз ниско растиње и изузетно је атрактивна. Излазимо на превој – широки гребен „Безбожки превал“ и делимо се на две групе. Прва – јача и одморнија од јучерашњег напора иде дужом и нешто тежом гребенском стазом на врх „Полежан“ 2.851м Са врха „пуца поглед“ ка више Пиринских врхова и на мноштво језера – горских очију.

Друга група од превоја иде широким гребеном у правцу врха „Безбог“ 2.645м Пред самим врхом доминира сипар и крупно камење, па је потребан додатни опрез при ходу. Поглед са врха оправдава уложени напор током преласка завршног дела стазе.

Успони на врхове „Полежан“ и „Безбог“ су лакши од успона на „Вихрен“ због мање висинске разлике и дужине стазе. Потребно је мање од три сата у успону и мање од два сата у спусту.

Планирани су за релаксирање од претходног дана. Могуће је само кренути на стазе а затим се вратити до хиже и уживати крај језера. Најкасније до 14 и 30 часова се спуштамо са језера жичаром до нашег превоза. У међувремену можемо ручати како у горњој, тако и у доњој хижи по вашој жељи. За Србију и Београд полазимо у 15 часова по локалном – Бугарском времену.

Такође, за оне који би у недељу да одмарају, да не иду на успон, постоји могућност да остану у Банском или оду у термални СПА хотел „Римска бања“ у сопственој режији. У том случају спремни чекају повратак главног дела групе са планинарења на договореном месту у Банском.

 

Путујемо аутопутем ка Софији и државној граници са Србијом. Уз краће успутне паузе на аутопуту, чекање на прелазак државне границе, очекивано време повратка у Београд на паркинг испред центра Сава је најкасније око сат времена иза поноћи.

 

ОПРЕМА и ИСХРАНА: Мали ранац са водом и храном за једнодневна планинарења, ципеле за планинарење, гојзерице. Одећа прилагођена временским приликама, пресвлака, пиџама за ноћења. Добра заштита од сунца (крема са УВ фактором), ветра (танка капа, летње рукавице) и евентуалних падавина (на већим висинама, време се увек може мењати врло динамично), лична апотека. Планинарски штапови су обавезни. Храна је у сопственој режији, односно на пуно места имамо проверено добру и повољну ресторанску исхрану.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба/друштва чији сте члан.

Износ Котизације: 140 евра

Котизација обухвата: превоз, путарине и Бугарску вињету, два ноћења у одличном смештају у Банском, трошкове ноћења и хране за возача и трошкове организације акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице уколико их буде, карту за жичару,
путно-здравствено осигурање, ваше индивидуалне трошкове

– Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације у износу од 100 евра приликом пријављивања, остатак најкасније на дан пута у нашем превозу.

– Број места за акцију је ограничен! Рок за пријављивање је до 7. Јула, односно до попуне слободних места! По Правилнику Клуба, у случају одустајања из било ког разлога, уплаћена аконтација се враћа искључиво ако се обезбеди замена (од стране учесника, или Клуба ако постоји листа чекања)

– Акција захтева искуство у планинарењу и бољу психо – физичку кондицију!

-Уколико узимате, ваше индивидуално осигурање треба бити спортско за планинарске активности

– Обавезно понети са собом важећу личну карту и пасош на дан почетка акције! За улазак у Бугарску, неопходан је пасош Републике Србије. У месту Банско мењамо евре за Бугарске леве!

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције „Национални Парк ПИРИН – Банско – Тодорка – Вихрен – Премката – Кутело – КОНЧЕТО – Бански Суходол – Пиринска језера – Безбог – Полежан“ од 18 до 21. Јула 2024. планинаре, учествују на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања. Планинарске акције нису туристичке, већ спортског карактера, те немају гаранцију путовања!

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Пирин-Вихрен–Тодорка-КОНЧЕТО–језера Пирина-Полежан+Римска бања

Venue

Bansko
Bansko, Bugarska + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *