Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Плавачка планина – врх 812м

5. новембар 2023. 06:00 - 22:30

РСД3.200

Плавачка планина – врх 812м

Ушће – Плавачка планина – Горње Лозно – Главчићи – Ушће

Плавачка планина се налази у централној Србији, у Копаоничко – Ибарском крају, простире се југоисточно од варошице Ушће, уз реку Ибар, до села Лозно и Бојанићи на југу, Тадење на југозападу. Припада групи Копаоничких планина са највишим, неименованим врхом 812мнв

5. Новембар 2023. Недеља (од 6 до 22 и 30)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ка Обреновцу (могућни успутни уласци) и аутопутем Милош Велики до излаза код Прељине (пауза на Газпром пумпи), затим у правцу Краљева до места Ушће у долини Ибра. На успон ка врху Плавачке планине, полазимо недалеко од железничког моста у Ушћу.

Лепим фотографијама планинара Горана Николића из Ушћа смо илустровали план акције у наставку 🙂

Опис стазе:

Мост на Ибру 354м – брдо Молитва 472м – засеок Главчићи 496м – Три видиковца (први 557м, други 710м, трећи 798м) – врх Вучја глава 804м – Бабин гроб 791м – видиковац 778м – врх Плавачке планине 812м Током успона, на стази ка врху, пролазимо кроз храстове и букове шуме, преко пашњака и пропланака са којих се виде оближња Жарачка планина и Жељин. Са видиковаца се пружа изузетан панорамски поглед на Ибарску долину, од Маглича па све до Рашке и околне Копаоничке планине: Радочело, Чемерно, Голија,…

Уживаћемо ходајући травнатим стазама прошараним клекама, крај старих храстова, четинара, и других многобројних биљних врста. Имаћемо паузе за фотографисање, разгледање, опуштање,…

Повратак у Ушће преко југозападних падина планине. Дужина кружне стазе је око 14,3 км са кумулативним успоном од око 580м и спустом од око 590м.

Стаза спада у средње тешке, није много захтевна, прилагођена је свим категоријама планинара и љубитеља природе. Уколико нам буде добро пролазно време на стази, по завршетку планинарења је могућ одлазак у ресторан „Долина Ибра“ на договорену вечеру. Након вечере повратак за Београд, истим путем и аутопутем Милош Велики.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, резервна пресвлака. Имајте у виду могуће хладније време и јачи ветар на планини, користите заштиту од сунчевог зрачења на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручкујемо своју понету храну а кафу можете купити на пумпи. По завршетку планинско – пешачког дела акције, можемо имати вечеру у ресторану.

Очекујем да се вратимо у Београд на велики паркинг испред центра Сава око 22 и 30

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 3.200 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Плавачка планина“ дана 5. Новембар 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Plavačka planina
vrh Plavačke planine
Ušće, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *