Loading Догађаји

« All Догађаји

  • This догађај has passed.

По Бадњак на Јежевац + бања Ждрело

6. јануара 07:00 - 22:00

РСД1.450

По Бадњак на Јежевац + бања Ждрело

Шетоњски мост – КОЗЈИ ГРБ – врх ЈЕЖЕВАЦ 675м – излетиште Чваринац – Млава – Манастир Горњак – бања Ждрело

6. Јануар 2018. СУБОТА

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу за куповину одличних сендвича и кафе (добијали смо кафу гратис 🙂) за понети у продавници уз магистралу и за тоалет ако има потребе на пумпи прекопута.

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова и Петровца на Млави до БАЊЕ ЖДРЕЛО у чијем ресторану можемо попити јутарњу кафу, чај пред полазак на стазу.

 

Пролазимо кроз КАПИЈУ ХОМОЉА“ односно улазимо у Горњачку клисуру и стижемо до Шетоњског моста, полазне тачке нашег успона ка врху Јежевца.

Стаза иде колским путем поред кућа до уласка у шуму и даље серпентинасто нас диже до гребена познатијег под називом Козји грб„.

Атрактиван гребенски успон кога краси леп видик на Горњачку клисуру траје готово до самог врха планине. Непосредно пред врхом Јежевац 675 м, терен је каменит, па потсећа на јежеве бодље.

Са врха Јежевца пружа се диван поглед на Вукан, затим у даљини Суморовац, Штубеј и Врањ. На југу се види Крилаш, а југоисточно Бељаница.

Са врха се спуштамо изузетно лепом и проходном стазом кроз листопадну, претежно букову шуму до излетишта Чваринац крај реке Млаве.

Недалеко од реке се налази извор квалитетне пијаће воде која важи за лековиту. На стази ка манастиру Горњак пролазимо поред отвора у стени, тунела које је копала војска.

Ако буде времена и расположења у нашој групи, можемо ући са лампама и проћи једну краћу деоницу кроз тунеле.

  

  

   

Долазимо до манастира Горњак, (из XIV века, посвећен Ваведењу) обилазимо цркву и читав комплекс са испосницом и малом црквицом у стени. На платоу код манастира нас чека наш превоз којим идемо у бању Ждрело на купање и уживање (бањање) у термалним водама температуре до 42 степена.

  

Време предвиђено за купање и боравак у бањи Ждрело је до два сата. У склопу бање Ждрело постоји и добар ресторан у коме могу ручати они који остају на купању из наше групе. За то време, они планинари који не желе купање у бањи, одлазе у оближњи одлични ресторан са камином на вечеру и лепо дружење.

Цена појединачне улазнице за базен са попустом за групу од минимум 10 учесника износи 400 динара по особи.

Стаза је дугачка 8,6 км са успоном од 520 м. Највећим делом иде кроз лепу букову шуму. Прелази се за око пет сати умереног хода са све паузама. Неспада у тешке а одлична је за стицање кондиције, поготово зими.

Планински део акције завршавамо у сам сумрак, око 16 и 30 часова, па је потребно имати са собом чеону односно батеријску лампу.

За Београд полазимо најкасније у 19 и 30 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Чеона или батеријска лампа. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у Млавским термама бање Ждрело.

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Цена акције: 1.450 динара (путујемо минибусом)  

(уплата на редовним састанцима Клуба или на текући рачун)

Уколико нас буде мање од 15 биће извесне мале доплате на дан пута.

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

       063/11-357-99  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Detalji

Datum:
6. јануара
Time:
07:00 - 22:00
Цена:
РСД1.450
Догађај Category:

Организатор

Борис Братић – Боки
Телефон:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Е-пошта:
instruktorboris@gmail.com
Веб сајт:
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Ždrelo
Petrovac na Mlavi, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *