Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Повленски врхови 2021.

25. јул 2021. 06:30 - 21:00

РСД1.500

Повленски врхови 2021

– Републичка планинарска акција ПСС – домаћин ПК Повлен Ваљево –

25. Јул 2021. – недеља (од 6 и 30 до 21 час)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 и 30 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Гостујемо на републичкој планинарској акцији клуба домаћина ПК „Повлен“ из Ваљева.

Путујемо Ибарском магистралом до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. На уласку у Ваљево правимо паузу за доручак по жељи и јутарњу кафу у пекари „НАНА“ у месту Попучке (опционо ресторан Платани) 🙂

Пут настављамо кроз живописне пределе преко Јабланице и Сушице (брана Стубо – Ровни) и Поћуте до Дебелог Брда, места на магистрали у подножју Повлена, где излазимо из возила и недалеко од споменика Живану Ђурђевићу полазимо на нашу стазу. Умереним ходом за око 30 -ак минута стижемо до планинарског ДОМ -а на Повлену.

ОПИС АКЦИЈЕ из позивног писма клуба домаћина:

ПК Повлен из Ваљева у сарадњи са Планинарским савезом Србије организује Републичку планинарску акцију 25.07.2021.год. Место окупљања и смештаја учесника је на плацу ПК Повлен, испред планинарског дома, испод врха Великог Повлена (2 км макадамским путем од превоја Дебело брдо), 40 км од Ваљева, на путу за Бајину Башту и Тару.

Програм активности:

8.00 – 9.00 – пријава учесника, евидентирање, подела бонова за ручак   9.15 – свечано отварање акције

9.30 – полазак на стазу бр.1, ЧЕТИРИ ИЗВОРА ПОВЛЕНА – средње тешка, дужина 16 км (Почетак стазе је код дома на 1.145 м.н.в. Креће се низбрдо макадамским путем, затим западним падинама Великог Повлена долазимо на Дијавички пут. То је макадамски пут који води кроз шуму и њиве, након сат времена пешачења, стижемо на прекрасан извор Повленске реке (920 м.н.в). Ту се прави пауза да се допуне резерве воде, а прави изазов тек почиње. Одатле креће најтежи део, стални успон према Средњем повлену (1.301 м.н.в) и Малом Повлену (1.347 м.н.в). До врха Малог Повлена зауставићемо се на још пар места ради фотографисања (повленске плоче и црква Светог Правомученика архиђакона Стефана на Кнежевом пољу), као и на извору реке Цетине (1.180 м.н.в). По доласку на Кнежево поље продужићемо поред осматрачнице као извору који се зове Стојадинов (1.200 м.н.в). Одатле се пењемо на безимени вис (1.230 м.н.в) – видиковац, а одатле источном страном на Малом Повлену. Повратак са Малог Повлена је северном страном, па вододерином низбрдо поред извора на нашој стази (Маџарија). – кружна стаза

10.00 – полазак на стазу бр.2, ТРИ ВРХА ПОВЛЕНА -средње тешка, дужина 9 км (Почиње и завршава код дома на (1.145 м.н.в.) У првом делу иде се макадамским путем све до ливаде под Средњим Повленом и благо добија на висини. Даље наставља узбрдо до црквице на Кнежевом пољу. У настравку се пење на највиши врх Повлена, Мали Повлен (1.346 м.н.в), чија је завршна деоница успона прилично стрма, али не много дугачка. Повратак са врха је истим путем до ливаде Средњег Повлена где скреће десно ка извору Цетине. Потом води узбрдо, прво кроз шуму а онда кроз ливаду до Средњег Повлена (1.301 м.н.в). Успон на овај врх је пријатна шетња. Одатле силази кроз ливаду, па гребеном кроз шуму до Великог Повлена (1.271 м.н.в.) Стрмим завршним делом долази се до планинарског дома.Лепота ове туре је у наизменичном пењању и силасцима, у лепом погледу, како са врхова тако и током целе туре. – кружна стаза

10.30 – полазак на стазу бр.3, МРКА СТЕНА БЕДЕН – лака стаза, дужине 8 км, кружна. (Од дома се креће макадамским путем према Дебелом брду, па потом лево до реке Трешњице. Затим, пут нас води кроз букову шуму до Мрких стена (1.241 м.н.в), где се прави пауза за фотографисање и настављамо до Бедена (1.256 м.н.в). Повратак до дома је макадамским путем преко Смрековаче и Маџарије.

15.00 – повратак у планинарски дом на ручак.

16.00 – подела захвалница, флајера и беџева учесницима.

17.00 – затварање акције.

Исхрана: Планиран је заједнички ручак (пасуљ), а број оброка се мора пријавити раније, до 22.07.2021.

Цена ручка са хлебом и салатом је 300 динара. Понесите порцију и прибор за јело.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за планинарење.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.500 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Povlen
Tri vrha Povlena i Beden
Povlen, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *