Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Драгуљи Шумадије – Рамаћки висови + Опленачка берба 2021 🙂

9. октобра 07:00 - 22:00

РСД1.600

Драгуљи Шумадије – Рамаћки висови + Опленачка берба 2021 🙂

Страгари – Манастир Вољавча – Рамаћки висови Топола

9. Октобар 2021.СУБОТА (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Мали Пожаревац. Преко Тополе и Доње Шаторње стижемо у Страгаре. У варошици Страгари имамо паузу за доручак и јутарњу кафу (продавница, пекара, кафаница) 🙂 Потом се возимо до манастира Вољавча.

Манастир је имао запажену улогу у Првом српском устанку. У њему је формирана Прва српска влада 1805 године а често је боравио и Вожд Карађорђе. Обилазимо манастир (са црквом Светих Архангела Михаила и Гаврила) и музеј Првог Правитељствујушћег Совјета на чијем је челу био Прота Матија Ненадовић (аутентична поставка из тог периода) 🙂

Од манастира полазимо на успон, крај Вољавачког потока кроз мешовиту листопадну шуму у којој доминира буква. Из шуме излазимо пред крај успона. Колским путевима, поред и преко пространих ливада у наставку стазе пролазимо крај Ловачке кућице и Бојића засеока, где годинама уназад правимо паузу око старе јабуке пуне зрелих плодова 🙂 Ова стаза је најлепша у рану јесен 🙂

Уз пут на стази пролазимо кроз мању четинарску шуму што целој причи даје посебну драж 🙂

Напредујемо ка селу Рамаћа, шумадијском селу које се налази на источним падинама планине Рудник 🙂 Изнад села доминирају два брда, која су по имену села добила име Рамаћки висови 🙂

Наилазимо на запуштени стари вагон који је некада служио ловцима, и од њега благим успоном колским путем кроз ретку шуму стижемо до вишег од два врха (814 м) са кога „пуца поглед на шумадијска брда“, према Вујану и Гледићким планинама а види се у даљини и Гружанско језеро 🙂 Затим следи спуст ка селу Угљаревац, односно старој парохијској цркви Куманица у селу Рамаћа.

Сматра се да је име добила по цркви Куманици на Ибру одакле је било досељавање у ове крајеве. На основу архитектуре и фрески верује се да је цркву посвећену Светом Николи подигла непозната властелинска породица крајем XIV века непосредно после Косовске битке.

Возило нас чека на платоу изнад цркве. Дужина стазе износи 15,7 км са кумулативним успоном око 680м. Некада добро маркирана, прелази се за око 6 сати лаганим ходом са све паузама. Стаза иде кроз шуму, крај и преко ливада, и широким земљаним колским путевима. Стаза је умерене тежине, задовољава потребе јачих и спремнијих, као и почетника, односно оних са слабијом кондицијом. Ходаћемо лагано уз пуно кратких пауза.

У повратку ка Београду стајемо у Тополи, присуствујемо манифестацији „Опленачка берба 2021“. Можемо купити грожђе и вино, као и вечерати чувени Опленачки свадбарски купус или печење по жељи и избору 🙂

Више од четири деценије у Тополи се одржава Опленачка берба у славу грожђа, вина, винограда и винара. Током три дана славља одржавају се изложбе такмичарског карактера сточарства, пољопривреде, воћа, грожђа и вина. Богато наслеђе овог краја приказано је кроз изложбу старих заната и рукотворина. Од скора у програм је увршћена и изложба сувенира такмичарског карактера. Опленачка берба се одвија у центру Тополе, дуж главних улица, од Винског трга преко Винске улице до Карађорђевог града до Опленца. Целом Тополом протежу се етно штандови препуни грожђа и вина, воћа, сувенира и производа старих заната.

За Београд полазимо након вечере, најкасније у 20 и 30 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном), одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Доручкујемо а можемо и попити кафу у Страгарима. По завршетку планинско – пешачког дела акције, имамо вечеру по жељи у ресторану у Тополи 🙂

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.600 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Место

Ramaćki visovi
Ramaća, Stragari
Voljavča, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *