Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Национални Парк РИЛА – Кров Балкана МУСАЛА 2.925м – пет Мусаленских + седам Рилских језера – Гејзир – Софија – Боровец 🙂

25. август 2023. 06:00 - 27. август 2023. 23:30

РСД7.500

Национални Парк РИЛА – Кров Балкана МУСАЛА 2.925м – пет Мусаленских + седам Рилских језера – Гејзир – Софија – Боровец – Бугарска 🙂

25 – 27. Август 2023. ~ (петак у 6 сати – понедељак око 1 сат иза поноћи)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) у петак 25. Август, и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Први дан, петак 25. Август

Београд – Софија – Боровец

Путујемо аутопутем ка Нишу, Димитровграду и даље ка Бугарској и граду Софија. Правимо успутну паузу по потреби, на провереној, већој пумпи за јутарњу кафу и тоалет.

Долазимо до државне границе (РС – Градина ~ БГ – Калотина) и након административних процедура улазимо у Бугарску. На кратко застајемо на првој пумпи ради куповине обавезне Бугарске вињете.

Пут настављамо ка престоници Бугарске – Софији, у којој посећујемо уже градско језгро и разгледамо културно – историјске знаменитости. Бус паркирамо у близини „Централна Автогара СофиЯ“, прелазимо „Лъвовъ мостъ“ и обилазимо остатке Римског града „Сердика“, цркву Свете Петке, Кип Софије, Катедрален храм Света Неделя, Храм – памятник Свети Александър Невски, Ротонда Светог Георгија, …

Заменићемо евре за леве у мењачници, ручати у провереном ресторану и посетити продавницу планинарске опреме „Стената“. Тачно у 17 и 30 часова по Бугарском времену полазимо за Боровец, најстарији планинско – туристички центар Бугарске. Уживаћемо током вожње у погледу на језера Искар 🙂

На кратко застајемо у градићу Самоков за куповину у супермаркету „БИЛЛА“. Коначно стижемо у Боровец и одмах се смештамо у наш хотел. Собе у хотелу Флора су комфорне, дво и трокреветне, са купатилом, WiFi – јем, климом, ТВ-ом и терасом. По жељи и договору, индивидуално или групно разгледање места, вечера у одабраној Механи или ресторану са националном кухињом. Слободне активности, одмор и спавање.

Други дан, субота 26. Август

Боровец – гондола – хижа Јастребец – хижа Мусала – Мусаленска језера – „кров Балкана“ ~ врх Мусала (целодневни – активни боравак у природи)

Устајање, кафа по жељи, доручак (у сопственој режији), односно боља варијанта, сви заједно на тераси хиже Јастребец, по изласку из гондоле.

Окупљамо се до 8 и 30 код Yastrebetz Gondola 1.315м, недалеко од хотела „Самоков“, и превозимо до хиже Јастребец 2.369м. Купујемо на билетарници повратну карту за гондолу.

Повратна карта за гондолу кошта 30 лева. Следи нам укрцавање и полусатно уживање у панорамској вожњи, при којој савлађујемо висинску разлику од 1.054м!

Током ове получасовне вожње, уживаћемо у планинском пејзажу из птичје перспективе 🙂

По искрцавању из гондоле, кратко пешачимо до хиже Јастребец и доручкујемо уживајући у фантастичном погледу са терасе ресторана. Затим лагано пешачимо до хиже Мусала 2.389м, око сат времена са незнатном висинском разликом.

На горском оку, односно тик уз језеро код хиже Мусала имамо „паузу задовољства“, и након заједничке фотке, полазимо на успон (летњом стазом) ка највишем Балканском врху Мусала 2.925,4м.

Имамо успут честе мале паузе на стази за сликање величанствених језера и целокупног амбијента. Код заслона „Леденото езеро“ (малог дома), можемо уточити питку воду са извора.

Улазимо у завршницу успона на врх – кров Балкана гребеном са сајлом или кружним путем по жељи. А на врху дуга и заслужена пауза за сликање, обедовање и уживање у предивном погледу на Мусаленска језера, поред којих смо прошли и околне врхове, као награда за постигнути успех 🙂

Следи повратак преко хиже Еверест и хиже Мусала истим путем до гондоле и спуст у Боровец. У смирај дана, пред вече имамо слободно време за обилазак овог лепог и најстаријег планинско – туристичког центра – градића у Бугарској.

Вечерамо у одабраном и провереном ресторану, дружимо се, купујемо сувенире и спавамо у нашем комфорном хотелу.

 Трећи дан, недеља 27. Август

Боровец – Паничище – „Седам Рилских језера“ – Језерски врх – Сапарева бања – Гејзир (активни боравак у природи и повратак за Београд)

Устајемо у 6 сати. Пакујемо своје ствари у аутобус и напуштамо наш хотел. Тачно у 6 и 30 полазимо за „Паничище“ преко Самокова и Сапареве бање.

Стижемо до хиже „Пионерска“ 1.520м, где можемо попити јутарњу кафу.

Затим кратко пешачимо до жичаре ~ Лифт „Рилски езера“, на билетарници купујемо повратну карту. Повратна карта за жичару кошта 25 лева.

Возимо се до хиже „Седемте Рилски езера“ 2.150 мнв. Током ове изузетно лепе получасовне вожње, уживамо у планинском пејзажу нестварне лепоте и опијајућим мирисима борова изнад којих лебдимо у отвореним двоседежницама 🙂

По искрцавању из жичаре, краћи инфо обилазак хиже Рилска језера, и што је важније доручак у дому или на тераси са погледом на Језерски врх 🙂

Полазимо на стазу, испрва са благим успоном, у наставку стазом благо валовитом, која вијуга између „Рилских језера“ у правцу Језерског врха 2.667м

Успут застајемо за сликање и истинско уживање у лепотама амбијента и пејзажа око нас 🙂

Пролазимо поред прелепих језера а традиционално се опуштамо „пикникујемо“ на ободу Езера Бъбрека.

Повратак истом стазом као лакша варијанта или „атрактивнијом, нешто тежом“ стазом испод главне, поред језера Близанци до хиже Рилска језера на ручак и освежење на тераси са незаборавним погледом 🙂

По спусту жичаром, можете купити сувенире и кувани кукуруз за успут 🙂

Истим путем се спуштамо ка нашем бусу и полазимо за Сапареву бању, Србију и Београд.

 

Обилазимо гејзир (наjврући гејзир у Европи извире у центру Сапареве бање, температуре 103 степена Целзијуса) у Сапаревој бањи 🙂

 

Становници Сапареве Бање се поносе својим гејзиром који се не без основа сматра највећом атракцијом у региону. Из тог разлога у околини ове природне знаменитости изграђен је диван парк са посебно издвојеним местима за одмор и шетњу где туристи могу уживати у необичном призору.

Гејзир који извире из дубине од 73 м као да плеше. На одређеним интервалима водена струја еруптира сва обавијена облацима врућих испарења која се затим распршавају у облику милијарди прозирних капљица.

У поређењу са гејзирима у другим местима света, овај наш није толико спектакуларан па чак је, може се рећи, низак – уздиже се на не више од 18 м. Зато је врели – веома врели! Када је време ветровито не сме се стојати у његовој близини, јер распршене капљице могу изазвати опекотине. Температура воде је 103 степена, бар за 20 степени већа од исландских гејзира. Локално становништво одавно користи ту особину воде. Зар има лакшег и забавнијег начина, рецимо, скувати јаје за доручак 🙂

Путујемо ка Дупници и аутопутем ка Софији и државној граници са Србијом. По преласку границе можемо застати крај ресторана уз пут да вечерамо или директно идемо за Београд.

Повратак у Београд на паркинг испред центра Сава око 1 сат иза поноћи.

ОПРЕМА и ИСХРАНА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете (дневна пешачења), планинарске ципеле (гојзерице), могу и патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама, пресвлака, пиџама за ноћење. Добра заштита од сунца (крема са УВ фактором), ветра (танка капа, летње рукавице) и евентуалних падавина (на већим висинама, време се може мењати врло динамично), лична апотека. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водичаJ Храна је у сопственој режији, односно на пуно места имамо проверено добру и повољну ресторанску исхрану.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Приликом пријаве за акцију, дајете следеће податке: Име и презиме, ваш контакт телефон, број картице ПСС, као и назив клуба/друштва чији сте члан.

– Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације од 7.500 динара приликом пријављивања (динарски део) а уплата у еврима на дан пута у нашем превозу.

– Број места за акцију је ограничен! Рок за пријављивање је до 20. Августа, односно до попуне слободних места! По Правилнику Клуба, у случају одустајања из било ког разлога, уплаћена аконтација се враћа искључиво ако се обезбеди замена (од стране учесника, или Клуба ако постоји листа чекања)

-Уколико узимате, ваше индивидуално осигурање треба бити спортско за планинарске активности

– Обавезно понети са собом важећу личну карту и пасош на дан почетка акције! За улазак у Бугарску, неопходан је пасош Републике Србије.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 7.500 динара + 50 евра

Котизација обухвата: превоз, путарине и вињету, два ноћења у хотелу у Боровецу, трошкове ноћења и хране за возача и трошкове организације акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, карте за жичару и гондолу, путно-здравствено осигурање, ваше индивидуалне трошкове

уплата котизације за Акцију (динарски део у целости) и чланарина се врши на текући рачун благовремено, приликом пријављивања за Акцију, остатак на дан пута-

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници викенд акције „Национални Парк РИЛА – Кров Балкана МУСАЛА 2.925м – пет Мусаленских + седам Рилских језера – Гејзир – Софија – Боровец“ од 25 до 27. Августа 2023. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Borovec
Borovec, Bugarska + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *