Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Национални Парк РИЛА – Кров Балкана МУСАЛА 2.925м – Мусаленска + 7 Рилских језера – Гејзир – Софија – Декатлон – Бугарска

24. августа 2018. 06:00 - 26. августа 2018. 23:30

EUR75

Национални Парк РИЛА – Кров Балкана МУСАЛА 2.925м – Мусаленска + 7 Рилских језера – Гејзир – Софија – Декатлон – Бугарска

24 – 26. АВГУСТ  2018 ~ петак – недеља

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра “Сава” (савска страна) у петак 24. Август и полазимо тачно у 6 сати. Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време.  Дуг је пут до Софије и прелепе планине Рила 🙂

ПЛАН АКЦИЈЕ

 Први дан, петак 24. Август

 Софија – Декатлон – Боровец  

Путујемо аутопутем ка Нишу и даље ка Бугарској и Софији. На аутопуту правимо паузу на проверено доброј пумпи или у McDonalds ресторану код Велике Плане за јутарњу кафу, доручак и тоалет. У наставку пута, преко Пирота и Димитровграда долазимо до државне границе (РС – Градина – БГ – Калотина).

Након административних процедура (прелазак границе) и куповине вињете пут настављамо ка престоници Бугарске – Софији, где је предвиђен вишечасовни боравак (око четири и по сата), за обилазак и разгледање културно – историјских знаменитости по жељи (Храм – памятник Свети Александър Невски, Црква Света София и Црква Свети Ђорђе из IV века) и/или одлазак у продавнице планинарске опреме Стената, Ред рок, Декатлон, односно индивидуално разгледање града до поласка за Боровец у 19 и 30 часова.

По доласку у Софију, паркираћемо наш аутобус недалеко од националног стадиона Васил Левски. Бус и возач ће нас чекати на паркингу испред стадиона, до поласка (19 и 30 часова) за Боровец – најпознатији планинско – туристички центар Бугарске. По доласку у Боровец, смештај у хотел (комфорне дво и трокреветне собе = француски лежај + кревет, са сопственим купатилом, терасом и ТВ-ом).

Следи нам заједнички обилазак центра места и вечера по жељи у неком од мноштва угоститељских објеката у националном стилу или пак вечера у сопственој режији уз претходну куповину у супермаркету БИЛЛА у Самокову. Одлазак на заслужени починак 🙂

Други дан, субота 25. Август  

Боровец – гондола – хижа Јастребец – хижа Мусала – Мусаленска језера – кров Балкана врх Мусала (целодневни боравак – уживање у природи)

Устајемо у 7 часова 🙂  Доручак и јутарња кафа у сопственој режији, односно боља варијанта сви заједно на тераси хиже Јастребец. Окупљамо се код Yastrebetz Gondola 1.315м, недалеко од хотела Самоков, којом се возимо до хиже Јастребец 2.369м. Купујемо заједничку повратну карту за гондолу.

Следи нам укрцавање и полусатно уживање у вожњи где савлађујемо висинску разлику од 1.054м 🙂

Током ове получасовне вожње, уживаћемо у планинском пејзажу из птичје перспективе. По искрцавању из гондоле, кратко пешачимо до хиже Јастребец и доручкујемо уживајући у фантастичном погледу са терасе ресторана.

Затим лагано пешачимо до хиже Мусала 2.389м око сат времена са незнатном висинском разликом. На горском оку, односно тик уз језеро код хиже Мусала правимо паузу задовољства након које полазимо на успон до највишег Балканског врха Мусала 2.925,4м.

Имамо успут честе мале паузе на стази за сликање величанствених језера и целокупног амбијента 🙂 Код заслона Леденото езеро (малог дома), можемо уточити питку воду са извора. Улазимо у завршницу успона на врх – кров Балкана гребеном са сајлом или кружним путем по жељи.

А на врху дуга и заслужена пауза за сликање, обедовање и уживање у предивном погледу на Мусаленска језера, поред којих смо прошли и околне врхове, као награда за постигнути успех. Следи повратак преко хиже Еверест и хиже Мусала истим путем до гондоле и спуста у Боровец.

У смирај дана, предвече имамо слободно време за обилазак овог лепог и најстаријег планинско – туристичког центра – градића у Бугарској. Вечерамо у провереном и одабраном ресторану, дружимо се, купујемо сувенире и ноћимо у нашем комфорном хотелу 🙂

Трећи дан, недеља 26. Август  

Паничище – Седам Рилских језера – Гејзир –  опционо Капица (целодневни боравак у природи)


Устајемо у 6 сати 🙂 Напуштамо наш хотел и са свим стварима у 6 и 30 полазимо за Паничище преко Самокова и Сапареве бање. Из нашег буса излазимо код хиже Пионерска 1.520м где можемо попити јутарњу кафу 🙂

Потом кратко пешачимо до гондоле Лифт Рилски езера, где купујемо заједничку (групну) повратну карту, којом се возимо до хиже Рилски езера 2.150м. Током ове изузетно лепе получасовне вожње, уживамо у планинском пејзажу нестварне лепоте и опијајућим мирисима борова изнад којих се крећемо у отвореним двоседежницама 🙂

По искрцавању из гондоле, краћи инфо обилазак хиже Рилска језера, и што је важније доручак у дому (на менију имамо већи избор хране). Полазимо на стазу са блажим успоном која вијуга између седам Рилских језера до Језерског врха 2.667м.

Успут застајемо за сликање и истинско уживање у лепотама амбијента и пејзажа око нас 🙂 Пролазимо поред прелепих језера а традиционално се опуштамо (пикник) на ободу Езера Бъбрека. Повратак истом стазом као лакша варијанта или атрактивнијом стазом испод главне, поред језера Близанци до хиже Рилска језера на ручак и освежење на лепо уређеној тераси са незаборавним погледом.

 

 

Након спуста Гондолом, и истим путем ка нашем бусу, полазимо за Србију и Београд.

Успутни обилазак гејзира (наjврући гејзир у Европи извире у центру Сапареве бање температуре 103 степена Целзијуса) у Сапаревој бањи. 

Становници Сапареве Бање се поносе својим гејзиром који се не без основа сматра највећом атракцијом у региону. Из тог разлога у околини ове природне знаменитости изграђен је диван парк са посебно издвојеним местима за одмор и шетњу где туристи могу уживати у необичном призору. Гејзир који извире из дубине од 73 м као да плеше. На одређеним интервалима водена струја еруптира сва обавијена облацима врућих испарења која се затим распршавају у облику милијарди прозирних капљица. У поређењу са гејзирима у другим местима света, овај наш није толико спектакуларан па чак је, може се рећи, низак – уздиже се на не више од 18 м. Зато, пак, је врели – веома врели! Када је време ветровито не сме се стојати у његовој близини, јер распршене капљице могу изазвати опекотине. Температура воде је 103 степена, бар за 20 степени већа од исландских гејзира. Локално становништво одавно користи ту особину воде. Зар има лакшег и забавнијег начина, рецимо, скувати јаје за доручак.

У повратку путујемо аутопутем према Софији и државној граници. Након преласка границе у близини Димитровграда, селу Лукавица одлазимо у одлични Етно ресторан КАПИЦА (ако нам пролазно време то дозволи и расположење у групи да се вратимо кући касније) да сами себе почастимо и крунишемо наше лепо путовање – планинарење. У сваком случају имаћемо вечеру у Србији у ресторану дуж пута 🙂

Повратак у Београд испред центра Сава око поноћи 🙂 

ОПРЕМА и ИСХРАНА: мали ранац са водом и храном за једнодневне излете (дневна пешачења), планинарске ципеле (гојзерице) или патике са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама. Добра заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина (на већим висинама, време се увек може мењати врло динамично), лична апотека. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална препорука водича.

Храна је у сопственој режији, односно на пуно места имамо проверено добру и повољну ресторанску исхрану 🙂

 Цена акције:  75  ЕВРА

(уплата се врши лично на редовним састанцима Клуба четвртком или на текући рачун)

Ценом је обухваћено: превоз и два ноћења у хотелу у Боровецу (55€ превоз + 2*10€ за ноћења у хотелу)

Ценом НИЈЕ обухваћено: превоз гондолом, отвореном двоседежницом и храна (која је у Бугарској повољнија него у Србији)

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Обавезно понети пасош и лична документа. У Софији, по најповољнијем курсу мењамо евре за леве! Резервација места за акцију се врши уплатом аконтације од 50 евра приликом пријављивања. Број места је ограничен!

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

 064/99-248-11  МТС мрежа

 063/11-357-99  Теленор мрежа

 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Детаљи

Почетак:
24. августа 2018. 06:00
Крај:
26. августа 2018. 23:30
Цена:
EUR75
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , , , , ,

Организатор

Борис Братић – Боки
Telefon:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
E-pošta:
instruktorboris@gmail.com
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Borovec
Borovec, Bugarska + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *