Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

РиСове стазе – Подгорац 🙂

30. март 06:00 - 22:00

РСД3.200

РиСове стазе – Подгорац 🙂

Подгорац – Турска чесма – Ваља Маре – Ваља Мика – видиковац Турска кула – Девојачка пећина – Рисова прераст – видиковци Излаз – Камено море и Острво

30. Март 2024. Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин а затим магистралним путем у правцу Бора и Зајечара, до села Подгорац, уз успутне паузе по потреби.

Из позивног писма Клуба домаћина Акције:

Акцију „Рисове стазе“ организује Спортски клуб „РиС“ из Подгорца са циљем презентовања природних феномена крашког предела „Јужни Кучај“. Акција има географско-историјски а у исто време и спортски карактер а акценат је на дружењу и међусобном упознавању досадашњих и будућих сарадника СК „РиС“.

Фотографије у наставку су направљене на Акцији Спортског Клуба „РиС“ дана 21. Март 2022. године

СК „РиС“ званично постоји од 2016. године и од тада је успешно реализовао низ тренажних, спелеолошких, планинарских, високогорских, рафтинг, еколошких и научно-истраживачких активности, како у земљи тако и у иностранству. Акција“ Рисове стазе“ је резултат напорног рада и залагања неуморних чланова СК „РиС“.

Вашим присуством на акцији улепшаћете већ јако лепе и живописне Рисове стазе на обронцима Јужног Кучаја као и сам догађај. 

Рисова стаза полази од Турске чесме у центру Подгорца и води кроз долину потока Ваља маре до саставка са потоком Ваља Мике. Затим се обилазе локалитети Турска кула – видиковац и Хајдучки састанак – место за предах. Затим се обилази Девојачка пећина. Након обиласка пећине група која не жели да се креће по експонираном терену (деца, физички неспремне особе) може да се врати у село долином Ваље маре.

Други „јачи“ део групе наставља са успоном ка природном каменом мосту“ Рисова прераст“. Ту је терен експониран (сипар, стена) а експонирани детаљи биће обезбеђени ужаријом ради безбедног кретања учесника. Следе видиковци Излаз, Камено море и Острво. Затим следи једно изненађење на стази, до сада невиђено на сличним акцијама, да би се стигло до последњег видиковца на стази: „Где смо били? Шта смо прошли?“.

Рисова стаза је кружна и укупне дужине 8,5 км са укупним успоном од 480м. Повратак на почетну тачку је најкасније до 17 часова. За учеснике је обезбеђена вечера (гулаш 4×4, качамак и сезонска салата-сремуш, цена 500 динара). Након вечере дружење уз R’nR.

За Београд полазимо најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, имајте у виду могуће хладније време, као и јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Ручак имамо по завршетку планинарења у Подгорцу.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 3.200 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „РиСове стазе – Подгорац“ дана 30. Март 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Risove staze
Podgorac
Južni Kučaj, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *