Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Сесалац – Тумба – Сесалачка пећина – Извор реке Моравице 🙂

21. мај 2022. 06:00 - 22:00

РСД2.800

 Сесалац – Тумба – Сесалачка пећина – Извор реке Моравице 🙂

– регионална планинарска акција ПСТР –

СЕСАЛАЦ (430мнв) – БЕЗДАН – ТУМБА (842мнв) – КЛИСУРА МАЂАРСКЕ РЕКЕ (480мнв) – ВИДИКОВАЦ ОРЛИ СКОК (570мнв) – ГРЕБЕН СТУБЛИНЕ (650мнв) – СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА (630мнв) – СЕСАЛАЦ (430мнв)

21. Мај 2022. – Субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Гостујемо на регионалној планинарској акцији ПСТР и Традиционалној планинарској Акцији клуба домаћина ПК „Озрен“ из Сокобање.

Путујемо аутопутем до изласка за Алексиначке руднике уз успутну паузу на ЕКО пумпи код Ћуприје за јутарњу кафу и тоалет. На путу према Сокобањи и кроз њу, пролазимо поред прелепог Бованског језера 🙂 Напослетку стижемо у село Сесалац испред локалног Дома културе, одакле полази наша стаза.

ОПИС АКЦИЈЕ:

Велика стаза дужина стазе: око 16,5 км. Успон: 730 м, планирано време пешачења: око шест и по сати. СЕСАЛАЦ (430мнв) – БЕЗДАН – ТУМБА (842мнв) – КЛИСУРА МАЂАРСКЕ РЕКЕ (480мнв) – ВИДИКОВАЦ ОРЛИ СКОК (570мнв) – ГРЕБЕН СТУБЛИНЕ (650мнв) – СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА (630мнв) – СЕСАЛАЦ (430мнв). Тежина стазе: Средње захтевна, умерене тежине.

Мала стазадужина стазе: око 11,5 км. Успон: 360 м, планирано време пешачења: око четири и по сата. Иста рута, као велика стаза, осим што се не пење врх Тумба. Тежина стазе: Лака, за све узрасте планинара и уживаоца природе.

Опис стаза: Полазна тачка је село Сесалац (надморска висина 430м), одакле се колским путем иде према пределу Бездан. Затим се излази на Рујишки пут и код моста преко Мађарске реке се одваја велика стаза. Мала стаза – наставља путем и пролази кроз Клисуру Мађарске реке и затим скреће удесно. После краћег успона долази се до одвајања за видиковац Орли скок. Након обиласка видиковца наставља се успон до гребена Стублине одакле се пружа леп поглед на Ртањ са југоисточне стране. Наставља се стеновитим гребеном, а затим се скреће улево и након краћег времена се излази на колски пут који води до Сесалачке пећине. Велика стаза – прелази се мост и иде према Сињем виру, и брзо се одваја улево. Прати се колска стаза са нешто јачим успоном. Затим се излази на равнији део, где се улази у шумску стазу. Стаза води кроз шуму поред каменитог гребена. Затим се излази на чистину, одакле следи краћи и јачи успон на сам врх Тумбе (842 мнв). Са врха се пружа леп поглед на све околне планине. Повратак је истом стазом до места раздвајања од мале стазе. Затим се наставља трасом мале стазе до Сеселачке пећине. Улазак и обилазак ове лепе пећине са нашим лампама.

Окупљање и полазна тачка акције – село Сесалац (удаљено од Сокобање 16 км, на 10км од Сокобање у правцу Књажевца скретање према селу Сесалац, и 6 км до села) код Дома. Организатор (клуб домаћин акције ПК „Озрен“ из Сокобање) ће обезбедити Бесплатан ручак на отвореном, (планинарски пасуљ, купус салата + хлеб) на локалитету код Сесалачке пећине. Обавезно понети свој прибор за јело!

Након ручка се возимо до села Врело у коме се налази прелепи извор реке Моравице. Недалеко од извора се налази црква Светог Илије, задужбина кнегиње Персиде Карађорђевић а у порти поред споменика и дрво Бора старо неколико стотина година. Извор реке Моравице се налази у подножју планине Девица, вода је одличног квалитета и користи се за пиће. Недалеко је и пећина са два отвора до које води обележена стаза.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред „Сава центра“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази има извор воде Бањица на око 2,5 км од почетка стазе) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од јаког сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. По завршетку планинско – пешачког дела акције, имамо бесплатан ручак – поклон наших домаћина.  Обавезно понети свој прибор за јело!

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.800 динара

Котизација обухвата: превоз комбијем, путарину, порезе и доприносе, допринос Клубу, трошкове организације и вођења акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану (добијамо бесплатан ручак), индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Sesalačka pećina
Sesalac
Sokobanja, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *