Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Северни Кучај – Дубочка пећина – Раденка – Корновски вис – Кучево 🙂

6. новембар 2022. 06:30 - 22:00

РСД2.300

Северни Кучај – Кучево – Дубочка пећина – Раденка – Кључата – Кулмја Сеђеви – Корновски вис (63) – Краку Лунг – Дубока 🙂

6. Новембар 2022. – Недеља (од 6 и 30 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 и 30 часова.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу уз магистралу, за куповину више врста проверено добрих сендвича, воде, слаткиша у продавници „Јера“ код Љубичева, и за понети. Кафу или Капућино из аутомата, добијамо на поклон од наших добрих домаћина у знак захвалности. Ако има потребе за тоалетом, може на пумпи преко пута.

Лепим фотографијама нашег планинара Бранка Филиповића смо илустровали план акције у наставку 🙂

Пролазимо кроз Кучево ка селу Дубока у коме посећујемо „ДУБОЧКУ ПЕЋИНУ“. Дубочка пећина је са својих 2.275 м, једна од најдужих пећина у Србији. Налази се на северу Звишке котлине, у подножју Звишких планина. Посебно је импресиван пећински улаз, широк 25 метара и висок 20 метара. Главни пећински канал у почетном делу је гигантских размера (широк до 40 м и висок до 31 м). Проходан је у дужини од 132 м (колико ми идемо најдаље овај пут), докле допире и дневно светло, али је сиромашан накитом.

Пећински накит се налази у удаљеним каналима, до којих се може доћи само уз адекватну спелеолошку опрему. Кроз пећину периодично протиче Понорска река. Улазимо у пећину, пролазимо широку дворану и најдаље долазимо до „Цвијићевог вира“ (понесите чеоне или батеријске лампе).

Пред уласком у пећину се налазе клупице за одмор и обедовање по жељи, а недалеко, у омањој клисури у подножју пећине се налази неколико лепих мањих водопада са малим језерцетом, који ће вас одушевити својим изгледом, као и допадљива околина 🙂

Возилом настављамо ка селу Раденка и након краће вожње стижемо на полазну тачку наше планинске стазе. Из центра села Раденка крећемо најпре асвалтним – колским путем кроз насеље а затим и шумским путем уз речицу Кључата, коју више пута прелазимо, пратећи стазу (газимо кроз воду, има плитко корито).

Затим благим успоном крај ограде салаша, преко ливада Кулмја Сеђеви, и широким гребенским путем до врха Корновски вис 632 м уз успутне паузе за одмор и уживање у погледу. Са врха, нас стаза преко ливада, лагано спушта, уз одличан поглед ка Румунији и ветропарку, ка широком гребену Краку Лунг, крај некадашњег каменолома, и првог засеока Раденке. Кружно затварамо нашу данашњу стазу код продавнице у центру села. Све време хода нас прате дивни погледи на масив Северног Кучаја, према кањону Брњичке реке и ветропарка у суседној Румунији.

Укупна дужина стазе је 12,6 км са висинском разликом од око 400 метара. Прелази се за око 4 сата хода са више краћих успутних пауза.

Пролазимо крај, и више пута преко плитке речице Кључата, или сувим коритом, у зависности од ситуације на терену, кроз шуму, широким ливадама и колским путевима поред ловачких чека. Кондиционо није превише захтевна, умерене је тежине и намењена је планинарима рекреативцима.

Уколико имамо добро пролазно време на стази, по завршетку планинарења је могућ одлазак у проверени ресторан у Кучеву на уговорени ручак. Након ручка, односно вечере повратак за Београд аутопутем.

Очекујем да се на паркинг испред центра Сава“ вратимо најкасније до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази немамо извор воде) и храном (воће, сендвич, слаткиши) за једнодневни излет, планинарске ципеле најбоље, односно чвршће спортске патике са Вибрам ђоном, камашне. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, резервна пресвлака. Имајте у виду могуће хладније време и јачи ветар на планини, користите заштиту од сунчевог зрачења на планини. Пожељно је, али није услов, понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. Одличне сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи у продавници Јера код Љубичева, када добијамо кафу из аутомата на поклон. По завршетку планинско-пешачког дела акције, имамо ручак, односно вечеру по жељи у ресторану у Кучеву.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.300 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Северни Кучај–Дубочка пећина–Раденка–Корновски вис“ дана 6. Новембар 2022. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Dubočka pećina
Duboka
Kučevo, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *