Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Слапови и водопади Таорских врела 🙂

9. март 07:00 - 22:00

РСД2.500

Слапови и водопади Таорских врела 🙂

Радановци – Бели поток – Скрапеж – Доњи Таор – ТАОРСКА ВРЕЛА – Ћировина – споменик на брду у Радановцима – Косјерић

9. Март 2024. – Субота (од 7 до 22 часа)

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА“

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом (уколико вам одговара, можете ући успут) до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. На уласку у Ваљево правимо полусатну паузу код пекаре „ПЕТИЦА“ у месту Попучке за доручак, односно јутарњу кафу и тоалет у оближњој кафаници.

У наставку је уживање возити се деоницом пута преко Каоне и Ражане због прелепих пејсажа 🙂

У Косјерићу скрећемо за село Радановци, а у Радановцима подно споменика Жикици Јовановићу Шпанцу, излазимо из буса и полазимо на пешачку стазу.

Могућ је и алтернативни прилаз од Сијања и кретање истом трасом.

  

Не дуго по поласку наилазимо на прелепи и моћни Бели поток, изнад кога се листопадном шумском стазом крећемо ка ушћу у реку Скрапеж. Имамо и мањи каптирани извор успут. На пространој ливади око ушћа правимо краћу паузу за уживање.

Даље, путем кроз четинарску шуму долазимо до широке долине са сеоским кућама изграђеним од заштићеног природног камена СИГЕ и карактеристичног споменика војнику из првог светског рата.

Недалеко од споменика, а близу ушћа Таорске реке у Скрапеж се налази величанствени водопад, чија количина воде у рано пролеће никога не оставља равнодушним 🙂

 Управо је буђење пролећа најлепше на овом месту 🙂

У наставку нашег кретања ка  главном изворишту (каптажи) Таорске реке за потребе водопривреде Косјерић зазиданом у стени, следе бројни мањи и већи водопади и каскаде са воденицама, некада их је било 14, од којих је само једна обновљена, у употреби, а ту су још увек и сведоче о давно прошлим временима процвата читавог овог краја.

Лепа је вест, да је на темељима некадашње никла потпуно НОВА воденица, овога пута више за потребе посетилаца – туриста и планинара.

Пауза на „Врелима“ је идеална за потпуно уживање и опуштање у природној хармонији, уз фотографисање и мир који доносе слапови реке.

Релаксирани и освежени енергијом воде (врела) крај које уживамо у амбијенту полазимо ка засеоку Антонијевића у долини реке Скрапеж. Колским а делимично и новим асвалтним путем поред старог гробља на билу, пролазимо сеоску продавницу и школу.

Путем, познатијим као Ћировина, затварамо круг и долазимо до раскрснице са које смо пошли у нашу авантуру прелепим крајолицима.

На овом путу, све време уживамо у видицима – погледу на Ваљевске планине, Субјел, Овчар и Каблар у даљини, као и околне висове и врхове 🙂

По окупљању код буса, биће времена за оне који буду желели да направе још корак више и попну се на брдо и обиђу споменик Жикици Јовановићу Шпанцу са кога се пружа поглед на околне и врхове у даљини.

Укупна дужина стазе износи 13,85 км са кумулативним успоном од 512 м и спустом од 610 м. Најнижа тачка је 589 мнв, а највиша 839 мнв. Стаза је кружна и највећим делом иде кроз шуму, ливадама и колским путем.

Није тешка, а ни кондиционо захтевна. На више места прелазимо потоке и реку, преко уређених мостића, и газимо по плитким каскадним врелима, због јединствених фотографија, само уколико то желимо.

Aктивно боравимо у природи око пет сати без дужих пауза.

Могућ је ручак у природи на самим врелима по претходном договору са власницима воденице или у ресторану у Косјерићу. Инфо о ручку имамо на дан Акције. Након ручка крећемо пут Београда.

Очекивано време повратка на велики паркинг испред центра „Сава“ је до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду још увек зимско време и ветар на планини, пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање, као и батеријску лампу.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.500 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Слапови и водопади Таорских врела“ дана 9. Март 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Vodenice kod Taorskog Vrela
Donji Taor, Kosjerić
Radanovci, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *