Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Soko Banja – Oštra Čuka – Lepterija – Soko Grad

24. септембра 2016. 07:00 - 25. септембра 2016. 22:00

RSD3.400

Polazak Okupljamo se na parkingu ispred Sava Centra i polazimo tacno u 7  sati. Molim vas, dodjite 10 minuta ranije kako bismo posli na vreme.

Plan akcije

  1. prvi dan – Subota 24. Septembar 2016.

Putujemo autoputem do Aleksinca. Pravimo usputnu pauzu za jutarnju kafu i doručak na nekoj od benzinskih pumpi. Prolazimo kroz Aleksinac, idemo ka Bovanskom jezeru i stižemo u Soko Banju. Smeštamo se kod domaćina. U 14 časova krećemo na kratku pešačku turu dužine 7 km na Ostru Čuku. Sa Oštre Čuke pruža se divan pogled na celu Južnu Srbiju. Tura nije teška, prilagodjena je najvećem broju planinara.

Po povratku u Banju, kraći odmor, pa obilazak centra Banje. Postoji i mogućnost odlaska na živu muziku.

  1. drugi dan – Nedelja 25. Septembar 2016.

U nedelju polazimo na pešačenje u 9 časova. U ovaj obilazak krećemo iz parka „Banjica“, gde se nalazi „Drvo želja“, za koje u narodu postoji verovanje da ispunjava želje, koje se zamisle pri dodiru. Drvo ćete prepoznati po velikom broju izraslina koje ima na kori.

Od drveta nastavljamo pravo stazom do betonskog mosta. Prelazimo most i krećemo stepenicama, na koje se nastavlja šumska staza. Kada izađemo iz šumarka , nastavljamo ka Lepteriji.  Stazom stižemo do obale reke Moravice. Put nastavljamo pravo preko drvenog mosta. Kada pređemo most okrećemo se i videćemo prirodni fenomen „Bogorodica u steni“. Staza do tvrđave Sokograd vodi pored reke. Na pola puta do Sokograda nalazi se izvor „Rujnik“. Ako ste žedni okrepite se hladnom, planinskom vodom!

Na drugom delu puta očekuje vas uspon.  Kada dođemo do ulaza u srednjovekovni Sokograd shvatićete da se trud isplatio.  Sa Sokograda se pruža izvanredan pogled na Popovicu, kanjon Moravice (dubok oko 95 m) i atar sela Blendija. Posmatramo predivnu prirodu , a onda krecemo nazad istom stazom.

U povratku svraćamo u Hajduk Veljkovu pećinu, za koju se staza odvaja levo.

Vraćamo se u park „Banjica“ istom stazom kojom smo došli na Lepteriju.

Dužina staze je 6 km. Visinska razlika 250 m.

Po povratku u banju idemo u akva park, ako dozvole vremenski uslovi. U suprotnom, idemo na kupanje u bazen sa mineralnom vodom koji je zatvoren.

Polazak za Beograd u 19 časova. Očekivano vreme dolaska ispred Sava Centra oko 22 časa.

OPREMA: Mali ranac sa vodom i hranom za jednodnevni izlet, planinarske cipele, odeća prilagođena vremenskim prilikama i presvlaka. Planinarski štapovi nisu obavezni, ali jesu stalna preporuka vodiča. Poneti opremu za kupanje po želji (peškir, kupaći, papuče)

PRIJAVE za akciju i informacije četvrtkom od 19 do 21 čas na sastancima Kluba u Starom Merkatoru, lokal „PLANETA“

Cena akcije: 3.400 dinara

Akciju realizuje

Radovan Simonović – Raša

064/195–15-65  MTS mreža

DOBRO DOŠLI NA NAŠE AVANTURE!

Details

Start:
24. септембра 2016. 07:00
End:
25. септембра 2016. 22:00
Cost:
RSD3.400
Event Category:

Organizer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *