Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Соко Град – водопад Рипаљка – видиковац Големи камен – Лептерија 🙂

8. мај 2021. 06:00 - 22:00

РСД2.500

„Соко Град – водопад Рипаљка – видиковац Големи камен – Лептерија“ 🙂

– ПСМ – Друго коло ТЛС ПСС – „СОКОБАЊА 2021“

8. Мај 2021. – субота (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Гостујемо на планинарско – спортској манифестацији клуба домаћина ПК „Озрен“ из Сокобање 🙂

Путујемо аутопутем до изласка за Алексиначке руднике уз успутну паузу на ЕКО пумпи код Ћуприје за јутарњу кафу и тоалет. На путу према Сокобањи пролазимо поред прелепог Бованског језера 🙂 Напослетку стижемо у Сокобању – излетиште Борићи, одакле полази наша стаза 🙂

ОПИС АКЦИЈЕ:

Место одржавања: Сокобања, планине Озрен и Девица, сокобањска излетишта, као и заштићена подручја: Предео изузетних одлика „Сокоград – Лептерија“, Споменик природе „Рипаљка“ и Предео изузетних одлика „Озренске ливаде“.

Стаза полази од излетишта Борићи и пролази изнад болнице Сокоград, и на контакту са путем Сокобања – с. Језеро спушта удесно и пролази насутим путем изнад излетишта „Чука 2“. Наставља земљаним путем а затим скреће нагло у лево и преко каптаже „Беле воде“ до великог слапа Рипаљке. Затим се пење поред слапа и колским путем долази до капије болнице Озрен, где се налази чесма са водом за пиће. Ту се мала стаза одваја и наставља макадамским путем до споја са асфалтним путем Сокобања – с. Језеро. На том раскршћу се спајају све три стазе и даље настављају истом трасом. Стаза скреће у лево и улази у борову шуму, затим прелази асфалтни пут и наставља лаганим успоном земљаном стазом ка параглајдинг полетишту-видиковцу, где скреће у десно и иде до извора Орловчић. Затим шумском стазом долази до Големе падине, скреће у лево наниже до скретања и после тога у десно на видиковац Големи камен. Наставља се шумском стазом изнад Сокограда са малим успоном, а затим излази на равни део и залама у лево. Следи спуштање са све већим нагибом према реци Моравици и скретање у лево кањоном изнад реке и успон на прилазну стазу до Сокограда. Затим спуштање до реке. Ту се стаза одваја у лево и пење се према пећинама, пролази изнад излетишта Лептерија, до Стрелишта и шумском стазом до преливне коморе, одакле следи констатан успон. Након тога, стаза скреће у десно и преко Јаниора са антенама стиже до асфалтног пута. Прелази се пут и скреће у лево и одмах у десно до излетишта Борићи 🙂

Мала стаза – дужина стазе: око 14,6 км. Успон: 869 м, планирано време пешачења: 6 сати.

Тежина стазе: Средње захтевна, умерене тежине, за све узрасте планинара.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.500 динара

Мала група, путујемо комбијем

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, додатно осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Vodopad Ripaljka
Soko grad
Sokobanja, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *