Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Стара планина – Топли До – Три чуке + водопади 🙂

19. новембар 2021. 17:00 - 21. новембар 2021. 22:00

РСД8.600

Стара планина – Топли До – Три чуке + водопади 🙂

Стара планина – Топли До – Вражја Глава Три чуке – Пиљски водопади – Грујин скок 🙂

1921. Новембар 2021. – (петак у 17 – недеља до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред Центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 17 часова у петак 19. Новембар 2021. године

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Стара планина или Балкан припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 км. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376м)

Ова планина представља део пространог планинског венца који се назива Карпатско – балкански планински лук. У Србији се налази само његов мањи западни део. Као морфолошка целина омеђена је долинама Белог и Трговишког Тимока, и Височице, а на истоку је омеђена државном границом Србије и Бугарске. У меридијанском правцу се пружа скоро 100 километара, док у упоредничком правцу пружања максимална дужина износи око 30 километара (Пиротска котлина Сребрна глава).

На северу масив Старе планине почиње од обронака Вршке чуке (692м)

Изразитији врхови Старе планине су: Црноглав (764м), Врх Баба (1787м), Бабин зуб (1758м), Тресак (1000м), Ветрен (1330м), Орлов камен (1737м), Свети Никола (врх) (1380м), Миџор (2169м), Три чуке (1937м), Тупанар (1727м) и Сребрна глава (1933м).

Често се Старој планини припаја и Видлич (1413м) чији планински венац припада горњем Понишављу, међутим то није потпуно тачно. Видлич представља просторну антиклиналу, која је навучена преко старопланинске зоне, те стога, и морфолошки и тектонски, представља једну засебну целину.

Највиша тачка Старе планине у Србији је врх Миџор са висином од 2169 м, а најнижа тачка је на излазу из долине Прлитског потока (132м). У Бугарској је највиши врх Ботев (2376м).

(преузето из Википедије, слободне енциклопедије)

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до Пирота уз успутне паузе по потреби а затим преко Темске до Топлог Дола, где се смештамо у дво и тро креветне собе у Етно центру „Топли До“ (нов, одличан смештај). Ноћење и одмор пред сутрашњу авантуру 🙂

 Други дан, субота 20. Новембар

Устајемо у 7 сати, богато доручкујемо. Затим се изнајмљеним теренским возилом пребацујемо до места Белеђе одакле полази успон до Вражје Главе 1934м (око 4км хода) а потом у наставку и до врха Три Чуке 1937м (око 6км хода), ходајући граничном линијом са Бугарском. На нашој стази обилазимо Горњи Пиљски водопад а ако пролазно време буде добро (због кратког дана, смркава се у 16 и 30) и још неколико других 🙂 Возило нас чека и враћа у Топли До у наш смештај на касни ручак – рану вечеру. Укупна дужина данашње стазе износи око 14,5 км и није тешка. Стаза иде широким колским, ливадским и шумским путевима дуж којих ћемо уживати у изузетно лепим пејзажима и видиковцима 🙂 Са задовољством је могу проћи све старосне и кондиционе групације планинара и љубитеља природе. Имаћемо активан боравак у природи око седам сати.

Након вечере, дружење и одмарање до одласка на спавање.

Трећи дан, недеља 21. Новембар

Устајемо у 7 сати, богато доручкујемо. Затим полазимо на данашњу руту обилазака водопада 🙂 Обилазимо Доњи Пиљски (5+5км) са прелепом шумском стазом у дужини од 1км и водопад Грујин скок (2+2км) са око 800 метара кроз шуму коритом реке 🙂 Укупна дужина данашње стазе износи 10 + 4км. и спада у уживалачке. Уколико неко не жели да пређе целу стазу, у сваком тренутку се може вратити назад.

Враћамо се у Топли До на ручак, пакујемо своје ствари у возило и полазимо за Београд.

У повратку ка Београду, обилазимо и купамо се у изворима термалне воде Даг Бањица“ 🙂 Потребно је понети опрему за купање (купаћи, пешкир, папуче)

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време на планини и пресвлака. Пиџама за ноћење и прибор за личну хигијену. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Пожељно је понети и планинске штапове.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 8.600 динара

Котизација обухвата: превоз комбијем, два полупансиона (ноћење, доручак и вечера) и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: превоз теренским возилом, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ВИСОКОГОРСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Stara planina
Topli Do
Pirot, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *