Loading Events

« All Events

Стара планина – Ветрен 🙂

19. мај 06:00 - 22:30

РСД3.600

Стара планина – Ветрен 🙂

– Регионална акција ПСТР – „Успон на Ветрен 2024“ У НОВОМ термину!

Насловну фотографију ове лепе Акције направили домаћини, извор ПД „Љуба Нешић“ Зајечар

19. Мај 2024. – Недеља (од 6 до 22 и 30 часова)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до Параћина а затим магистралним путем у правцу града Зајечара, уз успутне паузе по потреби. Пролазимо Зајечар, село Селачка и стижемо испред манастира Суводол.

Из позивног писма домаћина акције:

Околина Зајечара обилује разноврсним природним лепотама и занимљивостима, и тако планинарима и љубитељима природе пружа оно што увек прија – врхове са дивним погледом, реке, речице, језера, потоке, шуме, пећине, кањоне, манастире, старе куће… Традиционално у месецу Мају, ПСД “Љуба Нешић“ својим пријатељима планинарима и љубитељима природе организује успон на врх Старе планине – Ветрен.

Ветрен (703 мнв) се налази између села Селачка и Мали Извор, крај магистралног пута Зајечар-Књажевац.

Локални назив врха Ветрен је „Китка“ – због Јоргована на самом врху 🙂

До врха се долази преко гребена, шумским путем и планинарском стазом. Оно што се не види са стране којом се долази је инверзивна литица која краси овај део планине и која је природно станиште и гнездилиште орлова. На самом врху се налазе остаци одбрамбених утврђења (из римског доба и периода из 1. светског рата). Нажалост, налазе се и јаме које су направили “трагачи за благом“, од којих је једна дубока преко 20 метара.

Кретање поред литице и јаме захтева додатни опрез!

Стаза је полукружна. Старт акције је у манастиру Суводол, који се убраја у најстарије задужбине Србије. Манастир је сазидан на једном заравњаку, који је усечен у северни блок планине. Необично је зашто се зове Суводол, када је ово једно од места најбогатијих водом у овом крају. У самој порти манастира је извор чијом се водом снадбева село Селачка. Ту постоји и лепа чесма, зидана од сиге. Одатле вода чини  водопад испод манастирских зидина, чије су каскаде обрасле бујном маховином и вегетацијом. Најбољи поглед на водопад је са асфалтног пута који води ка манастиру.

Манастир се налази на 5 км од магистралног пута Зајечар-Књажевац, у шумовитом пределу  села Селачка и посвећен је празнику рођења Пресвете Богородице.

 • До 08.50 часова – окупљање учесника у порти манастира Суводол.
 • До 09.10 часова – пријава учесника (попунити образац за регионалне акције) и преузимање учесничких књижица.
 • У 9.15 часова – отварање акције и полазак на стазу – успон на Ветрен (703 мнв), гребеном око 2 сата хода, са релативном висином од око 330 метара. Паузе по потреби.
 • Боравак, уживање на врху око 1 сат 🙂
 • Силазак планинарском стазом, кроз букову шуму и земљаним путем до села Мали Извор.
 • Око 15 часова Подела захвалница и затварање акције (код прве продавнице уз пивце и колаче)
 • РУЧАК – Мали Извор – код Дома културе и бесплатан је за све учеснике ове лепе Акције!
 • Обавезно понети свој прибор за јело! Најбољи, наши домаћини углавном дају и прибор за јело!
 • Воде за пиће има на почетку стазе и на 1 сат од циља.
 • ПСД “Љуба Нешић“ обезбеђује учесничке књижице, захвалнице, печат врха, бесплатан ручак (пасуљ), превоз возача аутомобила од села Мали Извор до манастира Суводол, и наравно, у свом маниру – још по неко слатко изненађење 🙂
 • Понети планинарску картицу са маркицом за 2024. годину.
 • Стаза је лака до средње тешка, полукружна, дужине око 11 км, са релативном висином од око 330 метара.

     Разноврсност овог терена, флоре и фауне, омогућава и разноврсност уживања!

Очекујем да се на велики паркинг испред центра „Сава“ вратимо око 22 и 30.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази има извор воде на самом почетку) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од јаког сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. По завршетку планинско – пешачког дела акције, имамо бесплатан ручак – поклон наших домаћина.  Обавезно понети свој прибор за јело!

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 3.600 динара

Котизација обухвата: превоз комбијем, путарину, трошкове организације и вођења акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану (добијамо, имамо бесплатан ручак од наших домаћина), ваше индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши благовремено на текући рачун)

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

 Важне напомене :

Домаћин и организатор регионалне акције ПСТР је ПД „Љуба Нешић“ из Зајечара.

– Организатор акције обезбеђује водиче на стази. КП „Авантуриста“ има свог водича на стази.

– Са собом понети личну карту, здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС са маркицом за текућу годину. Уколико нисте обновили чланство, моћићете у нашем превозу на дан акције.

На стази нема извора, понети најмање 1,5 литара воде.
– Организатор не сноси одговорност за евентуалне повреде и несрећне случајеве изазване самовољом појединаца, здравственим проблемима учесника, несреће узроковане дејством алкохола и недозвољених супстанци, повреде настале због неадекватне опреме, неприлагођене условима успона.
– Организатор није одговоран за учеснике који крену на стазу самостално, пре или након организованог поласка (или полазака), као ни за учеснике који одаберу други правац кретања од предвиђеног.
– Водичи успона задржавају право да учеснике без одговарајуће опреме, као и оне који се непримерено односе према организаторима, природи или другим учесницима не поведу на стазу или искључе из групе.
– Услед непредвиђених околности, водичи као и организатор акције имају право измене плана акције на терену.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Стара планина – Ветрен – Регионална акција ПСТР – „Успон на Ветрен 2024“ дана 19. Мај 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Manastir Suvodol
Selo Selačka, Mali Izvor
Zaječar, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *