Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Старица – Рајкова пећина – понор Паскове реке

18. марта 2018. 06:00 - 22:00

РСД1.550

Старица – Рајкова пећина – понор Паскове реке

Мајданпек – Рајкова пећина – језеро Велики Затон – извор Бушотина – врх Старице 796м – прераст реке Рађина – Вучја долина (Ваља Лупјаску) – понор Паскове реке – Раденкова бина – Рајкова пећина

18. Март 2018 – недеља (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Правимо успутну паузу за куповину више врста одличних сендвича, воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, може на новој пумпи преко пута 🙂 Пролазимо кроз Кучево и даље преко Нереснице и Благојевог Камена коначно стижемо у Мајданпек испред Рајкове пећине.

Са домаћим планинарима, нашим пријатељима из ПК Старица Мајданпек полазимо на стазу са паркинга надомак Рајкове пећине најпре асвалтним путем уз лепо језеро Велики Затон, њихово омиљено купалиште у летњем периоду уз могућност да пре уласка у стазу ка врху Старица посетимо извор Бушотина са изузетно квалитетном пијаћом водом (можемо уточити и понети).

Широком шумском стазом са лаганим успоном пењемо врх истоимене планине СТАРИЦА 796м са којег се пружа јединствен и незабораван поглед на град рудара Мајданпек као на длану, рудничке копове и рупу која као да усисава град.

Пожелећете да останете дуже на врху, јер је савршен видиковац са кога се пружа поглед на планине у окружењу: Стол, Дели Јован, Попадија, Мали и Велики Крш, Велики Штрбац и Дунав, Бељаница, а по кристално јасном времену и Карпати у Румунији.     

Са врха се спуштамо ка прерасти (природни камени мост) изнад реке Рађина. Пролазимо кроз прераст коритом плитке реке и лепом шумском стазом пратећи речне меандре до њеног ушћа у Паскову реку.

На ушћу река, улазимо у Вучју долину (на Влашком језику Ваља Лупјаску) и крећемо се бајковитом шумом, у којој наилазимо на понор Паскове реке (река понире у стену и губи јој се траг, а потом величанствено извире непосредно испред Рајкове пећине). Паскова река са Рајковом реком из истоимене пећине чини реку Мали Пек, који након само 200 метара свог тока, преграђивањем ствара језеро Велики Затон, које снабдева Мајданпек пијаћом водом.

Пре него изађемо из шуме, пред Рајкову пећину, скрећемо са стазе око 150 – ак метара и долазимо до јединствене природне лепоте, уклесане дворане у стени која је у народу познатија као Раденкова бина по научнику, спелеологу и географу  Раденку Лазаревићу. Он је радио на истраживању природе и околине Мајданпека, истраживао и промовисао пећину која данас носи његово име. Уз бину се налази мини пећина у коју улазимо и крећемо се до њеног понора.

Стаза је кружна, почиње и завршава се код Рајкове пећине. Посећујемо пећину у трајању од око сат времена уз стручног водича. Цена групне улазнице за обилазак Рајкове пећине износи 250 динара. Посета пећини није обавезна, већ је за оне који то желе. Пећина се убраја, сврстава у најлепше у Србији. Обилује пећинским накитом: сталактитима, сталагнитима, Бигреним кадама и раскошним драперијама. Кроз пећину тече Рајкова река.

Укупна дужина стазе износи 14,3 км. Кумулативни успон дуж стазе износи око 400 м. Добро је маркирана и прелази се за око 6 сати лаганим ходом са све паузама.

Дивно планинарење и дружење са нашим пријатељима крунишемо одласком у чувени ресторан Кафана код Буфана крај стадиона у Мајданпеку у коме можемо ручати по слободном избору и жељи 🙂

Буфани су староседеоци Мајданпека и данас по њима се називају становници овог лепог града у источној Србији 🙂

За Београд полазимо после ручка, а најкасније у 18 и 30 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније рано пролећно време и пресвлака. Понети чеону или батеријску лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича 🙂

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Цена акције: 1.550 динара за 40 и више уплата (основна цена)

(уплата се врши на редовним састанцима Клуба или на текући рачун)

односно доплата у износу од 250 динара за сваки мањи број уплата учесника акције и плаћа се најкасније на дан реализације акције у нашем превозу

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

       063/11-357-99  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Ваш Клуб планинара „АВАНТУРИСТА“

Детаљи

Датум:
18. марта 2018.
Време:
06:00 - 22:00
Цена:
РСД1.550
Догађај Category:
Догађај ознаке:
, , ,

Организатор

Борис Братић – Боки
Telefon:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
E-pošta:
instruktorboris@gmail.com
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Majdanpek
Majdanpek, Srbija + Google Map
Web sajt
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *