Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Тресковац – На врху давно охлађеног вулкана 🙂

1. маја 06:00 - 23:00

РСД2.000

Тресковац – На врху давно охлађеног вулкана 🙂

Авантура у парку природе „Гвоздена Врата“ у Румунији

1. Мај 2022. Недеља (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – улаз А) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева, Ковина и Беле Цркве до граничног прелаза Калуђерово – Најдаш са Румунијом, без успутних пауза. По преласку границе, пут настављамо ка Дунаву и градићу „Молдова Нова“.

  

Прва успутна пауза је у Румунији, на изласку из града, на пумпи „PETROM“ за потребе тоалета а можемо и купити кафу из аутомата, освежавајуће напитке, готове сендвиче, слаткише и платити искључиво лејима или платним картицама 🙂

  

Возећи се Румунском магистралом дуж леве обале Дунава, уживаћемо све време у погледу на Српску обалу реке, Голубачку тврђаву, наше бројне тунеле, ушћа притока и мале речне заливе све до одличног погледа на модерну грађевину којом је покривен археолошки локалитет Лепенски Вир 🙂

  

Током нашег пута ка одредишту, месту поласка на успон ка врху Тресковац, видећемо изблиза чувену стену на улазу у Ђердапску клисуру „БАБАКАЈ“, Румунске Ветрењаче, симпатични пиратски ресторан на самој обали реке, више лепо уређених поседа и ресторанчића, остатке тврђаве у сред моћне реке који одолевају деценијама уназад од изградње хидроелектране Ђердап I, модерне бунгалове на води, као и аветињски напуштено насеље – градић „COZLA“ са својим вишеспратницама.

  

На магистрали имамо и извор – чесму квалитетне пијаће воде, код кога можемо застати, а свакако у повратку и обићи малу пећину у стени изнад пута 🙂

  

Требало би да стигнемо око 11 часова до места на магистрали (95 мнв) са кога полазимо на успон ка врху Тресковац (Varful Trescovat 755 мнв).

Екотуристичка и маркирана планинарска стаза почиње недалеко од магистрале умереним успоном кроз шуму ширим колским путем, до изласка на ливаду са које видимо као на длану наш „Лепенски Вир“ 🙂

  

Затим путем поред воћњака, салаша, старе куће и даље шумском стазом у благом, па јачем успону до изласка на врх Тресковац. Претходних година смо затицали и прелепе коње на цветним ливадама, мноштво печурака као и мештане који разумеју српски језик и табле са информацијама 🙂

  

Временски већи део успона, одушевљени погледом пратимо грандиозну охлађену вулканску громаду. А на врху Тресковца уживамо у фантастичном погледу на моћни Дунав у свом великом луку и врхове на нашој страни „Соколовац и Чока Њалта“ уздигнуте високо изнад реке.

  

Види се Мироч у даљини и ушће Бољетинске реке у Дунав. Пространство и лепота погледа са врха нам неће дозволити да брзо кренемо у спуст и повратак ка нашем возилу 🙂

 

Задовољни призором са врха, након одмора и фоткања, полазимо другом, можда и лепшом стазом у спуст ка нашем возилу. Она је спој шумских и ливадских путева са дивним погледима на Дунав 🙂

  

Укупна дужина наше кружне стазе износи 10,7 км, са кумулативним успоном од 660 м. Највећим делом иде кроз шуму, спада у средње захтевне стазе. Изузетно је атрактивна и релаксирајућа. Кретаћемо се лагано, уживалачки и са задовољством је можемо прећи за око шест и по сати са све паузама.

  

У завршници спуста нас чека очаравајући видиковац са стена и простране ливаде крај салаша а недалеко по изласку на магистралу и наше возило којим одмах крећемо пут Београда.

  

Уколико пођемо за Београд у 17 и 30 часова, направимо једну успутну паузу у Румунији за обилазак мале пећине у стени и на граници не изгубимо више од сат времена, могли би стићи око 22 и 30 испред центра Сава. Идеја је да нам успутне паузе буду што краће, с тога не би свраћали у ресторан у повратку, па вас молим, понесите довољно хране, односно по вашим дневним потребама за једнодневни излет.

НАПОМЕНЕ: Обавезно понети пасош за прелазак државне границе!

У овом тренутку, улазак у Румунију је могућ без икаквих ограничења, није услов вакцинација, не треба зелени сертификат, само пасош. Најзад можемо путовати слободно!

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет (целодневни боравак у природи), планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, кабаница, имајте у виду могуће хладније време на планини и пресвлака. Понети батеријску лампу и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Воду, кафу, освежавајућа пића и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи у Румунији на пумпи Петром.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, у крајњем случају на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација обухвата: превоз ангажованим возилом и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПРОЛЕЋНУ АКЦИЈУ И АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије. На пут се иде без обзира на временску прогнозу!

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Svinita
Varful Trescovat
Svinita, Rumunija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *