Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Тресковац – На врху давно охлађеног вулкана 🙂

18. мај 06:00 - 23:00

РСД2.700

Тресковац – На врху давно охлађеног вулкана 🙂

Авантура у парку природе „Гвоздена Врата“ у Румунији

18. Мај 2024. Субота (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на платоу – код паркинга испред центра „Сава“ (Савска страна зграде – Сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева, Ковина и Беле Цркве до граничног прелаза Калуђерово – Најдаш са Румунијом, без успутних пауза. По преласку границе, пут настављамо ка Дунаву и градићу „Молдова Нова“.

  

Прва успутна пауза је у Румунији, на изласку из града, на пумпи „PETROM“ за потребе тоалета а можемо и купити кафу из аутомата, освежавајуће напитке, готове сендвиче, слаткише и платити искључиво лејима или платним картицама 🙂

  

Возећи се Румунском магистралом дуж леве обале Дунава, уживаћемо све време у погледу на Српску обалу реке, Голубачку тврђаву, наше бројне тунеле, ушћа притока и мале речне заливе све до одличног погледа на модерну грађевину којом је покривен археолошки локалитет Лепенски Вир 🙂

  

Током нашег пута ка одредишту, месту поласка на успон ка врху Тресковац, видећемо изблиза чувену стену на улазу у Ђердапску клисуру „БАБАКАЈ“, Румунске Ветрењаче, симпатични пиратски ресторан на самој обали реке, више лепо уређених поседа и ресторанчића, остатке тврђаве у сред моћне реке који одолевају деценијама уназад од изградње хидроелектране Ђердап I, модерне бунгалове на води, као и аветињски напуштено насеље – градић „COZLA“ са својим вишеспратницама.

  

На магистрали имамо и извор – чесму квалитетне пијаће воде, код кога можемо застати, а свакако у повратку и обићи малу пећину у стени изнад пута.

  

Требало би да стигнемо око 11 часова до места на магистрали (95 мнв) са кога полазимо на успон ка врху Тресковац (Varful Trescovat 755 мнв).

Екотуристичка и маркирана планинарска стаза почиње недалеко од магистрале умереним успоном кроз шуму ширим колским путем, до изласка на ливаду са које видимо као на длану наш „Лепенски Вир“

  

Затим путем поред воћњака, салаша, старе куће и даље шумском стазом у благом, па јачем успону до изласка на врх Тресковац. Претходних година смо затицали и прелепе коње на цветним ливадама, мноштво печурака као и мештане који разумеју српски језик и табле са информацијама.

  

Временски већи део успона, одушевљени погледом пратимо грандиозну охлађену вулканску громаду. А на врху Тресковца уживамо у фантастичном погледу на моћни Дунав у свом великом луку и врхове на нашој страни „Соколовац и Чока Њалта“ уздигнуте високо изнад реке.

  

Види се Мироч у даљини и ушће Бољетинске реке у Дунав. Пространство и лепота погледа са врха нам неће дозволити да брзо кренемо у спуст и повратак ка нашем возилу.

 

Задовољни призором са врха, након одмора и фоткања, полазимо другом, можда и лепшом стазом у спуст ка нашем возилу. Она је спој шумских и ливадских путева са дивним погледима на Дунав.

  

Укупна дужина наше кружне стазе износи 10,7 км, са кумулативним успоном од 660 м. Највећим делом иде кроз шуму, спада у средње захтевне стазе. Изузетно је атрактивна и релаксирајућа. Кретаћемо се лагано, уживалачки и са задовољством је можемо прећи за око шест и по сати са све паузама.

  

У завршници спуста нас чека очаравајући видиковац са стена и простране ливаде крај салаша а недалеко по изласку на магистралу и наше возило којим одмах крећемо пут Београда.

  

Уколико пођемо за Београд у 17 и 30 часова, направимо једну успутну паузу у Румунији за обилазак мале пећине у стени и на граници не изгубимо више од сат времена, могли би стићи око 22 и 30 испред центра Сава. Идеја је да нам успутне паузе буду што краће, с тога не би свраћали у ресторан у повратку, па вас молим, понесите довољно хране, односно по вашим дневним потребама за једнодневни излет.

НАПОМЕНЕ: Обавезно понети пасош за прелазак државне границе!

За улазак у Румунију је неопходно имати са собом важећи пасош.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет (целодневни боравак у природи), планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, кабаница, имајте у виду могуће хладније време на планини и пресвлака. Понети батеријску лампу и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Воду, кафу, освежавајућа пића и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи у Румунији на пумпи Петром.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на најаву временске прогнозе!

Износ Котизације: 2.700 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПРОЛЕЋНУ АКЦИЈУ И АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије. На пут се иде без обзира на најаву временске прогнозе!

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Svinita
Varful Trescovat
Svinita, Rumunija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *