Loading Догађаји

« All Догађаји

  • This догађај has passed.

Три врха Рудника

25. фебруара 07:00 - 21:00

РСД1.100

ТРИ ВРХА РУДНИКА

Манастир Благовештење шумадијско – врх Паљевине (споменик) – Банетов врх – Цвијићев врх (кров шумадије) – Мали Штурац (одличан видиковац) – варошица Рудник

25. Фебруар 2018 – недеља (од 7 до 21 час)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до искључења Мали Пожаревац, затим обилазницом око Младеновца до варошице Топола.

У Тополи правимо паузу за јутарњу кафу и доручак по жељи. Пут настављамо преко Винче, Доње Шаторње и Страгара до манастира Благовештење шумадијско који се налази на источним обронцима планине Рудник (највише шумадијске планине).

Разгледамо овај лепи манастир а затим полазимо на стазу. Од манастира се спуштамо до светиње крај потока а затим пењемо широком проходном стазом кроз букову шуму.

Пролазимо недалеко од врха Павитлија и лаганим кораком долазимо до монументалног споменика Првој шумадијској бригади из 1943. године који се налази у шуми на врху Паљевине високом 1.062м.

На планини Рудник има једанаест врхова виших од 1.000 метара и сви они су део добро обележене трансверзале Рудничке Стазе„.  

Након предаха код споменика, настављамо ка Банетовом врху 1.089м (названом по истакнутом рудничком планинару) а затим широм гребенском стазом ка највишем врху на Руднику (КРОВ ШУМАДИЈЕ) названом по нашем најпознатијем географу Јовану Цвијићу –  Цвијићев врх  1.132м, некадашњи Велики Штурац. Данас се у зони врха налазе четири велика репетитора.  

Спуштамо се до седла а затим пењемо на изванредан видиковац са кога се види пола Шумадије и омиљено је место за полетање параглајдера на врху Мали Штурац 1.115м некадашњи Средњи Штурац.

Уколико буде сунчано време, уживаћемо на видиковцу рају за очи“ 🙂 а затим се гребенском шумском стазом спуштамо ка Шумаревој кући и Дому ПТТ-а у коме је могућа пауза за чај и отискивање печата врхова које смо походили 🙂 

 

 

Видећемо у даљини и лепо вештачко језеро у спусту ка варошици. На десетак минута хода од Дома у центру варошице Рудник крај хотела Неда нас чека наш бус. Возимо се свега пар километара до одличног ресторана КОТА 555 у коме можемо ручати по жељи или још боље по претходној најави и повољној цени 🙂

Укупна дужина стазе износи 15,4 км са кумулативним успоном од око 650 м.

Највећим делом стаза иде кроз листопадну шуму, ширим колским путевима и гребеном.

Идеална је зими и добра за стицање кондиције за нове пролећне авантуре 🙂

Прелази се за око 6 сати лаганим ходом са све паузама.

За Београд (ибарском магистралом) полазимо после ручка у ресторану, а најкасније у 19 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра Сава до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети чеону или батеријску лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Цена акције: 1.100 динара за 40 и више уплата (основна цена)

(уплата за акцију се врши на редовним састанцима Клуба четвртком или на текући рачун)

доплата у износу од 250 динара за сваки мањи број уплата учесника акције и плаћа се најкасније на дан реализације акције у нашем превозу

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  МТС мрежа

063/11-357-99  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ!

Ваш Клуб планинара „Авантуриста

Detalji

Datum:
25. фебруара
Time:
07:00 - 21:00
Цена:
РСД1.100
Догађај Category:
Догађај Tags:
, , ,

Организатор

Борис Братић – Боки
Телефон:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Е-пошта:
instruktorboris@gmail.com
Веб сајт:
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Rudnik
Rudnik, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *