Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Кањон реке Беу и реке Нера у Румунији 🙂

17. април 2022. 06:00 - 22:30

РСД1.750

Кањон реке Беу и реке Нера у Румунији 🙂

Поток – каскаде Беу и врело Ochiul Beiului – водопад Беушница – рибњак (камп) – водопад Вајоага – ушће Беу у Неру – уклесани тунели у кањону Нере – висећи мост – Саска Романа

17. Април 2022. – Недеља (од 6 до 23 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – улаз А) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо преко Панчева, Ковина и Беле Цркве до граничног прелаза Калуђерово – Најдаш са Румунијом, без успутних пауза. По преласку границе, за мање од сата вожње (27 км) стижемо до села Поток, полазне тачке наше пешачке акције. Код последњих кућа, на изласку из села Поток, на путу према ушћу реке Беу у Неру, полази наша стаза.

  

Ходамо изузетно лепим, валовитим и живописним пределима, углавном колским путем (око 6 км) и у благом спусту кроз шуму, стижемо до реке Беу. Пратимо реку узводно колским путем, стазом до бајковитих бигрених каскада и оближњег крашког врела речице Ochiul Beiului, познатије као Бегово око (мало крашко језеро)

  

Уживаћемо у јединственим призорима малог језерца врела Ochiul Beiului смарагдне боје са једне и обиљем воде у бигреним каскадама реке Беушнице са друге стране. Изнад језерца, стаза нас води још око 1,5 км до величанственог водопада Беушница, споменика природе нестварне лепоте који крије и једну малу пећину. Идеално место за фоткање, дивљење и уживање 🙂

  

Враћамо се истим путем до језерца и даље до тачке где смо се спустили кроз шуму ка реци Беу у доласку, па настављамо колским путем низводно у правцу Кампа и великог пастрмског рибњака. Код кућице уз рибњак у кампу правимо паузу за предах и освежење. Могуће је купити нешто са роштиља, као и попити пиће (Румуни примају евре)

  

У наставку, на око 2 км низводно од рибњака се налази прелепи бигрени водопад „Вајоага“, висок око 8 метара а затим и више водених каскада крај којих пролазимо на путу дугом око 2,5 км до моста и ушћа реке Беу у Неру.

  

Непосредно пре ушћа почиње врхунска авантура (други део стазе) проласка стазом уклесаном у самој литици изнад кањона реке Нере и кроз шест уских тунела, тик уз реку и високо изнад ње. Овај део стазе је дуг око 4,5 км и води у центар села Саска Романа. Пред уласком у село нас чека атракција преласка реке Нере висећим дрвеним мостом обезбеђеним сајлама. У селу, недалеко од Крста, чесме и продавнице нас чека бус.

Планирани полазак за Београд је око 17 и 30 часова.

  

Укупна дужина стазе износи око 21 км са кумулативним успоном од 420м и спустом од 580м. Прелази се за око шест и по сати умереним ходом. Стаза највећим делом иде кроз шуму, ливадама и колским путем. Нигде се не гази река, осим малог и плитког потока на почетку стазе. Цела стаза је одлично уређена за планинаре и љубитеље природе, спада у лакше, уживалачке (не сматра се тешком).

Уколико пођемо из Саска Романе за Београд у 17 и 30 часова, а на граници не изгубимо више од сат времена, могли би стићи око 22 часа испред центра Сава. Идеја је да нам успутне паузе буду што краће, с тога не би свраћали у ресторан у повратку, па вас молим, понесите довољно хране, односно по вашим дневним потребама за једнодневни излет.

НАПОМЕНЕ: Обавезно понети пасош за прелазак границе.

У овом тренутку, улазак у Румунију је могућ без икаквих ограничења, није услов вакцинација, не треба зелени сертификат, само пасош. Најзад можемо путовати слободно! Уколико наиђемо на ренџера Националног парка Нера – Беушница током боравка у истом и кретања на стази, свако плаћа улазницу (карту) за себе или ће ваш водич тада прикупити уплате за карте од вас у име групе. Цена улазнице у Национални парк је износила 5 леја (око 150 динара).

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет (целодневни боравак у природи), планинарске ципеле (могу патике са Вибрам ђоном). Одећа прилагођена временским приликама, ветровка, капа, кабаница, имајте у виду могуће хладније време и пресвлака. Понети батеријску лампу (најбоље чеону) за пролазак кроз тунелчиће а можете и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Постоји могућност куповине хране и пића код великог рибњака и на крају стазе у продавници у селу Саска Романа.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, у крајњем случају на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.750 динара

Котизација обухвата: превоз ангажованим возилом и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПРОЛЕЋНУ АКЦИЈУ И АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita
Sasca Romana, Rumunija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *