Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Загајичка (Гребеначка) брда 🙂

13. јуна 2021. 07:00 - 21:00

РСД1.300

Загајичка (Гребеначка) брда – Авантура на ободу Делиблатске пешчаре 🙂

13. Јун 2021. – недеља (од 7 до 21 час)

Доживите пролећни рестарт“ на Загајичким брдима 🙂

ПОЛАЗАК Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Загајичка брда се налазе на источном ободу Делиблатске пешчаре у јужном Банату. По многима су најлепши део Делиблатске пешчаре а по висини пешчаних дина и највиши 🙂 Својим изгледом потсећају на лоптасте брегове, шумовите и прекривене степском вегетацијом.

Путујемо преко Панчева до Ковина у коме правимо успутну паузу за јутарњу кафу и доручак по жељи 🙂 У наставку пута, преко Кајтасова стижемо до села Гребенац на ободу Делиблатске пешчаре. На стазу полазимо из центра села Гребенац, наспрам цркве.

Пролазимо поред Ловачког дома и сеоског гробља, излазимо из села и крећемо се у правцу природног феномена – Загајичких (Гребеначких) брда. До „самих брда“ нас води благо заталасана пешчана стаза која пролази кроз два лесна усека на чијим странама има растиња и стабала – дрвећа, што оставља утисак да пролазимо кроз „пешчани тунел“. Већ изласком на „прво брдо“, уживамо у величанственом погледу који се пружа десетинама километара унаоколо 🙂

Виде се околна и удаљена места, Вршачке планине, јужни Карпати и Дунав у даљини 🙂

Пешчане дине високе и више од 200 метара, пружају нам осећај, као да смо у некој планинској области а не у равничарској пешчари 🙂

Крећемо се у правцу највише тачке Загајичких брда (256м), на којој се налази обележје у облику пирамиде, које штити тачку геодетског премера, још из доба Аустроугарске монархије.

Недалеко од „пирамиде“ се налази високи метеоролошки стуб за мерење брзине ветра.

Кружном стазом по бајковитим пределима се враћамо у центар села Гребенац, пролазећи већим делом шумском стазом, штитећи се од јаког сунца 🙂

Дужина наше пешачке стазе износи око 15 км, без већих стрмих успона и са малом висинском разликом 🙂 Стаза се прелази за око 5 сати умереним ходом са све паузама 🙂

Акција је намењена свим категоријама планинара и истинским љубитељима природе 🙂

Благо уморни а јако задовољни полазимо нашим возилом у правцу Старе Паланке на ручак по жељи (познати рибљи ресторани “ Старо Сидро“ и „Дунавски Цвет“) 🙂 Алтернатива ресторан у Ковину.

Ова акција се дуго памти, јер бајковити призори у пешчари, никога не остављају равнодушним 🙂 Такође у Старој Паланци након ручка а пред полазак за Београд ћемо се прошетати обалом канала ДТД до ушћа у моћни Дунав и са дока видети ушће граничне реке Нере у Дунав а са друге стране реке и тврђаву Рам 🙂

Очекивано време повратка на паркинг испред центра Сава“ је најкасније до 21 час 🙂

НАПОМЕНА: У износ котизације није урачуната основна улазница у СРП „Делиблатска пешчара“ по особи 100 динара, плаћа се на лицу места ренџеру!

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле (могу и патике са вибрам ђоном). Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Заштита са УВ фактором од јаког сунца – на отвореном! Пожељно је понети и штапове за планинарење али није неопходно.

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију и информације путем телефона а уплата износа котизације и учлањење електронским путем, односно на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.300 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице, додатно осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију и чланарина се врши на текући рачун или на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Venue

Zagajička brda
Grebenac
Zagajica, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.