Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Зимска Тара са Авантуристима 🙂

18. фебруара 17:00 - 20. фебруара 22:00

РСД5.500

Зимска ТАРА са Авантуристима 🙂

18 – 20. Фебруар 2022. (петак у 17 часова – недеља до 22 часа)

Други дан – СУБОТА => Национални Парк ТАРА – Калуђерске Баре – језеро Јаревац – видиковци Соколарица – Споменик на Боровом брду – Манастир Свих Светих – видиковац Црњесково – Калуђерске Баре

Трећи дан – НЕДЕЉА=> Калуђерске баре – средњевековни град СОЛОТНИК – Калуђерске баре

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред Центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 17 часова у петак 28. Јануар 2022. године

Молим вас, дођите 15-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ИБАРСКОМ магистралом до Ћелија (пауза у маркету ДИС за набавку) а затим кроз Лајковац и Ваљево до чувеног ресторана „ПЛАТАНИ“. У ресторану вечерамо, односно ако не вечерате, можете попити кафу, пиће или појести палачинке уколико желите 🙂

Пут настављамо кроз живописне пределе преко Јабланице и Сушице (брана Стубо – Ровни), Дебелог Брда, Рогачице и Бајине Баште до Калуђерских Бара на Тари, где се смештамо у приватне куће. Собе су углавном дво и тро креветне. По смештају у собе се окупљамо (по жељи) у просторији за дружење у Радетовој кући. Слободне активности и ноћење.

Други дан – субота 19. Фебруар

Устајање у 7 а полазак на стазу у 8 сати. По жељи јутарња кафа код наших домаћина. У трпезарији можете доручковати храну коју сте понели од куће, купили у хипермаркету ДИС у петак. Као и доручковати у хотелу „Тара“ уз претходну најаву.

Преко платоа Калуђерских Бара, стижемо на почетак шетне стазе „Јаревац“ која води кроз изузетно живописно подручје потока Јаревац. Прелазимо преко ливада и дрвених мостића „Борови“, „Јаревац“ и „Радмиловац“.

Затим улазимо у шуму одакле почиње планинарска стаза. Пратећи поток Јаревац, кога местимично више пута прелазимо по плитком кориту каменитог дна, уживаћемо у погледу на столетна стабала смрче и омрике прекривена снегом, камењу обраслом зеленом маховином и жубору планинског потока 🙂

Стаза се завршава на улазу у Резерват природе „Клисура Рача“ код бране и језера Јаревац, код кога правимо паузу.

Благим успоном од језера пролазимо поред старог хотела „Тара“ а затим асфалтним и макадамским путем под снегом долазимо до три видиковца Соколарица. Ови видиковци се налазе изнад кањона реке Раче и са њих се обрушавају стрме стене окићене високим стаблима борова.

Уз хук воде који се чује из кањона, шири се поглед према Рачанској Шљивовици а са друге стране ка археолошком локалитету „Градина“, видиковцу Црњесково и усеку који се спушта према манастиру Рача. Они који буду желели мало више адреналина могу се упутити према врху стене завршног видиковца до које се стиже потпуно безбедно, имајући у виду да је постављена сајла.

Са видиковца Соколарица, истим путем се враћамо до језера Јаревац и успоном који траје 10-ак минута стижемо до раскрснице шумских путева, на којој скрећемо ка споменику на Боровом брду.

Од споменика пешачимо четинарском шумом ка изузетно лепом видиковцу „Црњесково“ са кога се као на длану види резерват „Клисура Раче“, стара „Градина“, „Крстата стена“, манастир Рача и Бајина Башта у даљини 🙂 Са видиковца крећемо у правцу Манастира Свих Светих (Сабор Српских Светитеља). Посећујемо манастир и правимо краћу паузу. У наставку, пролазећи поред ергеле коња и кроз викенд насеље кружно затварамо стазу на Калуђерским Барама.

Наша данашња стаза иде највећим делом кроз четинарску шуму и пространим ливадама, обилује лепим пејзажима, релативно је лака, приступачна свим старосним групацијама планинара и истинских љубитеља природе 🙂 Стаза је једним делом кружна и у укупној дужини од око 28 км, са малом висинском разликом. Постоји могућност скраћења укупне километраже. Имаћемо целодневни активни боравак у природи.

У први сумрак се враћамо на Калуђерске Баре. Имамо уговорену хотелску вечеру око 19 часова по договореној цени (није обавезна, нити урачуната у котизацију за акцију). Након вечере, дружење и одмарање до одласка на спавање.

Трећи дан – недеља 20. Фебруар

Устајемо, припремамо се за Акцију, доручкујемо и полазимо на стазу у 8 и 30. По жељи јутарња кафа код наших домаћина. У трпезарији можете доручковати храну коју сте понели од куће, купили у хипермаркету ДИС у петак, као и доручковати у хотелу „Тара“ уз претходну најаву.

Наше ствари остају у собама до поласка за Београд. Спремни са малим ранцима полазимо на стазу од Радетове куће у правцу средњевековног града „Солотника“. Лагано пешачимо уз честе успутне паузе. Стаза је динамична са лепим пејзажима, иде колским путем, кроз шуму и преко ливада са изласком на видиковац.

Обилазимо остатке средњевековног града „Солотника“ а затим се враћамо истом стазом на Калуђерске Баре. Укупна дужина стазе у оба правца износи 18 км са занемарљивом висинском разликом. У сваком тренутку можете одустати на стази и вратити се истим путем до смештаја или индивидуално обићи локалитет око платоа на Калуђерским Барама.

По повратку са стазе, пакујемо своје ствари у наш превоз и полазимо најкасније до 15 и 30 часова за Београд. У повратку ка Београду, на изласку из Бајине Баште застајемо крај ресторана „Студенац“ како би фотографисали јединствену „кућицу на Дрини“ 🙂

Путујемо преко Дебелог Брда а паузу за вечеру правимо у ресторану „ПЛАТАНИ“.

Планирани повратак у Београд, на паркинг испред Центра Сава је око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (обавезно ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време на планини и пресвлака. Пиџама за ноћење и прибор за личну хигијену. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама.

ХРАНА: Из свог ранца. Можете купити храну и пиће по жељи у ДИС-у код Лазаревца у петак. У петак и недељу имамо вечеру у ресторану Платани у Ваљеву а у суботу вечера у хотелу на Калуђерским Барама.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 5.500 динара

Котизација обухвата: превоз, два ноћења на Тари и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Уживајте у тренуцима за памћење са Авантуристима на Тари 🙂

Venue

Tara – Kaluđerske Bare
Tara - Kaluđerske Bare
Bajina Bašta, Srbija
+ Google Map
Website:
www.planinariavanturisti.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *