Loading Догађаји

« All Догађаји

  • This догађај has passed.

Зимска уживанција на Тари 🙂

26. јануара 16:00 - 28. јануара 21:00

РСД4.000

Зимска уживанција на Тари 🙂

26 – 28. Јануар 2018. – (петак у 16 часова до недеље до 21 час)

Други данСУБОТА => Национални Парк ТАРА – Калуђерске Баре – језеро Јаревац – видиковци Соколарица – Споменик на Боровом брду – Манастир Свих Светих видиковац Црњесково – Калуђерске Баре

Трећи данНЕДЕЉА => Калуђерске Баре – средњевековни град СОЛОТНИК – Калуђерске Баре

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 16 часова у петак 26. Јануар 2018. године

Молим вас, дођите 15-ак минута раније како бисмо кренули на време.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо ИБАРСКОМ магистралом до Ћелија а затим кроз Лајковац и Ваљево до Балиновића и чувеног ресторана ДУГА 🙂

У ресторану Дуга можемо попити кафу и чај, појести и понети домаћу храну (служе одличне лепиње са кајмаком и прилозима по жељи) по изузетно приступачним ценама.

Пут настављамо кроз живописне пределе преко Јабланице (брана), Пашне Равни и Дебелог Брда, Рогачице до Бајине Баште. На улазу у Башту, можемо застати и у ресторану Студенацкрај лепе Дрине направити паузу после дуже вожње.

Са терасе ресторана се види добро позната и чувена кућица на сред реке Дрине.

Коначно стижемо на Тару, тачније на Калуђерске Баре и смештамо се у приватне куће. Собе су углавном дво и тро креветне. По смештају се окупљамо (по жељи) у просторији за дружење у Радетовој кући. Слободне активности и ноћење.

Други дан субота 27. Јануар

Устајање у пола седам, јутарња кафа код наших домаћина 🙂 У трпезарији можете доручковати храну коју сте понели или отићи у оближњу пекару на ПлатоуКалуђерских Бара.

Након доручка, у 8 сати полазимо од Радетове куће, преко платоа Калуђерских Бара и ресторана Куртастижемо на почетак стазе Јаревац која води кроз изузетно живописно подручје потока Јаревац. Прелазимо преко ливада и дрвених мостића „Борови“, „Јаревац“ и „Радмиловац“.

Затим улазимо у шуму одакле почиње планинарска стаза. Пратећи поток Јаревац, кога ћемо више пута лако прелазити због каменитог дна, уживаћемо у погледу на столетна стабала смрче и омрике, камењу обраслом зеленом маховином и жубору планинског потока.

Стаза се завршава на улазу у Резерват природе „Клисура Рача“ код бране и језера Јаревац. Овде ћемо направити паузу.

Након одмора, у зависности од расположења и спремности на додатних 10-ак километара пешачења, можемо се поделити у две групе:

Прва група иде од језера, поред старог хотела Тара“ а затим асфалтним и макадамским путем долази до три видиковца Соколарица. Ови видиковци се налазе изнад кањона реке Раче и са њих се обрушавају стрме стене окићене високим стаблима борова.

Уз хук воде који се чује из кањона, шири се поглед према Рачанској Шљивовици а са друге стране ка археолошком локалитету Градина, видиковцу Црњесково и усеку који се спушта према манастиру Рача. Они који буду желели мало више адреналина могу се упутити према врху стене завршног видиковца до које се стиже потпуно безбедно, имајући у виду да је постављена сајла.

Са видиковца Соколарица, истим путем се враћамо до језера Јаревац. Одавде се стаза прве групе поклапа са стазом којом иде друга група.

Са језера Јаревац, успоном који траје 10-ак минута стижемо до раскрснице шумских путева, одакле се упућујемо према споменику на Боровом брду.

Од споменика пешачимо четинарском шумом ка изузетно лепом видиковцу Црњесково са кога се као на длану види резерват Клисура Раче, стара Градина, Крстата стена, манастир Рача и Бајина Башта у даљини.

Са видиковца одлазимо у правцу Манастира Свих Светих (Сабор Српских Светитеља) кога обилазимо и у коме правимо едукативну паузу.

Након паузе, пролазећи поред ергеле коња и викенд насеља кружно затварамо трасу на Калуђерским Барама.

Наша данашња стаза иде највећим делом кроз четинарску шуму и пространим ливадама, обилује лепим пејзажима, релативно је лака, приступачна свим старосним групацијама планинара и истинских љубитеља природе:-)  

Прва група – стаза је једним делом кружна у укупној дужини око 20 км.

Друга група – стаза је кружна у укупној дужини око 11 км.

Обе стазе су са малом висинском разликом. Искрено се надамо снегу на Тари и бајковитости целе приче 🙂

По повратку на Калуђерске Баре имамо слободно поподне за индивидуалне шетње и обиласке, можемо правити роштиљ у Радетовом дворишту или пак отићи на ручак – вечеру у један од проверених ресторана на Тари 🙂 Слободне активности и ноћење.

Трећи дан недеља 28. Јануар

Устајање у седам, јутарња кафа код наших домаћина 🙂 У трпезарији можете доручковати (доручак у сопственој режији) храну коју сте понели или отићи у оближњу пекару на ПлатоуКалуђерских Бара.

Након доручка, своје спаковане ствари уносимо у наш бус и са малим ранцима тачно у 8 и 30 полазимо на стазу од Радетове куће у правцу средњевековног града Солотника. Пролазимо поред ликовне галерије „Тарски“, сликара Миће Веселиновића. Лагано ћемо се кретати уз честе успутне паузе. Стаза је динамична са лепим пејзажима, иде колским путем, кроз шуму и преко ливада са изласком на видиковац.  

 

  

Обилазимо остатке средњевековног града Солотника а затим се враћамо истом стазом на Калуђерске Баре.

 

 

Укупна дужина стазе у оба правца износи 18 км са занемарљивом висинском разликом. У сваком тренутку можете одустати и вратити се истим путем до смештаја или индивидуално обићи локалитет око платоа на Калуђерским Барама.

Можемо ручати у неком од ресторана до поласка за Београд. Важно је да сви будемо спремни са спакованим стварима у нашем бусу најкасније до 15 и 30.

За оне који нису ручали на Тари, имаћемо успутно свраћање у ресторан ДУГА у Балиновићима 🙂

Очекивано време повратка на велики паркинг испред центра Сава“ је најкасније до 21 час.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети чеону или батеријску лампу. Планинарски штапови за ходање нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 19 до 21 час у Старом Меркатору на Новом Београду PLANETA Coffee Shop

Цена акције: 4.000 динара

 У цену акције је урачунат превоз и два ноћења на Тари.

(уплата на редовним састанцима Клуба или на текући рачун)

Акцију реализују: Борис Братић и Бранко Филиповић

Телефони за информације и пријављивање на акцију:

064/99-248-11 и 064/170-49-46  МТС мрежа

063/11-357-99 и 063/592-291  Теленор мрежа

ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ АВАНТУРЕ 🙂

Detalji

Početak:
26. јануара 16:00
Kraj:
28. јануара 21:00
Цена:
РСД4.000
Догађај Category:
Догађај Tags:

Организатор

Борис Братић – Боки
Телефон:
064/99-248-11 i 063/11-357-99
Е-пошта:
instruktorboris@gmail.com
Веб сајт:
www.planinariavanturisti.org.rs

Место

Kaluđerske Bare
Bajina Bašta, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *