Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Азбуковица – Торничка Бобија 🙂

29. новембра 2020. 06:30 - 22:00

РСД1.800

Азбуковица – Торничка Бобија 🙂

Опаљена стена – Рачићева црква – Дражин видиковац – Оштра стена – врх Бобије 1.272м – Јужни врх – Лучева стена – Марковац – Стојковац

Бобија – планинска лепотица Азбуковице 🙂

29. Новембар 2020. – недеља (од 6 и 30 до 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна) и полазимо тачно у 6 и 30!

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо Ибарском магистралом до Ћелија, где скрећемо ка Лајковцу. У Ваљеву или Осечини правимо полусатну паузу за доручак по жељи у пекари, јутарњу кафу у неком од кафића или само шетњу лепо уређеним градским улицама, односно кроз Тешњар и крај Колубаре 🙂

Пут настављамо од Ваљева према Осечини, Пецки и превоју Прослоп (662 м) са кога се спуштамо ка Љубовији. У Раиновачи скрећемо на пут за село Савковић и планину Торничка Бобија.

Наша стаза полази из Ковачевца, атара села Савковић. Лаганим кораком стижемо до површинског копа рудника барита „Бобија“ и видиковца са кога се као на длану види Медведник. Затим нас стаза води ка најлепшем – „јужном врху“ а затим и највишем врху Бобије – Торничка Бобија 1.272м. Настављамо гребеном Бобије и нижемо један за другим изузетно лепе видиковце на планинској лепотици Азбуковице: Опаљена стена, Стојковац, Оштра стена, Дражиновац (абшеничка стена), Лучева стена и Марковац.

Спуштамо се на Добре воде до шумарског дома а потом обилазимо цркву брвнару у шуми крај пута, коју је подигао мајор краљеве војске Драгослав Рачић – равногорац, познатију у народу под именом Рачићева црква.

Затим се спуштамо ка Разбојишту у Доњи Савковић где нас чека наше возило 🙂

Дужина ове изузетно лепе планинске стазе износи око 12 км + 3,5 км са умереним успонима збирно око 550м и спустом око 650м. Прелази се за око шест сати умереног хода са пуно малих успутних пауза за фото и друга уживања 🙂 Већини планинара стаза није тешка, спада у кондиционо – рекреативне, одлична је за стицање кондиције и погодује свим старосним групацијама.

Стаза иде најпре колским путем, затим кроз лепе мешовито листопадно – четинарске шуме и преко пространих ливада и пашњака које у комбинацији са јесењим измаглицама пружају врхунски угођај 🙂 Уживаћемо у палети јесењих боја на стази, као и током пута у доласку пролазећи кроз живописне пределе Азбуковице 🙂

Планинарски део акције завршавамо у сам сумрак, око 17 часова, па је потребно имати са собом батеријску, најбоље чеону лампу. Уколико у завршници стазе, у правцу нашег возила нас затекне мрак, не треба паничити због мрака, већ још пажљивије ходати 🙂  

Успут у повратку, по завршетку акције вечерамо у месту Горња Љубовиђа у провереном домаћинству. Храна по претходном договору и жељи, топла нас чека 🙂 Вечерамо, и без много задржавања полазимо за Београд.

Очекујем да се на паркинг испред центра Сава“ вратимо најкасније до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле или обућа за трекинг са вибрам ђоном. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније јесење време и пресвлака. Обавезно понети батеријску, најбоље чеону лампу. Планинарски штапови нису обавезни, али јесу стална и добронамерна препорука водича.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, воду и слаткише можемо купити по доласку у Ваљево. Касни ручак односно рану вечеру имамо у домаћој радиности или у одабраном ресторану 🙂

Важна напомена: У складу са препоруком и епидемиолошком ситуацијом, маске на лицу су обавезне током путовања у нашем превозном средству.

ПРИЈАВЕ за акцију, уплата аконтације, учлањење и информације на нашим редовним Клупским састанцима четвртком од 18 до 20 часова код Студентског града на Новом Београду, улица Тошин бунар 174, Кафе барBlock bar“ или путем телефона.

Износ Котизације: 1.800 динара

Котизација обухвата: превоз и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, осигурање, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на редовним састанцима Клуба четвртком или на текући рачун)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99 

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Уживајмо пешачећи планинама Азбуковице 🙂

Учините добро дело, анимирајте (покрените) своје рођаке и пријатеље да планинаре и да здравије живе.

Место

Savković
Ljubovija, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *