Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Слапови Белог Изворца – Мали Крш (врх Стража) – Ваља Прераст + Рајкова пећина 🙂

31. март 06:00 - 22:00

РСД2.800

Слапови Белог Изворца – Мали Крш (врх Стража) – Ваља Прераст + Рајкова пећина 🙂

 Мајданпек – Слапови, каскаде, водопад и пећина у близини извора у стени Белог Изворца – Козја и Мала пећина – Мали Крш (врх Стража 541м) – Ваља Прераст (шупља стена) – Дом културе Рудна Глава + Рајкова пећина 🙂

31. Март 2024. – Недеља (од 6 до 22 часа) По НОВОМ – летњем рачунању времена!

Летње рачунање времена почиње у недељу 31. Март 2024. Тада ћемо, у ноћи између суботе 30. Март и недеље 31. Март казаљке померити за један сат унапред, дакле са два на три сата. Те ноћи ћемо спавати сат времена краће, али дан ће бити дужи.

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (Савска страна зграде – сада у реновирању) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници „ЈЕРА“ уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете обавити на пумпи преко пута.

Пролазимо кроз Кучево и даље преко Нереснице, Благојевог Камена и Мајданпека коначно стижемо на полазну тачку наше планинске стазе у насељу Бели Извор, засеоку села Близна.

Полазимо на стазу од пастрмског рибњака код ушћа Белог Изворца у Шашку реку.

Благим успоном кроз живописну шуму долазимо до мини бране и првих бигрених каскада Белог Изворца. Призор је очаравајућ и мами нас да наставимо даље до великог водопада (Споменик природе прве категорије) висине 16 метара, иза кога се налази пространа пећина.

  

Изнад водопада наилазимо на нове слапове. Након 1,6 км стазе у благом успону долазимо до изворишта Белог Изворца у стени, испод којег се налази мала а изузетно лепа пећина.

  

Извориште Белог Изворца се налази у подножју кречњачке литице Малог Крша.

Стаза нас даље води у десно преко краћег дела са сипарастим тереном и шумском стазом иде до изласка на гребен Малог Крша и његовог првог врха из правца северозапада – врх Стража 541м

Уз пут пролазимо поред Козје и Мале пећине у које ћемо ући, па је потребно понети чеоне или батеријске лампе за разгледање. Излазимо на врх Стража са кога се изузетно лепо види цео гребен Малог Крша, Стол и Дели Јован у даљини.

Са врха се спуштамо макадамским путем и буковом шумом ка долини реке „Прераст“, чији ток пратимо низводно до јединственог споменика природе од изузетног значаја и под заштитом државе – Ваља Прераст (у народу познатије као „шупља стена“ – природни камени мост). Од прошле године се плаћа посета ренџеру који ће нас сачекати!

Висина до горње ивице лука износи 26 метара, а ширина речног корита на нивоу истоимене реке износи 9,7 метара. Пролазимо кроз Ваља Прераст (опционо) током реке, па је потребно имати дубоке планинарске ципеле или чизме (никако патике), односно шумском стазом изнад прерасти.

Настављамо стазом кроз ретку шуму и прелазимо речицу чак пет пута на најплићим местима дуж трасе дуге 1,3 км. Од прошле године постоје мостићи и клупице. Туру потпуног задовољства и уживања у природним лепотама завршавамо на ушћу реке Прераст у Шашку реку.

Недалеко од моста крај ушћа река, нас чека наш бус, којим се превозимо до платоа испред Рајкове пећине у Мајданпеку.

Стаза је изузетно атрактивна и релаксирајућа 🙂 Полукружног је облика, укупне дужине 9,6 км са кумулативним успоном дуж стазе од око 300 метара. Прелази се за око три и по сата хода са пуно малих успутних пауза за фото и друга уживања.

Стаза није технички а ни кондиционо захтевна, спада у рекреативне и погодује свим узрастима планинара и љубитеља природних лепота.

Лепо планинарење и дружење са пријатељима крунишемо одласком у величанствену „Рајкову пећину“ у Мајданпеку (цена улазнице по особи је била прошле године 300 динара) Након обиласка пећине, уколико буде жеље и ако нам време дозволи биће и шетња „Вучјом долином“ до „Раденкове бине“ односно најдаље до „понора Паскове или Рајкове реке“

Полазимо за Београд уз успутно свраћање на вечеру по вашем избору у Кучеву у чувени ресторан „Подрум“. Очекујем да се на велики паркинг испред центра „Сава“ вратимо до 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама и пресвлака. Понети батеријску лампу а пожељно је и штапове за планинарење.

ХРАНА: Из свог ранца. Сендвиче, кафу, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Увече имамо најављену вечеру у Кучеву у ресторану Подрум, по завршетку планинског дела акције.

ПРИЈАВА за акцију код водича – Борис Братић, позивом на број 064 99 248 11 или SMS, преко Viber-a на број 063 11 357 99 E-mail: instruktorboris@gmail.com

На акцију се иде, реализоваће се без обзира на временску прогнозу!

Износ Котизације: 2.800 динара

Котизација за акцију обухвата реалне трошкове организације и превоза, не обухвата исхрану, улазнице и индивидуалне трошкове, непрофитног је карактера и зависи од више елемената. Уплата за акцију је обавезна приликом пријаве.

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ВРХУНСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције „Слапови Белог Изворца – Мали Крш (врх Стража) – Ваља Прераст + Рајкова пећина„ дана 31. Март 2024. планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање (за једнодневне излете – акције, путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, обавезна је уплата износа котизације у целости, ако је остало мање од 10 дана до реализације акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Rudna Glava
Majdanpek, Blizna
Beli Izvor, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *