Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Бисери Космаја 🙂

12. фебруара 2022. 08:00 - 21:00

РСД1.400

Бисери Космаја 🙂

Петкајски крај – манастир Павловац – манастир Кастељан – Спомен костурница – видиковац – манастир Тресије – Споменик Космајском одреду

12. Фебруар 2022. – субота (од 8 до 21 час)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – „Улаз А“) и полазимо тачно у 8 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Младеновац а затим ка Космају, до села Кораћица.

Стаза полази од Петкајског краја из села Кораћица а завршава се на врху Космаја, односно кружно у Петкаћима. Пешачећи по Космају завирићемо у своју богату историју 🙂

 

Пролазимо поред манастира Павловац из 15-тог века, затим поред остатака манастира Кастељан из 14-тог века.

Затим се пењемо до Спомен костурнице и видиковца код кога правимо паузу за уживање у погледу на планине северне Шумадије 🙂

Следи нам спуст до манастира Тресије из 13/14 века. Након одмора код манастира крећемо узбрдо према монументалном Споменику посвећеном палим борцима у другом светском рату.

 

Недалеко од споменика ће нас чекати наши комбији, односно на полазној тачки. Полазимо за Београд уз евентуално свраћање на вечеру у успутни одабрани ресторан.

Очекујем да се на паркинг испред центра Сава“ вратимо најкасније до 21 час.

Ова лепа планинска стаза је укупне дужине око 14 км. Кондиционо није превише захтевна, умерене је тежине и погодује свим узрастима планинара 🙂

Воду можемо уточити на чесми код манастира Тресије.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Дерезе нису услов, али су добро дошле у појединим клизавим, залеђеним деловима стазе ако их буде, а нарочито су корисне у спусту на углачаној стази ако је неко био пре наше групе. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јачи ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.400 динара

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, евентуалне улазнице и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ДИВНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

manastir Kasteljan
Koraćica, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *