Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Божићни успон на Ртањ 🙂

8. јануара 06:00 - 22:00

РСД1.500

БОЖИЋНИ УСПОН НА РТАЊ – врх Шиљак 1.565 м – северном и јужном страном 🙂

8. Јануар 2022.СУБОТА – (од 6 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава (савска страна) и полазимо тачно у 6 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до излаза за Параћин, уз успутну паузу на пумпи, а затим магистралним путем за Зајечар до Етно центра „Ртањ – Балашевић“ где се скреће на регионални пут за Сокобању и насеље Ртањ.

Око 9:20 долазак нашег буса у подножје планине Ртањ (сепарација Мирово – стари рудник – Каменолом Унимер) и припрема за успон северном страном.

Акција се изводи успоном на Ртањ – врх Шиљак 1.565м, северном страном од сепарације Мирово 560м са висинском разликом од 1.005м (укупно 5,7 км) и око четири сата успона са паузама (највећи део наше групе), или нешто лакшом стазом, јужном страном из насеља Ртањ 640м са висинском разликом од 925м и око три сата успона.

Спуст јужном страном планине (обе наше групе) траје највише два и по сата (укупно 6,8 км)

Око 9:30 полазак на успон северном страном, од старог рудника породице Минх – каменолом „Унимер“, односно око 9:45 јужном страном из насеља Ртањ. Очекује се, око 14 часова излазак на врх Шиљак 1.565м и северне и јужне групе. Разгледање околине, фотографисање групно и појединачно и краћи одмор на врху. Окупљање наших група на врху и заједнички силазак – СПУСТ јужном страном планине у насеље Ртањ до 16 и 30 часова.

Укупна дужина стазе северном страном износи 12,5 км и умереним ходом са паузама се прелази за око шест и по сати 🙂

Планинарско друштво домаћин акције ОПСД „Драган Радосављевић“ из Зајечара годинама обезбеђује за све учеснике акције учесничку књижицу, печат успона и печат врха. Традиционално организатор обезбеђује за трећи успон бронзану значку, за шести успон сребрну значку, за десети успон златну значку а за петнаести, двадесети, тридесети плакету успона.

По спусту са планине у насеље Ртањ у дворишту једне куће крај наше стазе можете купити лековито биље (РТАЊСКИ ЧАЈ), као и освежити се топлим чајем, кафом и куваним вином, „шумадијским чајем“ по коректним ценама.

Моја водичка дужност, и лепа обавеза је да у име нашег клуба и наше групе одем до објекта „РАДГОСТ“ и штаба ове традиционалне акције и преузмем захвалницу за клуб, књижице и значке за све наше учеснике, које ћу поделити у аутобусу у повратку за Београд 🙂

Ове године због актуелне епидемиолошке ситуације, неће бити ручка по завршетку акције. Понесите храну за цео дан са собом.

Окупљамо се у насељу Ртањ, улазимо у наш аутобус, видно обележен и полазимо за Београд.

За Београд из насеља Ртањ полазимо најкасније у 18 часова, а вероватно и раније ако у бусу будемо сви на време.

Очекујем да се на паркинг испред центра „Сава“ вратимо најкасније до 22 часа.

Важне напомене: Са собом понети учесничку књижицу Божићног успона на Ртањ ако сте били ранијих година.

Божићни успон на Ртањ 39 – ти пут је акција у години која важи за весника срећне и успешне – наступајуће планинарске сезоне, зато пођите да заједно уживамо у зимској чаролији и планинској авантури 🙂

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде!) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време и пресвлака. Понети батеријску (најбоље чеону) лампу а пожељно је и штапове за планинарење са зимским крпљицама, као и дерезе (ко има, није услов) за спуст јужном страном Ртња.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.500 динара за 40 и више уплата

Свих претходних година смо ишли великим бусем, верујем и ове!

1.800 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Rtanj
Planina Rtanj
Mirovo Boljevac, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.