Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Таковски висови – Брђани – Стражевица – Савинац 🙂

22. мај 2022. 07:00 - 22:00

РСД2.000

Таковски висови – Брђани – Стражевица – Савинац 🙂

22. Мај 2022. – Недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем до искључења Мали Пожаревац. Затим обилазницом око Младеновца и кроз Тополу у наставку живописним путем до Рудника и одличног ресторана КОТА 555 са летњом баштом у којем правимо полусатну паузу за прву јутарњу кафу, тоалет и доручак по жељи 🙂

Стартујемо од продавнице у Брђанима 270м, благим успоном кроз шуму, ка првом врху Илијак 515м. Видиковац 360 степени!

Одличан је поглед са врха на Горњи Милановац, аутопут Милош Велики и Овчар и Каблар у даљини, а затим се спуштамо у долину реке Дичине 290м, пролазимо подвожњаком испод аутопута Милош Велики и стижемо до мостића – Милисављевића ћуприја.

Од мостића имамо успон на други врх Стражевица 527м. Врх је „го“, без растиња, одличан видиковац 360 степени. Са врха Стражевице се виде Буковик, Острица, Котленик, Гоч, Жељин, Столови, Мали и Велики Вујан, Каблар, Овчар, Јелица и Муртеница.

Враћамо се истом стазом до мостића, спуштамо до реке, па настављамо ка новом – трећем данашњем врху Крвавац 560м, одличан видиковац 🙂 Затим се са врха спуштамо изузетно лепом шумском стазом у долину, и крај реке стижемо у Савинац 345м, кроз насеље, до манастира у центру села.

Тура је права пролећна, укупне дужине око 17 км са кумулативним успоном од око 800 м. Стаза је линијска и највећим делом иде ливадама, кроз шуму и колским путем. Стаза је средње захтевна, умерене тежине.

 Aктивно боравимо у природи око шест и по сати без дужих пауза.

У Савинцу постоји ресторан „Савиначка прича“ у коме се може нешто појести пре повратка за Београд.

Очекујем да се на велики паркинг испред центра „Сава“ вратимо око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом минимум 1,5 литара (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле. Одећа прилагођена временским приликама, ветровка и пресвлака, заштита од јаког сунца на планини. Пожељно је понети и штапове за планинарење, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

ХРАНА: Из свог ранца. По завршетку планинско – пешачког дела акције, можемо имати ручак у ресторану.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 2.000 динара

Котизација обухвата: превоз комбијем, путарину, порезе и доприносе, допринос Клубу, трошкове организације и вођења акције

Котизација НЕ обухвата: исхрану, индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Brđani
Straževica, Savinac
Takovo, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *